Η πιο αφράτη βασιλόπιτα που μπορούμε να φτιάξουμε.
Η συνταγή αυτή, είναι της πολύ αγαπημένης θείας μου Αντωνίας, που τη φτιάχνει ανελλιπώς τα τελευταία 35 χρόνια.
Γίνεται με μαλακό αλεύρι και μαργαρίνη, ενώ το λεμόνι που περιέχει της δίνει υπέροχο άρωμα και γεύση.
Βασιλόπιτα πολύ αφράτη
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
• 220 γραμ. μαργαρίνη ή 1 φλυτζ. τσαγιού
• 480 γραμ. ζάχαρη ή 2 φλυτζ. τσαγιού
• 6 αυγά φρέσκα
• 270 γραμ. γάλα φρέσκο ή 1 φλυτζ. τσαγιού
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φλουρί
Για επικάλυψη
• ζάχαρη άχνη
• καβουρντισμένα αμύγδαλα ή κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση
Η συνταγή αυτή, είναι της πολύ αγαπημένης θείας μου Αντωνίας, που τη φτιάχνει ανελλιπώς τα τελευταία 35 χρόνια.
Γίνεται με μαλακό αλεύρι και μαργαρίνη, ενώ το λεμόνι που περιέχει της δίνει υπέροχο άρωμα και γεύση.
Βασιλόπιτα πολύ αφράτη
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
• 220 γραμ. μαργαρίνη ή 1 φλυτζ. τσαγιού
• 480 γραμ. ζάχαρη ή 2 φλυτζ. τσαγιού
• 6 αυγά φρέσκα
• 270 γραμ. γάλα φρέσκο ή 1 φλυτζ. τσαγιού
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φλουρί
Για επικάλυψη
• ζάχαρη άχνη
• καβουρντισμένα αμύγδαλα ή κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μαρέγκα. |
|
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 4΄- 5΄ να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα και χτυπάμε για 2' - 3' ακόμη, ώστε να ασπρίσει η κρέμα. |
|
Έπειτα ρίχνουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, το γάλα και το αλεύρι. |
|
Όταν
απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαρέγκα και συνεχίζουμε το
χτύπημα 1' - 2' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί Ν°28 (διαμ. 28 εκ.) και στρώνουμε μια λαδόκολλα καλά βουτυρωμένη. Την πατάμε να πάρει το σχήμα του ταψιού, κόβουμε όση περισσεύει και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. |
|
Ρίχνουμε το φλουρί, (χωρίς να βάλουμε σημάδι που έπεσε!) και κουνάμε το ταψί περιστροφικά, για να στρώσει το μείγμα. (Αν το φλουρί δεν έχει μπει μέσα, το βοηθάμε). Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί η πίτα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και την αφήνουμε όπως είναι να κρυώσει, για 3 - 4 ώρες. |
|
Έπειτα, αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα, που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με μπόλικη ζάχαρη άχνη, γράφουμε τη χρονιά και κάνουμε την διακόσμηση που θέλουμε. Καλή επιτυχία και ο νέος χρόνος, να σας φέρει όλα όσα επιθυμεί η καρδιά σας! |
2 Σχόλια
Καλησπερα. Πού ομορφη η συνταγη για τη βασιλοπιτα. Παρα πολυ ομορφα γραμμενη και λεπτομερης. για να την πετυχουμε στο ψησιμο. Μου αρεσει πολυ γιατι ειναι απλη βασιλοπιτα και θα τη δοκιμασω. Σε ευχαριστω πολυ. Και χρονια πολλα να εχετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαμελίδα μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλή επιτυχία. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.