Μια λίγο διαφορετική συνταγή για πασχαλινά κουλούρια βουτύρου, νόστιμα κι ευωδιαστά. Η διαφορά είναι στο βούτυρο γάλακτος, που δεν το λιώνουμε, όπως στις περισσότερες συνταγές, αλλά το χτυπάμε με τη ζάχαρη, κι έτσι η ζύμη και τα κουλουράκια μας γίνονται πιο τραγανά και πολύ αφράτα
Υλικά
• 150 γραμ. βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 350 γραμ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
• ½ κούπα φρέσκο γάλα χλιαρό
• 6 μεσαία αυγά
• 1 φακελάκι μαγειρική αμμωνία
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
• 2 βανίλιες σε σκόνη ή 1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
• χυμό από ½ λεμόνι
• 500 γραμ. αλεύρι απ (που φουσκώνει μόνο του)
• 500 γραμ. αλεύρι αλατίνη για όλες τις χρήσεις (περίπου)
• 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου πάρα πολύ αφράτα
Υλικά
• 150 γραμ. βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 350 γραμ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
• ½ κούπα φρέσκο γάλα χλιαρό
• 6 μεσαία αυγά
• 1 φακελάκι μαγειρική αμμωνία
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
• 2 βανίλιες σε σκόνη ή 1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
• χυμό από ½ λεμόνι
• 500 γραμ. αλεύρι απ (που φουσκώνει μόνο του)
• 500 γραμ. αλεύρι αλατίνη για όλες τις χρήσεις (περίπου)
• 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεκινάμε κοσκινίζοντας τα αλεύρια και μετά χωρίζουμε τους κρόκους από τ' ασπράδια. Έπειτα χτυπάμε τ' ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. | |
Στη συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 4' - 5', μέχρι ν' ασπρίσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, κι όταν απορροφηθούν, χτυπάμε για άλλα 3', ώστε να μην μυρίζουν τ' αυγά. Έπειτα ρίχνουμε το μισό γάλα, όταν το απορροφήσει, προσθέτουμε δυο τρεις κουταλιές από το αλεύρι απ και όταν ενσωματωθεί, προσθέτουμε τις βανίλιες. | |
Μετά διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό λεμονιού, την προσθέτουμε στο μείγμα, κι όταν απορροφηθεί. διαλύουμε την αμμωνία στο υπόλοιπο γάλα και την προσθέτουμε κι αυτή. Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ το ασπράδι και το αλεύρι απ, και όταν τελειώσουν σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε ζυμώνοντας με το χέρι. | |
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι να κάνουμε μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια. Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη φαγητού και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μια ώρα. | |
Μετά από μια ώρα βγάζουμε τη ζύμη, παίρνουμε μια ποσότητα και αρχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια σε όποιο σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, στην προ τελευταία θέση, για 15' περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα μεταφέρουμε σε άλλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα ή χαρτί κουζίνας, και τ' αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνταγής, στο κανάλι μας. |
Δείτε επίσης: |
|||
---|---|---|---|
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου | Πασχαλινά κουλούρια αφράτα | Πασχαλινά κουλούρια τραγανά κι αφράτα | Πασχαλινά κουλουράκια με σόδα και αμμωνία |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.