Header Ads

Βασιλόπιτα κλασική

Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η πιο ωραία βασιλόπιτα που φτιάχναμε με τη γιαγιά μου, τα περισσότερα χρόνια.
Είναι πάρα πολύ εύκολη και με σίγουρη επιτυχία.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή μαργαρίνη με βούτυρο.
Φτιάξτε τη, και εύχομαι να σας φέρει τύχη και υγεία για τον καινούργιο χρόνο.

Βασιλόπιτα κλασική


Υλικά

•    500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
•    250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
•    480 γραμ. (2 κούπες) ζάχαρη
•    6 αυγά
•    270 γραμ. (1 κούπα) γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
•    4. κουτ. σούπας κονιάκ ή ούζο
•    1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες
•    1 πρέζα αλάτι

•    1 φλουρί

  Για επικάλυψη

•    ζάχαρη άχνη
•    κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη
 
Εκτέλεση

Δείτε κι αυτή: Βασιλόπιτα με βούτυρο και καρύδι

Πριν ξεκινήσουμε φροντίζουμε όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μαρέγκα.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 4΄- 5΄ να αφρατέψει.
Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ποτό, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, το γάλα και το αλεύρι.
Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα με γιαούρτι
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαρέγκα και  συνεχίζουμε το χτύπημα 1' - 2' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί Ν°30 ή 32 (διαμ. 30 ή 32 εκ.) και στρώνουμε μια λαδόκολλα καλά βουτυρωμένη.  
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την πατάμε καλά να πάρει το σχήμα του ταψιού, κόβουμε όση περισσεύει και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ρίχνουμε το φλουρί, (χωρίς να βάλουμε σημάδι που έπεσε!) και κουνάμε το ταψί περιστροφικά, για να στρώσει το μείγμα. (Αν το φλουρί δεν έχει μπει μέσα, το βοηθάμε).
Δείτε κι αυτή: Βασιλόπιτα πολύ αφράτη
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄- 65΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε απ᾿ το ταψί, πιάνοντάς την, απ᾿ τη λαδόκολλα.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την αφήνουμε μαζί με τη λαδόκολλα, σε σχάρα να κρυώσει, για 15΄- 20'.
Έπειτα, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα, που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη.
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βασιλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν - μαρί, γράφουμε τη χρονιά και κάνουμε την διακόσμηση που θέλουμε.

-- Αν η βασιλόπιτα μάς φουσκώσει πολύ στη μέση, ή αν θέλουμε να φαίνεται τελείως επίπεδη, αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, την τοποθετούμε γυρίζοντάς την ανάποδα στην πιατέλα, με την κάτω μεριά προς τα επάνω.

-- Η βασιλόπιτα στις φωτογραφίες είναι  φτιαγμένη σε ταψί Ν°28. Σε αυτό το μέγεθος γίνεται αρκετά πιο φουσκωτή, απ' ότι είναι των ζαχαροπλαστείων, γι' αυτό και προτείνω ταψί Ν
°30. Σε 32αρι είναι ιδανική για πολλά κομμάτια, αλλά γίνεται λεπτή.

Καλή επιτυχία και ο νέος χρόνος, να σας φέρει όλα όσα επιθυμεί η καρδιά σας!

Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα Πολίτικη

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά και δημιουργική!
    Ευχαριστώ πολύ για την απλή και γευστική βασιλόπιτα!
    Έβαλα το μείγμα σε δύο ταψάκια αλουμινένια και κάλυψα το ένα με γλάσο σοκολάτας. Της πήγε πολύ στη γεύση.
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλή χρονιά! τέλεια συνταγή! για μένα ήθελε λιγότερη ζάχαρη αλλά κατα τ άλλα βγήκε πολύ αφράτη κ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπεροχη εγινε! Κρατησα λιγο απο το μειγμα και εκανα μικρα κεκακια για να δοκιμασουμε! Τα παιδια τρελαθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεντανόστιμη!! Έβαλα & επικάλυψη λευκής σοκολάτας, καταπληκτική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευγενία μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.