Γλάσο σοκολάτας (Ganache) βασική συνταγή

Γλάσο σοκολάτας (Ganache) βασική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η γκανάς είναι ένα γλάσο, κατάλληλο για πάστες και τούρτες, σοκολατάκια ή τρούφες, που δουλεύεται εύκολα και δίνει καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για μείγμα σοκολάτας και κρέμας γάλακτος, που μετά την ομογενοποίηση του, γίνεται μία βελούδινη, ρευστή κρέμα.



Κρέμα Ganache ή Γλάσο σοκολάτας


Υλικά

•   125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
•   125 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
•   35 γραμ. βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση


Γλάσο σοκολάτας (Ganache) βασική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γλάσο σοκολάτας (Ganache) βασική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Όταν λιώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κύβους.
Γλάσο σοκολάτας (Ganache) βασική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γλάσο σοκολάτας (Ganache) βασική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε µε την σπάτουλα, μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να σφίξει λίγο και είναι έτοιμο.

•   Αν το θέλουμε για κέικ ή γλυκό που είναι εκτός ψυγείου, το χρησιμοποιούμε σε θερμοκρασία δωματίου.


•   Αν το θέλουμε για τούρτες, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και έπειτα καλύπτουμε.


•   Αν το θέλουμε για σοκολατάκια ή τρούφες, το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει και το χρησιμοποιούμε.


•   Αν το κάνουμε κρέμα σαν επιδόρπιο, η ποσότητα κρέμας γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε, μειώνεται στην μισή ποσότητα, έτσι ώστε να πάρουμε μία ωραία, αφράτη και βελούδινη κρέμα.



-- Οι αναλογίες σοκολάτας και κρέμας γάλακτος μπορούν να ποικίλουν, ανάλογα με τη χρήση του, αλλά η β
ασική συνταγή είναι σοκολάτα, πολύ καλής ποιότητας και κρέμα γάλακτος, με 35% ή 36% λιπάρα.
 
-- Ανάλογα την χρήση, μπορούμε να προσθέσουμε βούτυρο ή λάδι, αλλά και μέλι ή γλυκόζη. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκή σοκολάτα, αλλά και διάφορες αρωματικές ουσίες ή σιρόπι, κονιάκ ή λικέρ, αλλά και αλκοόλ.

-- Η προέλευση της Ganache, είναι μάλλον γαλλική, αν και κάποιοι λένε ότι είναι ελβετική επινόηση.


6 σχόλια:

  1. Γεια σας, παρακολουθώ συνεχώς το σάιτ σας, και σας ευχαριστώ για τις ωραίες συνταγές! Θέλω να κάνω μία ερώτηση.

    Ενδιαφέρομαι να ρίξω γλάσο σοκολάτας πάνω σε μπράουνι, αλλά θέλω να είναι ρευστό (όχι σαν νερό τελείως), δηλαδή να μην χρειάζεται να το απλώσω με σπάτουλα. Αυτή η συνταγή της ganache, κάνει? Δηλαδή βγαίνει ρευστή? Αν όχι, τι πρέπει να κάνω για να είναι ρευστή?

    Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά είμαι αρχάρια ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όπως γράφω και στη συνταγή, αν ρίξεις ζεστό το γλάσο, είναι ρευστό, όσο κρυώσει σφίγγει. Οπότε σε όποια ρευστότητα το θέλεις, το ρίχνεις.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μάθω εάν μπορούμε να παραλείψουμε και το βούτυρο και το λάδι δηλαδη να βαλουμε μονο κουβερτουρα και κρεμα γαλακτος.αλλάζει η γεύση του γλασου ή η υφή του; Για επικάλυψη τούρτας το θέλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο, απλά η κρέμα θα γίνει λιγότερο γυαλιστερή και δεν θα έχει τη βουτυράτη γεύση.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλές γιορτές!!! Θέλω να κάνω μια ερώτηση... Όταν κρυώσει το μείγμα θα είναι στέρεο?ας πούμε για βραχακια κάνει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου η γκανάς σταθεροποιείται, αλλά δεν γίνεται σκληρή, όσο χρειάζεται για τα βραχάκια. Για τα σοκολατάκια βάζουμε σκέτη κουβερτούρα, με 1 κουταλιά σπορέλαιο (προαιρετικά). Όπως εδώ: Σοκολατάκια με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, ή Σοκολατάκια με καρύδι.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.