Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού ή με αγιασμό.
Υλικά
• 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
• 60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
• ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
• 2 αυγά
• 6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας μέλι
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
• ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
• 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
• κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού ή με αγιασμό.
Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα
Υλικά
• 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
• 60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
• ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
• 2 αυγά
• 6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας μέλι
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
• ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
• 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
• κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 - 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15' - 20' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. |
|
Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τ᾿ αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, για 2' - 3'. Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1', ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. |
|
Έπειτα, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. | |
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15', μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως. | |
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο. | |
Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα Λαμπρόψωμα, (χωρίζοντας τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια), ή ένα μεγάλο, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε. | |
Αν φτιάξουμε την κλασική κουλούρα, με το Σταυρό, κόβουμε 2 μικρά κομματάκια ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε την κουλούρα. Πάνω στην κουλούρα τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης, σε σχήμα σταυρού και μετά βάζουμε τ᾿ αυγό. |
|
Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο. Αφού φουσκώσουν, τις αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα, ή αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. |
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 165°C, για 30'- 35' μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις). -- Φροντίστε το άνοιγμα της κουλούρας, να είναι μεγαλύτερο απ᾿ το δικό μου στη φωτογραφία, για να φαίνεται αφού ψηθεί, καλύτερα ο Σταυρός. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Δείτε επίσης: Κουλούρες της Λαμπρής ή Λαμπριάτικες |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.