Η συνταγή γι' αυτή την πολύ ξεχωριστή βασιλόπιτα, είναι της πολύ καλής μου φίλης, πρεσβυτέρας Παναγιώτας.
Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες βασιλόπιτες που έχω δοκιμάσει, με το καρύδι να της δίνει απίστευτη υφή και γεύση.
Ενώ ξεφεύγει από την κλασική συνταγή των κέικ, που συνήθως φτιάχνουμε, είναι εξίσου νόστιμη και αφράτη.
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
• 200 γραμ. (1 φλυτζ. τσαγιού) βούτυρο (όχι λιωμένο)
• 480 γραμ. (2 φλυτζ. τσαγιού) ζάχαρη
• 7 αυγά
• 240 γραμ. (1 φλυτζ. τσαγιού) γάλα φρέσκο
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 70 γραμ. κονιάκ ή ούζο
• 70 γραμ. καρύδι ψιλοτριμμένο
• 2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
• 2 βανίλιες
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φλουρί
Για επικάλυψη
• ζάχαρη άχνη
• γεμιστά πουράκια ή κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη
Εκτέλεση
Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες βασιλόπιτες που έχω δοκιμάσει, με το καρύδι να της δίνει απίστευτη υφή και γεύση.
Ενώ ξεφεύγει από την κλασική συνταγή των κέικ, που συνήθως φτιάχνουμε, είναι εξίσου νόστιμη και αφράτη.
Βασιλόπιτα με βούτυρο και τριμμένα καρύδια
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
• 200 γραμ. (1 φλυτζ. τσαγιού) βούτυρο (όχι λιωμένο)
• 480 γραμ. (2 φλυτζ. τσαγιού) ζάχαρη
• 7 αυγά
• 240 γραμ. (1 φλυτζ. τσαγιού) γάλα φρέσκο
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 70 γραμ. κονιάκ ή ούζο
• 70 γραμ. καρύδι ψιλοτριμμένο
• 2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
• 2 βανίλιες
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φλουρί
Για επικάλυψη
• ζάχαρη άχνη
• γεμιστά πουράκια ή κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη
Εκτέλεση
Δείτε κι αυτή: Βασιλόπιτα με γιαούρτι Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, σε μια λεκάνη. |
|
Έπειτα, χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 4΄- 5΄ να αφρατέψει και μετά, προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. |
|
Ακολούθως, ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το ποτό, συνεχίζοντας το χτύπημα.Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα κλασικήΧαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, το γάλα και το αλεύρι. |
|
Όταν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαρέγκα και μετά το καρύδι, συνεχίζοντας το
χτύπημα 1' - 2' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί Ν° 30, για να γίνει όπως η δικιά μου ή 32 (διαμ. 30 ή 32 εκ.), αν την θέλετε λεπτότερη και στρώνουμε μια λαδόκολλα καλά βουτυρωμένη. |
|
Την πατάμε καλά να πάρει το σχήμα του ταψιού, κόβουμε όση περισσεύει και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.Δείτε και αυτή: Βασιλόπιτα πολύ αφράτηΡίχνουμε το φλουρί, (όχι στο κέντρο και χωρίς να βάλουμε σημάδι που έπεσε!) και κουνάμε το ταψί περιστροφικά, για να στρώσει το μείγμα. (Αν το φλουρί δεν έχει μπει καλά μέσα, το βοηθάμε). |
|
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για περίπου 60΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε μέσα στο ταψί για 10' και μετά την αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πιατέλα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. |
|
Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα, αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει, για τουλάχιστον 1 ώρα και έπειτα την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αν μας αρέσει η κλασική διακόσμηση, λιώνουμε σοκολάτα κουβερτούρα και σχεδιάζουμε τον αριθμό, αλλιώς μπορούμε να το κάνουμε με όποιο άλλο υλικό θέλουμε. Εγώ τον έφτιαξα με γεμιστά πουράκια. Καλή επιτυχία και ο νέος χρόνος, να σας φέρει όλα όσα επιθυμεί η καρδιά σας! Δείτε επίσης: Βασιλόπιτα Πολίτικη |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.