Πρόκειται για ένα καταπληκτικό πιτάκι, πολύ αφράτο, με μπισκοτένια ζύμη και φοβερή γεύση, απίστευτα εύκολο και γρήγορο.
Ότι πρέπει για τις πρωινές ή τις απογευματινές λιγούρες, για πεινασμένα αγόρια και κορίτσια, μικρά και μεγάλα.
Υλικά
• 450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένα
• 1 ντομάτα στειμμένη και ψιλοκομμένη
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• ½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 φακελάκι μαγιά
• 3 - 4 φυλλαράκια δυόσμο
• ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 3 - 4 κουτ. σούπας γάλα για επάλειψη
Εκτέλεση
Ότι πρέπει για τις πρωινές ή τις απογευματινές λιγούρες, για πεινασμένα αγόρια και κορίτσια, μικρά και μεγάλα.
Αφράτα πιτάκια με τυρί και ντομάτα
Υλικά
• 450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένα
• 1 ντομάτα στειμμένη και ψιλοκομμένη
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• ½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 φακελάκι μαγιά
• 3 - 4 φυλλαράκια δυόσμο
• ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 3 - 4 κουτ. σούπας γάλα για επάλειψη
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, τη μαγιά, 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν χυλός. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά. |
|
Στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ξύδι, το αλάτι, το τυρί, τη ρίγανη, το πιπέρι και με το χέρι μας ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το δυόσμο και τη ντομάτα, κι ανακατεύουμε να τα ενσωματώσουμε. |
|
Τέλος ρίχνουμε τη μαγιά, που έχει φουσκώσει και ανακατεύουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή, (μην το φοβηθείτε). Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μία ώρα, να ξεκουραστεί, να σφίξει και να φουσκώσει. |
|
Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανακατεύουμε και την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια. Πατάμε κάθε μπαλάκι ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει και να μακρύνει και να πάρει το σχήμα που θέλουμε. |
|
Τα τοποθετούμε αραιά σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα και μ᾿ ένα πινέλο, τ᾿ αλείφουμε με το γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 15΄- 20΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τεμάχια: 20 -- Το καλό με αυτά τα πιτάκια, είναι ότι μπορούμε να προσθέσουμε, ή να αντικαταστήσουμε όποια υλικά θέλουμε, όπως: λιαστή ντομάτα, ελιές, λιωμένο σκόρδο, χαλούμι, κ.α.. Δείτε επίσης: Τυροπιτάκια τρίγωνα τηγανιτά ή ψητά |
5 Σχόλια
γεια σας!Πολυ ωραια συνταγη,την εφτιαξα σημερα και γινανε πολυ ωραια!!! Ιδανικο για κολατσιο,και εγω που ασχολουμε με αγροτικα,ειναι μια χαρα για το χωραφι και πολυ χορταστικα. ασε που προσθετεις οτι σου αρεσει μεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινα χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
ΔιαγραφήΤελεια!!!τα εκανα 2 φορές ως τωρα με διαφορα υλικά για γέμιση κ παντα πετυχαίνουν!συγχαρητηρια για τις συνταγές γενικα, τις δοκιμάζω κ παντα ειναι νόστιμες κ πετυχαίνουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο σας, πολυ νόστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργυρώ μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου αρέσουν τα φαγητά μου.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.