Βασιλόπιτα κλασική

Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η πιο ωραία βασιλόπιτα που φτιάχναμε με τη γιαγιά μου, όλα τα χρόνια.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή μαργαρίνη με βούτυρο.
Είναι εύκολη και με σίγουρη επιτυχία.
Φτιάξτε τη, και εύχομαι να σας φέρει τύχη τον καινούργιο χρόνο.


 

Βασιλόπιτα κλασική


Υλικά

•    500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
•    250 γραμ. μαργαρίνη
•    480 γραμ. (2 κούπες) ζάχαρη
•    6 αυγά
•    270 γραμ. (1 κούπα) γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
•    4. κουτ. σούπας κονιάκ ή ούζο
•    1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες
•    1 πρέζα αλάτι

•    1 φλουρί


  Για επικάλυψη

•    ζάχαρη άχνη
•    σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
 
Εκτέλεση

Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μαρέγκα.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 4΄- 5΄ να αφρατέψει.
Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ποτό, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, το γάλα και το αλεύρι.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαρέγκα και  συνεχίζουμε το χτύπημα 1' - 2' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί Ν°28 (διαμ. 28 εκ.) και στρώνουμε μια λαδόκολλα καλά βουτυρωμένη.  
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την πατάμε καλά να πάρει το σχήμα του ταψιού, κόβουμε όση περισσεύει και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ρίχνουμε το φλουρί, (χωρίς να βάλουμε σημάδι που έπεσε!) και κουνάμε το ταψί περιστροφικά, για να στρώσει το μείγμα.
(Αν το φλουρί δεν έχει μπει μέσα, το βοηθάμε).
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄- 65΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. 
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε απ᾿ το ταψί, πιάνοντάς την, απ᾿ τη λαδόκολλα.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την αφήνουμε μαζί με τη λαδόκολλα, σε σχάρα να κρυώσει, για 15΄- 20'.
Έπειτα, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα, που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν - μαρί, γράφουμε τη χρονιά και κάνουμε την διακόσμηση που θέλουμε. 

-- Αν η βασιλόπιτα μάς φουσκώσει πολύ στη μέση, ή αν θέλουμε να φαίνεται τελείως επίπεδη, αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, την τοποθετούμε γυρίζοντάς την ανάποδα στην πιατέλα, με την κάτω μεριά προς τα επάνω.

Καλή επιτυχία και ο νέος χρόνος, να σας φέρει όλα όσα επιθυμεί η καρδιά σας!


7 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά και δημιουργική!
    Ευχαριστώ πολύ για την απλή και γευστική βασιλόπιτα!
    Έβαλα το μείγμα σε δύο ταψάκια αλουμινένια και κάλυψα το ένα με γλάσο σοκολάτας. Της πήγε πολύ στη γεύση.
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή χρονιά! τέλεια συνταγή! για μένα ήθελε λιγότερη ζάχαρη αλλά κατα τ άλλα βγήκε πολύ αφράτη κ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχη εγινε! Κρατησα λιγο απο το μειγμα και εκανα μικρα κεκακια για να δοκιμασουμε! Τα παιδια τρελαθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  4. Πεντανόστιμη!! Έβαλα & επικάλυψη λευκής σοκολάτας, καταπληκτική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευγενία μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους