Αυτή είναι η πιο παλιά, από τις συνταγές που έφτιαχνε η γιαγιά μου και έχει περισσότερο βούτυρο από το συνηθισμένο. Μας δίνει, μυρωδάτα, πολύ αφράτα και μαλακά κουλούρια, που τρίβουν στο στόμα. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Υλικά
• 160 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 450 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 3 βανίλιες
• 1 ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο (170 ml)
• 1 μπέικιν πάουντερ (20 γραμμ.)
• 20 γραμ. αμμωνία
• 8 αυγά φρέσκα
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Εκτέλεση
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 160 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 450 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 3 βανίλιες
• 1 ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο (170 ml)
• 1 μπέικιν πάουντερ (20 γραμμ.)
• 20 γραμ. αμμωνία
• 8 αυγά φρέσκα
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 7 - 8 λεπτά. | |
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα σ' αυτό την αμμωνία και έπειτα το ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους. Κατόπιν ρίχνουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, λίγο από το βούτυρο, συνεχίζουμε το χτύπημα για 2' ακόμη και ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι απ, εναλλάξ με τη μαρέγκα. | |
Όταν τελειώσει το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, έως ότου φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει λίγο στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες. | |
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 - 170°C για 15΄- 20΄, στη μεσαία σχάρα στον αέρα, ή στους 200°C στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις. Διατηρούνται περισσότερο καιρό, κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ. -- Το μυστικό είναι η ζύμη, να μην γίνει σφιχτή, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν μπει στο ψυγείο θα σταματήσει να κολλάει και θα είναι εντάξει. Τεμάχια: 80 - 85 Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα Δείτε επίσης: Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη |
16 Σχόλια
Kalispera!
ΑπάντησηΔιαγραφήBriskw th suntagh sou polu endiaferousa.
Mhpws tha mporouses na mou peis posa kommatia peripou bgainoun? 1 kg aleuri einai sigoura 60-80 kommatia. Uparxei kindunos na mhn peruxei h suntagh an kanw th dmish dosh?
Epishs menw sth Germania kai den exei aleuri pou fouskwnei mono tou. Pws mporw na to antikatasthsw? Kai posa grammaria einai ena fakelaki amwnia kai baking?
Perimenw me agwnia thn apanthsh! :-)
Euxaristw!
Μαίρη μου καλησπέρα.
Διαγραφή1ον βγαίνουν 85 - 90 κομμάτια και γίνεται και η μισή δόση.
2ον Μπορείς να βάλεις, αν βρεις, self raising flour, αλλιώς μπορείς να βάλεις 3½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ, για κάθε 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μια τσιμπιά (όσο πιάνουν τα δύο δάχτυλα) αλάτι.
3ον η αμμωνία είναι 28 γρ. και το μπέικιν 20γρ.
Στη διάθεσή σου για ό,τι άλλο.
Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση
Φιλιά Γιώτα
Καλησπέρα. Θα ήθελα μια διευκρίνιση για το κρασοπότηρο. Εννοείς το κλασικό κολονάτο ή κάτι άλλο. Μήπως υπάρχει η αναλογία σε ml για το γάλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε βάλε 170 ml γάλα.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ. Τώρα που ξαναβλέπω την συνταγή είδα ότι το είχες σε παρένθεση... Τυφλώθηκα απο την ανυπομονησία να τα κάνω και κυρίως να τα φάω!
ΔιαγραφήΦιλενάδα μια χαρά βλέπουν τα μάτια σου. Απλά όταν σου απάντησα, το πρόσθεσα και σε ml. στη συνταγή. Καλοφάγωτα και καλή Ανάσταση.
ΔιαγραφήΓιωτα μπορω να βαλω φυτινη γιατι δεν μας αρεσει το φρεσκο;ποια διαφορα υπαρχει ωστε να χρησιμοποιησω το αλευρι για ολες τις χρησεις και οχι μισο μισο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίκα μου έχω ακριβώς αυτό ζητάς και χωρίς αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη.
ΔιαγραφήΓια τα άλευρα δες αυτό: Είδη Άλευρων.
ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ αύριο για πρώτη φορά σκέφτομαι να φτιάξω τα κουλούρια. Μια τέτοια συνταγή έψαχνα. Θα δοκιμάσω εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θέλω. Θέλω να είναι αφρατα μαλακά και να μοσχοβολανε φρέσκο βούτυρο. Μπορώ να βάλω μαλακό αλεύρι αντί για όλες της χρήσεις? Τι διαφορά έχει.?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε καλησπέρα.
ΔιαγραφήΓια το αλεύρι που με ρωτάς, καλύτερα να βάλεις για όλες της χρήσεις, γιατί είναι πιο δυνατό από το μαλακό, με περισσότερη γλουτένη. Εδώ θα βρείς αναλυτικές πληροφορίες: Είδη άλευρων.
Καλή επιτυχία, περιμένω εντυπώσεις.
Ξέχασα να σου πω το καλοκαίρι είχα φτιάξει το τσουρέκι το αφρατο ξετρελάθηκαν όλοι στο χωριό και ο άντρας μου.τη συνταγή την έδωσα σε πολλή κόσμο άρεσε πάρα πολύ. Μπράβο σου.φοβερή συνταγή. Εγώ βάζω πρόβειο βούτυρο. Αγοράστο όχι σπιτικο.είχε ελαφριά γεύση και ωραίο άρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Όσες συνταγές έχω φτιάξει δικές σου είναι καταπληκτικές! Συγχαρητήρια! Θέλω να φτιάξω τα κουλούρια αλλά θα ήθελα μια διευκρίνηση ως προς τα αυγά.. Πόσα γραμμάρια περίπου είναι τα 8 αυγά που λέει η συνταγή? αναλογούν σε μεγάλα, μικρά ή μεσαία αυγά? Αν έχεις υπολογίσει τα γραμμάρια θα με βοηθούσε πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέχισε να μας δίνεις τις υπέροχες παραδοσιακές σου συνταγές!
Σε ευχαριστώ πολύ! Ανυπομονώ να τα φτιάξω!!!
Φίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τα αυγά, αν χρησιμοποιήσεις μεσαίου μεγέθους θα είσαι εντάξει. Καλή επιτυχία.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να μειώσουμε την ποσότητα των αυγών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτέπυ μου όχι, στα κουλούρια και γενικά στη ζαχαροπλαστική, δεν αλλάζουμε τις αναλογίες των υλικών.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.