Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Μια εύκολη πίτα, γρήγορη, απίστευτα νόστιμη, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας.
Θα τη λατρέψετε, ακόμα κι αν δεν είστε αυτό που λέμε "μακαρονάς".
Είναι ιδανική για πρώτο πιάτο, αλλά η μεγάλη της επιτυχία, είναι όταν τη βγάζουμε για κυρίως.
Φτιάξτε την οπωσδήποτε!


Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά

•    1½ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•    1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
•    2 αυγά
•    μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    350 γραμ. μακαρόνια σπαγγέτι
•    150 γραμ. γκούντα τριμμένη
•    50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
•    6 φέτες πάριζα ή γαλοπούλα ψιλοκομμένες
•    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
•    6 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
•    5 - 6 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη για τα φύλλα

•    1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες (χοντρό)
 
Εκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, αλατίζουμε το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε αλ ντέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ή για 10' - 12', από την ώρα που θα αρχίσει πάλι το νερό να βράζει.
 
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. 
Ζεσταίνουμε καλά 1 - 2 κουταλιές της σούπας φυτίνη στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μακαρόνια, να λαδωθούν καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Ση συνέχεια, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ, βάζοντας σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα, το κορν φλάουρ, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, τα αλατοπίπερο και βράζοντάς τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πήξει και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, κι ανακατεύουμε.

Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα μακαρόνια, τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ, κι ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Ακολούθως, ρίχνουμε τη γκούντα, το κεφαλοτύρι, την πιπεριά, το μπέικον, την πάριζα και ανακατεύουμε, (καλύτερα με τα χέρια μας). 
Βουτυρώνουμε ένα ταψί Ν°38, (διαμ. 38 εκ.) και στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω ακτινωτά, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Απλώνουμε τη γέμιση να πάει παντού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και τα τελειώνουμε κάνοντάς τα κόθρο γύρω - γύρω.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ
Βουτυρώνουμε καλά από πάνω, χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.

Τη σερβίρουμε ζεστή, αλλά και παγωμένη δεν θα μας κακοπέσει!


-- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μακαρόνια που μας έχουν μείνει από την προηγούμενη μέρα, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε και όποιο άλλο τυρί μας αρέσει.


4 σχόλια:

  1. Την κάνω και εγώ αυτή την συνταγη πολυ συχνά αλλα με σπιτικό φύλλο και χοντρό μακαρόνι (παστίτσιου)! Δοκιμασέ την και πες μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηγή μου καλώς όρισες.
      Αυτή θα είναι η επόμενη πίτα που θα δοκιμάσω.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Θέλω να ετοιμάσω ένα μπουφέ για τα γενέθλια του γιού μου και η συγκεκριμένη συνταγή με ενέπνευσε πάρα πολύ. Θα μπορούσατε ίσως να μου δώσετε κάποιες διευκρινίσεις;
    Η γέμιση με τα ψιλά μακαρόνια έχει συμπαγή υφή σαν ένα πράγμα ας πούμε, ή "ακούγονται" τα μακαρόνια; Και επιπλέον όταν κόβεται, τα κομμάτια στέκονται; Θέλω να πω ταιριάζει σε μπουφέ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Με εκτίμηση Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτα μου καλώς όρισες. Στην ερώτηση για την υφή, δεν είναι συμπαγής. Όσο για το σερβίρισμα, όπως όλα του φούρνου που έχουν κρέμες, αν το αφήσουμε 15' - 20' τουλάχιστον να κρυώσει λίγο, κόβεται ωραία και στέκεται.
      Η απάντηση με λίγα λόγια είναι ναι, εγώ τα φτιάχνω και για μπουφέ.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους