Ένας πολύ ωραίος τρόπος να φάνε και οι πιο δύσκολοι το κουνουπίδι, είναι να το κάνουμε στο φούρνο με κρέμα μπεσαμέλ.
Γίνεται γρήγορα, είναι πεντανόστιμο και πάρα πολύ εύκολο.
Επειδή σε κάποιους δεν αρέσει με αυγά, μπορούμε να το φτιάξουμε και χωρίς.
Υλικά
• 1 κουνουπίδι μεγάλο (1,5 κιλό περίπου)
• 2½ φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 2 αυγά ελαφρρά χτυπημένα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• το χυμό από 1 λεμόνι
• μοσχοκάρυδο
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 5 αυγά βρασμένα σφιχτά (προαιρετικά)
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Γίνεται γρήγορα, είναι πεντανόστιμο και πάρα πολύ εύκολο.
Επειδή σε κάποιους δεν αρέσει με αυγά, μπορούμε να το φτιάξουμε και χωρίς.
Κουνουπίδι ογκρατέν
Υλικά
• 1 κουνουπίδι μεγάλο (1,5 κιλό περίπου)
• 2½ φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 2 αυγά ελαφρρά χτυπημένα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• το χυμό από 1 λεμόνι
• μοσχοκάρυδο
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 5 αυγά βρασμένα σφιχτά (προαιρετικά)
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι απ᾿ τα εξωτερικά φύλλα, αν έχει. Το πλένουμε πολύ καλά, το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το σκληρό μέρος απ᾿ το κοτσάνι. Βάζουμε το κουνουπίδι σε μια κατσαρόλα, (με το σκληρό μέρος προς τα κάτω), σε αλατισμένο νερό που βράζει, σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο με το καπάκι. Το βράζουμε για 10' - 15' λεπτά περίπου, (από την ώρα που θ΄ αρχίσει το νερό να ξαναβράζει), μέχρι να μαλακώσει. Πρέπει να προσέξουμε να μην το παραβράσουμε, επειδή θα ψηθεί και στην κουζίνα. Κατόπιν, με μια τρυπητή κουτάλα, το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει. |
|
Σ' ένα κατσαρολάκι με νερό, βάζουμε τ' αυγά να βράσουν για 12' - 13', έπειτα τα παγώνουμε σε τρεχούμενο νερό, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε φετούλες. Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ' αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει και όταν πήξει και βγάζει φουσκάλες, η κρέμα μας είναι έτοιμη. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ή την κουτάλα, μέχρι να λιώσει. |
|
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα στρώνουμε προσεκτικά σ᾿ ένα πυράντοχο σκεύος. Περιχύνουμε με το λάδι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε τα κομμένα αυγά πάνω στο κουνουπίδι, τ' αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί. |
|
Έπειτα απλώνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί, φροντίζοντας να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 40' - 45' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Όταν το ξεφουρνίσουμε, τ' αφήνουμε να σταθεί 10', κι έπειτα το κόβουμε και το σερβίρουμε. -- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει. Δείτε επίσης: Πατάτες ογκρατέν |
2 Σχόλια
Μου αρέσει πολύ το ογκρατέν με κουνουπίδι, και με τα βραστά αυγά που πρόσθεσες
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι ολοκληρωμένο γεύμα!!
Γιώτα καλό σου βράδυ!!
Τι να κάνουμε Μάχη μου, αυτά είναι πατέντες των μαμάδων για να φάνε τα «βλαστάρια» μας το κουνουπίδι.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.