Header Ads

Βασιλόπιτα Καρυδάτη

Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται για μια πολύ ωραία βασιλόπιτα, με μπόλικο τριμμένο καρύδι, που της δίνει απίστευτη γεύση και υφή, και θυμίζει λίγο καρυδόπιτα.
Σίγουρα ξεφεύγει από την κλασική συνταγή των κέικ, που συνήθως φτιάχνουμε, αλλά είναι εξίσου νόστιμη και πολύ αφράτη.
Η συνταγή γι' αυτή την ξεχωριστή καρυδάτη βασιλόπιτα, είναι της πολύ καλής μου φίλης Σούλας, από τα Καλάβρυτα.

Βασιλόπιτα με τριμμένα καρύδια


Υλικά

•    500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
•    250 γραμ. βούτυρο αγελάδος (όχι λιωμένο)
•    300 γραμ. ζάχαρη
•    5 αυγά
•    150 γραμ. γάλα φρέσκο
•    100 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
•    ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    100 γραμ. κονιάκ ή ούζο
•    150 γραμ. καρύδι τριμμένο
•    2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
•    ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    1 πρέζα αλάτι

•    1 φλουρί

  Για επικάλυψη

•    ζάχαρη άχνη
•    γεμιστά πουράκια ή κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη
 
Εκτέλεση

Δείτε κι αυτή: Βασιλόπιτα με γιαούρτι

Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 4΄- 5΄ να αφρατέψει και μετά, προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ρίξουμε όλους τους κρόκους, συνεχίζουμε το χτύπημα για 3' - 4 ' λεπτά ακόμα, ώστε να αφρατέψουν, αλλά και να μην μυρίζουν τα αυγά.
Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα κλασική
Έπειτα χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως προσθέτουμε, το γάλα, το ποτό, τον μισό χυμό πορτοκαλιού και 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι.
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στον υπόλοιπο χυμό διαλύουμε τη σόδα, τα προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε με το αλεύρι, εναλλάξ με τη μαρέγκα.
Δείτε και αυτή: Βασιλόπιτα πολύ αφράτη
Τέλος ρίχνουμε το καρύδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί Ν° 30, (για να γίνει όπως η δικιά μου) ή 32 (διαμ. 30 ή 32 εκ.), αν την θέλουμε λεπτότερη και στρώνουμε μια λαδόκολλα καλά βουτυρωμένη.
Την πατάμε καλά να πάρει το σχήμα του ταψιού, κόβουμε όση περισσεύει και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ρίχνουμε το φλουρί, (καλύτερα όχι στο κέντρο και χωρίς να βάλουμε σημάδι που έπεσε!) και κουνάμε το ταψί περιστροφικά, για να στρώσει το μείγμα. (Αν το φλουρί δεν έχει μπει καλά μέσα, το βοηθάμε).
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για περίπου 60΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Δείτε και αυτή: Βασιλόπιτα με βούτυρο και καρύδι
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε μέσα στο ταψί για 10' και μετά την αναποδογυρίζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, και την τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Καρυδάτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει, για τουλάχιστον 1 ώρα και έπειτα την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Αν μας αρέσει η κλασική διακόσμηση, λιώνουμε σοκολάτα κουβερτούρα και σχεδιάζουμε τον αριθμό, αλλιώς μπορούμε να το κάνουμε με όποιο άλλο υλικό θέλουμε.

Εγώ τον έφτιαξα με γεμιστά κουφετάκια.

Καλή επιτυχία και ο νέος χρόνος, να σας φέρει όλα όσα επιθυμεί η καρδιά σας!

Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα Πολίτικη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια