Λιαστές ντομάτες

Λιαστές ντομάτες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Οι άνθρωποι, όταν δεν είχαν άλλο τρόπο να συντηρήσουν τις ντομάτες, τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας όλα τα υγρά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν στην αποθήκη ή και σε βαζάκια. Όταν οι ντομάτες ξεραίνονταν τελείως, τις πέρναγαν σε κλωστή και όταν ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν, τις
μούλιαζαν σε ζεστό νερό.

Λιαστές ντομάτες


Yλικά

•   1 κιλό ντομάτες σφιχτές, ώριμες, μεσαίου μεγέθους
•   3 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
•   1
κουτ. σούπας ζάχαρη

Για τη συντήρηση

•    ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
•    3
κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο (προαιρετικά)
•    1
κουτ. σούπας ρίγανη
•    1 φύλλο δάφνη
•    2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Λιαστές ντομάτες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λιαστές ντομάτες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε το πράσινο κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση, ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες.
Τις βάζουμε σε ταψί αλουμινένιο, ή ανοξείδωτο, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή με ψιλό, ρίχνουμε ελάχιστη ζάχαρη και τις αφήνουμε έξω, σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος όλη μέρα, αφού τις σκεπάσουμε μ᾿ ένα τούλι για να τις προφυλάξουμε απ᾿ τα έντομα.
Λιαστές ντομάτες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λιαστές ντομάτες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Tις αφήνουμε στον ήλιο για 6 - 7 ημέρες περίπου, (εξαρτάται από το μέγεθος της ντομάτας και τις ώρες που τις βλέπει ο ήλιος),  φροντίζοντας το βράδυ να τις βάζουμε μέσα στο σπίτι και το πρωί να τις ξαναβγάζουμε.
Όταν πιέζοντάς τες, δεν βγάζουν πλέον καθόλου υγρά, είναι έτοιμες.

Bάζουμε τις ντομάτες σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε το ξύδι, τη δάφνη, τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι και λάδι τόσο, όσο χρειάζεται για να τις καλύπτει.

-- Αν δεν ξεραθούν καλά υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν.

-- Αν ξεραθούν πολύ, γίνονται πολύ σκληρές και θέλουν μούλιασμα σε νερό πριν τις χρησιμοποιήσουμε.


2 σχόλια:

  1. Βοηθάει πολύ όπως τα γράφετε, μπράβο! Πόσο καιρό διατηρούνται εκτός ψυγείου; Το ξύδι παίζει ρόλο στη συντήρηση, αν θελήσω να το παραλείψω; Ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξύδι σε όποια συνταγή μπαίνει έχει διπλό ρόλο· προσθέτει γεύση και ταυτόχρονα είναι φυσικό συντηρητικό.
      Σε αυτή τη συνταγή όμως, αν θέλουμε, μπορούμε να το παραλείψουμε.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους