Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πολύ ωραία ιδέα, για να μαγειρέψουμε πατατούλες, που θα ενθουσιάσει όσους έχουν αδυναμία στην κρέμα γάλακτος.
Ένα φαγάκι ιδανικό για μπουφέ, αλλά και για παιδικό πάρτυ.
Φτιάξτε το και χαρείτε το, σε κάθε ευκαιρία.



 

Πατάτες ογκρατέν

Υλικά

•   1½ κιλό πατάτες
•   6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
•   5 φέτες γαλοπούλα ψιλοκομμένες
•   1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
•   1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•   1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•   150 γραμ. γκούντα
•   100 γραμ. κασέρι
•   50 γραμ. κεφαλογραβιέρα
•   200 γραμ. κρέμα γάλακτος
•   50 γραμ. φρέσκο γάλα
•   2 αυγά
•   1 κουτ. σούπας φυτίνη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, για 30' - 35' μέχρι να μαλακώσουν.
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε, (χλιαρές), τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φυτίνη και σοτάρουμε ελαφρά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το μπέικον.
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με λίγο βιτάμ, αλείφουμε ένα πυρέξ 24 x 30 εκ., στον πάτο και στα πλάγια.
Στρώνουμε τις μισές πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα απ᾿ το τηγάνι.

Έπειτα απλώνουμε και τη γαλοπούλα ψιλοκομμένη.
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε ρίχνοντας όλη την κεφαλογραβιέρα και το ⅓ από τα άλλα τυριά.
Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά.
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μικρό μπολ, χτυπάμε τ᾿ αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα περιχύνουμε πάνω στο φαγητό.
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 50'- 60' περίπου, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Όταν γίνει, βγάζουμε το πυρέξ απ᾿ τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο περίπου, κι έπειτα το κόβουμε και το σερβίρουμε.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες μας μέσα σε γάλα, αντί για νερό, για να γίνουν πιο νόστιμες.
-- Αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες αλλά η γεύση, αντί να τις βράσουμε, μπορούμε να τις τηγανίσουμε ελαφρά στο τηγάνι, με ελαιόλαδο.


7 σχόλια:

  1. Πέτυχε! Ευχαριστούμε πολύ! Πρόσθεσα στην κρέμα γάλακτος έτοιμη σάλτσα καρμπονάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου πετυ ε..αρεσε στον πολυ απαιτητικο αντρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου χαίρομαι πάρα πάρα πολύ που σας άρεσε.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Λέω να κάνω τη μισή ποσότητα γιατί μου αρέσει η ιδέα αυτού του πιάτου ως ορεκτικό στο τραπέζι! Τι λέτε? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χρονιά πολλά επίσης. Δεν υπάρχει πρόβλημα, κάνε τη μισή.

      Διαγραφή
  4. Τελικά έκανα τη μισή δόση! Εξαιρετικό πιάτο , ξετρελάθηκαν όλοι. Το θέμα όμως είναι ότι κάποιες πατάτες δεν έβρασαν αλλά μάλλον αυτό οφείλεται στην ποικιλία τους. Πάντως είναι πολυυυυ νόστιμο! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Όσο για τις πατάτες, την επόμενη φορά πάρε από την Αχαΐα, να γλύφεις και τα δάχτυλά σου.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους