Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου

Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι η πιο παλιά, από τις συνταγές που έφτιαχνε η γιαγιά μου και έχει περισσότερο βούτυρο από το συνηθισμένο. Μας δίνει, μυρωδάτα, πολύ αφράτα και μαλακά κουλούρια, που τρίβουν στο στόμα.
Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου


Υλικά


•     160 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
•     450 γραμ. ζάχαρη άχνη
•     3 βανίλιες
•     1 ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο (170 ml)
•     1 μπέικιν πάουντερ (20 γραμμ.)
•     1 φακελάκι αμμωνία (28 γραμμ.)
•     8 αυγά φρέσκα
•     500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•     500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
 

Εκτέλεση

Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά.
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα σ' αυτό την αμμωνία και έπειτα το ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους.
Κατόπιν ρίχνουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, το βούτυρο, συνεχίζουμε το χτύπημα για 2' ακόμη και ρίχνουμε τη μαρέγκα.
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, έως ότου η ζύμη πάψει σχεδόν να κολλάει στα χέρια μας και να είναι πολύ μαλακή.
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασχαλινά κουλούρια βουτύρου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 25΄- 30΄, στη μεσαία σχάρα στον αέρα, ή στους 200°C στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις.

Διατηρούνται περισσότερο καιρό, κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ.


-- Το μυστικό είναι η ζύμη, να μην γίνει σφιχτή, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια.
Όταν μπει στο ψυγείο θα σταματήσει να κολλάει και θα είναι εντάξει.

Τεμάχια: 85 - 90 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα
 


12 σχόλια:

  1. Kalispera!
    Briskw th suntagh sou polu endiaferousa.
    Mhpws tha mporouses na mou peis posa kommatia peripou bgainoun? 1 kg aleuri einai sigoura 60-80 kommatia. Uparxei kindunos na mhn peruxei h suntagh an kanw th dmish dosh?
    Epishs menw sth Germania kai den exei aleuri pou fouskwnei mono tou. Pws mporw na to antikatasthsw? Kai posa grammaria einai ena fakelaki amwnia kai baking?

    Perimenw me agwnia thn apanthsh! :-)
    Euxaristw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου καλησπέρα.
      1ον βγαίνουν 85 - 90 κομμάτια και γίνεται και η μισή δόση.
      2ον Μπορείς να βάλεις, αν βρεις, self raising flour, αλλιώς μπορείς να βάλεις 3½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ, για κάθε 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μια τσιμπιά (όσο πιάνουν τα δύο δάχτυλα) αλάτι.
      3ον η αμμωνία είναι 28 γρ. και το μπέικιν 20γρ.
      Στη διάθεσή σου για ό,τι άλλο.
      Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση

      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Θα ήθελα μια διευκρίνιση για το κρασοπότηρο. Εννοείς το κλασικό κολονάτο ή κάτι άλλο. Μήπως υπάρχει η αναλογία σε ml για το γάλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Τώρα που ξαναβλέπω την συνταγή είδα ότι το είχες σε παρένθεση... Τυφλώθηκα απο την ανυπομονησία να τα κάνω και κυρίως να τα φάω!

      Διαγραφή
    2. Φιλενάδα μια χαρά βλέπουν τα μάτια σου. Απλά όταν σου απάντησα, το πρόσθεσα και σε ml. στη συνταγή. Καλοφάγωτα και καλή Ανάσταση.

      Διαγραφή
  3. Γιωτα μπορω να βαλω φυτινη γιατι δεν μας αρεσει το φρεσκο;ποια διαφορα υπαρχει ωστε να χρησιμοποιησω το αλευρι για ολες τις χρησεις και οχι μισο μισο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίκα μου έχω ακριβώς αυτό ζητάς και χωρίς αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Πασχαλινά κουλούρια με φυτίνη.
      Για τα άλευρα δες αυτό: Είδη Άλευρων.

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ αύριο για πρώτη φορά σκέφτομαι να φτιάξω τα κουλούρια. Μια τέτοια συνταγή έψαχνα. Θα δοκιμάσω εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θέλω. Θέλω να είναι αφρατα μαλακά και να μοσχοβολανε φρέσκο βούτυρο. Μπορώ να βάλω μαλακό αλεύρι αντί για όλες της χρήσεις? Τι διαφορά έχει.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε καλησπέρα.
      Για το αλεύρι που με ρωτάς, καλύτερα να βάλεις για όλες της χρήσεις, γιατί είναι πιο δυνατό από το μαλακό, με περισσότερη γλουτένη. Εδώ θα βρείς αναλυτικές πληροφορίες: Είδη άλευρων.
      Καλή επιτυχία, περιμένω εντυπώσεις.

      Διαγραφή
  5. Ξέχασα να σου πω το καλοκαίρι είχα φτιάξει το τσουρέκι το αφρατο ξετρελάθηκαν όλοι στο χωριό και ο άντρας μου.τη συνταγή την έδωσα σε πολλή κόσμο άρεσε πάρα πολύ. Μπράβο σου.φοβερή συνταγή. Εγώ βάζω πρόβειο βούτυρο. Αγοράστο όχι σπιτικο.είχε ελαφριά γεύση και ωραίο άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους