Αυτή είναι μια πολύ ωραία συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια με φυτίνη, που είχαμε πολλά χρόνια να την φτιάξουμε.
Την βρήκα χθες το πρωί, ξεφυλλίζοντας ένα από τα τετράδια της γιαγιάς μου με συνταγές και είπα φέτος να τα ξαναφτιάξω.
Γίνονται καταπληκτικά, κι αν χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο, κανείς δεν θα καταλάβει πως ακριβώς τα έχουμε φτιάξει!
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
• 200 γραμ. φυτίνη λιωμένη
• 340 γραμ. ζάχαρη
• 6 αυγά φρέσκα
• ⅓ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 1 φακελάκι αμμωνία (28 γραμμ.)
• 2 βανίλιες
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Την βρήκα χθες το πρωί, ξεφυλλίζοντας ένα από τα τετράδια της γιαγιάς μου με συνταγές και είπα φέτος να τα ξαναφτιάξω.
Γίνονται καταπληκτικά, κι αν χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο, κανείς δεν θα καταλάβει πως ακριβώς τα έχουμε φτιάξει!
Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
• 200 γραμ. φυτίνη λιωμένη
• 340 γραμ. ζάχαρη
• 6 αυγά φρέσκα
• ⅓ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 1 φακελάκι αμμωνία (28 γραμμ.)
• 2 βανίλιες
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά. | |
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, διαλύουμε μέσα σ' αυτό την αμμωνία, κι έπειτα το ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους. Κατόπιν ρίχνουμε τις βανίλιες, τη φυτίνη, συνεχίζουμε το χτύπημα για 2' ακόμη και ρίχνουμε τη μαρέγκα. | |
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε κοσκινισμένο το μισό αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. | |
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, έως ότου η ζύμη πάψει σχεδόν να κολλάει στα χέρια μας και να είναι πολύ μαλακή. | |
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες. Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για 25΄- 30΄, στη μεσαία σχάρα στον αέρα, ή στους 200°C στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις. Διατηρούνται περισσότερο καιρό, κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ. -- Αν χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο, κανείς δεν θα καταλάβει με τι έχουμε φτιάξει τα κουλούρια μας! -- Το μυστικό είναι η ζύμη, να μην γίνει σφιχτή, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν μπει στο ψυγείο θα σταματήσει να κολλάει και θα είναι εντάξει. |
Δείτε επίσης: | |||
---|---|---|---|
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου | Πασχαλινά κουλούρια αφράτα | Πασχαλινά κουλούρια τραγανά κι αφράτα | Πασχαλινά κουλουράκια με σόδα και αμμωνία |
9 Σχόλια
γινανε τελεια απλα στο ψησιμο μυρηζε εντονα η αμωνια!!!!!! ετσι μηρυζει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Αθηνά μου, στα πασχαλινά κουλούρια όταν ψήνονται μυρίζει η αμμωνία. Μετά είναι εντάξει.
ΔιαγραφήΤα εφτιαξα κ ειναι καταπληκτικα μονο που εχω προσθεσα κ λιγο ξυσμα πορτοκαλιου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να προσθέσω μαστίχα κ ξύσμα λεμονιού?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, γιατί όχι, αν θέλεις βάλε.
ΔιαγραφήΤα έφτιαξα σήμερα πραγματικά γίνανε υπέροχα εγώ που γενικά κουλουράκια δεν τρώω αυτά τα τσάκισαν ευχαριστούμε για την συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα κουλούρια.
ΔιαγραφήΈγιναν καταπληκτικά 😜😋😋 από τα παιδιά μου ευχαριστούμε πάρα πολύ💋
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα κουλουράκια μου.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.