Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία

Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν θέλουμε κουλουράκια πολύ αφράτα και φουσκωτά, θα φτιάξουμε αυτή τη συνταγή.
Η διαφορά είναι ότι έχει σόδα και αμμωνία μαζί και γι᾿ αυτό μας δίνει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε και θα ενθουσιαστείτε!


Πασχαλινά κουλουράκια με σόδα και αμμωνία


Υλικά

•     120 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
•     450 γραμ. ζάχαρη άχνη
•     2 βανίλιες
•     1 ποτήρι κρασιού γάλα
•     1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
•     20 γραμ. αμμωνία
•     8 αυγά
•     500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•     500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

Εκτέλεση

Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά.

Ζεσταίνουμε  ελαφρά το γάλα και το χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο ένα μέρος, διαλύουμε την αμμωνία και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους και στο άλλο τη σόδα και τη ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε τη μαρέγκα. Κατόπιν ρίχνουμε τις βανίλιες, το βούτυρο και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, έως ότου η ζύμη πάψει να κολλάει στα χέρια μας και να είναι πολύ μαλακή. 
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες.
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια με σόδα και αμμωνία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 25΄- 30΄ στη μεσαία σχάρα με αέρα, ή στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα.

Τα διατηρούμε εάν θέλουμε σε κλειστό δοχείο.


Τεμάχια: 85 - 90



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.