Λίγες μέρες πριν, συζητώντας με τη θεία μου την Ελένη για τα κουλουράκια που θα φτιάχναμε, μου είπε γι' αυτή την συνταγή, που την έφτιαχνε μαζί με τη γιαγιά μου, πολλά χρόνια πριν.
Δεν ήθελα και πολύ, την αντέγραψα και έφτιαξα αυτά τα εξαιρετικά κουλουράκια, που σας παρουσιάζω.
Υλικά
• 1280 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
• 160 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
• 480 γραμ. (150 δράμια) ζάχαρη κρυσταλλική
• 7 αυγά φρέσκα
• 2 βανίλιες
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
• 1 φακελάκι αμμωνία
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πασχαλινά κουλούρια τραγανά κι αφράτα
Υλικά
• 1280 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
• 160 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
• 480 γραμ. (150 δράμια) ζάχαρη κρυσταλλική
• 7 αυγά φρέσκα
• 2 βανίλιες
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
• 1 φακελάκι αμμωνία
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και ρίχνουμε το μισό μέσα στα χτυπημένα αυγά. Στο άλλο μισό, διαλύουμε την αμμωνία, ανακατεύοντάς την μ' ένα κουταλάκι, πάνω από το μπολ με τα χτυπημένα αυγά, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και τη ρίχνουμε κι αυτή μέσα. |
|
Έπειτα, βάζουμε το χυμό λεμονιού σ' ένα φλυτζάνι του καφέ, ρίχνουμε μέσα και τη σόδα, (πάνω από το μπολ), ανακατεύουμε να διαλυθεί και τη ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. | |
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε το μίξερ στο λιγότερο, ρίχνουμε τη μαρέγκα, κατόπιν τις βανίλιες, το βούτυρο και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι, που το έχουμε κοσκινίσει. | |
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το
υπόλοιπο αλεύρι, έως ότου η ζύμη πάψει να κολλάει στα χέρια μας και να είναι πολύ μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες. |
|
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 25΄- 30΄ στη μεσαία σχάρα με αέρα, ή στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα. Τα διατηρούμε εάν θέλουμε σε κλειστό δοχείο. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! |
Δείτε επίσης: |
|||
---|---|---|---|
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου | Πασχαλινά κουλούρια αφράτα | Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη | Πασχαλινά κουλουράκια με σόδα και αμμωνία |
4 Σχόλια
Την ίδια συνταγή έχω κι εγώ με μόνη παραλλαγή ,ότι δεν χρησιμοποιώ το λεμένι μ τη σόδα , αλλά διπλή δόση αμμωνίας. Γίνονται υπέροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω, γιατί την βάζουμε στο ψυγείο; Δεν θα έπρεπε να είναι σε ζεστό σχετικά μέρος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, για πόσα κομμάτια είναι η συνταγή;
Ευχαριστώ!:)
Φίλη μου βάζουμε τη ζύμη για κουλούρια στο ψυγείο, προκειμένου να παγώσει το βούτυρο και να σφίξει, ώστε μετά να πλάθεται ευκολότερα. Σε ζεστό μέρος βάζουμε ζύμες που έχουνε μαγιά, προκειμένου να φουσκώσουν. Αυτή η ζύμη, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα των κουλουριών που θα φτιάξουμε, βγάζει περίπου 90 κομμάτια.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! :)
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.