Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη

Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι μια πολύ ωραία συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια με φυτίνη, που είχαμε πολλά χρόνια να την φτιάξουμε.
Την βρήκα χθες το πρωί, ξεφυλλίζοντας ένα από τα τετράδια της γιαγιάς μου με συνταγές και είπα φέτος να φτιάξω αυτά τα κουλούρια. 
Έγιναν καταπληκτικά!


Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη


Υλικά
 

•     1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
•     200 γραμ. φυτίνη λιωμένη
•     340 γραμ. ζάχαρη

•     6 αυγά φρέσκα
•     ⅓ νεροπότηρο γάλα φρέσκο

•     2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
•     1 φακελάκι αμμωνία (28 γραμμ.)
•     2 βανίλιες
•     1 πρέζα αλάτι

 Εκτέλεση


Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα.
Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά.
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, διαλύουμε μέσα σ' αυτό την αμμωνία, κι έπειτα το ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους.
Κατόπιν ρίχνουμε τις βανίλιες, τη φυτίνη, συνεχίζουμε το χτύπημα για 2' ακόμη και ρίχνουμε τη μαρέγκα.
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε κοσκινισμένο το μισό αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, έως ότου η ζύμη πάψει σχεδόν να κολλάει στα χέρια μας και να είναι πολύ μαλακή.
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για 25΄- 30΄, στη μεσαία σχάρα στον αέρα, ή στους 200°C στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις.

Διατηρούνται περισσότερο καιρό, κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ.


-- Αν χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο, κανείς δεν θα καταλάβει με τι έχουμε φτιάξει τα κουλούρια μας!

-- Το μυστικό είναι η ζύμη, να μην γίνει σφιχτή, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια.
Όταν μπει στο ψυγείο θα σταματήσει να κολλάει και θα είναι εντάξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους