Header Ads

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η γιαγιά μου την έλεγε τσουρεκοβασιλόπιτα.
Κάθε φορά που την έφτιαχνε, δεν παρέλειπε να μου τονίζει ότι τις βασιλόπιτες στην Πόλη, τις έκαναν πάντα έτσι, με ζύμη για τσουρέκια.
Είναι η παραδοσιακή Πολίτικη συνταγή, που έφτιαχναν, για να έχουν την ευλογία του Αγίου Βασιλείου.


Βασιλόπιτα Πολίτικη


Υλικά


•    550 γραμ.
(περίπου) αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
•    40 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
•    120 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
•    130 γραμ. χλιαρό γάλα φρέσκο
•    150 γραμ. ζάχαρη
•    3 αυγά φρέσκα

•    1 κουτ. σούπας ούζο (προαιρετικά)
•    ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
•    ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
•    1 πρέζα αλάτι
•    1 κρόκος αυγού για επικάλυψη

•    1 φλουρί
 
Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή, και τόσες κουταλιές αλεύρι (3 - 4) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.
Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, το ούζο και το κακουλέ, για 5'.
Έπειτα ρίχνουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, κι όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο το μισό αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί και λίγο ακόμη).
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν γίνει η ζύμη, βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο28 (διαμ. 28 εκ.), στρώνουμε στον πάτο του μία λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε.
Κρατάμε στην άκρη λίγη από τη ζύμη, για να φτιάξουμε τα σχέδια.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψί, βάζουμε το φλουρί, την πατάμε με τα χέρια μας να πάει παντού, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μισή έως μία ώρα.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσει η ζύμη και πριν την ψήσουμε, την αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.Έπειτα, φτιάχνουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει, το κολλάμε επάνω στην ζύμη (προσεκτικά) και το αλείφουμε κι αυτό με αυγό.
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα Πολίτικη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 25΄- 30΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.

Τη βγάζουμε από το ταψί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, την αφήνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα να κρυώσει, την τοποθετούμε σε πιατέλα και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα με γιαούρτι 

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Υπεροχή η καλύτερη και η πιο νόστιμη απο όλες οσες έχω φτιαξει !!!!!!πολύ εύκολη!!!!!! Θα την φτιαχω αντι για το εβδομαδιαίο κεικ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά πολύ πετυχημένη και πολύ νόστιμη!Πέρυσι την έκανα πρώτη φορά και φέτος πάλι την ίδια θα κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμη.Επιτυχημένη συνταγή και εύκολη.Την έφτιαξα πρώτη φορά πέρυσι και θα την ξανακάνω φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρετή μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, καλή χρονιά να έχεις.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.