Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό.



Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα


Υλικά

•    400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
•    60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
•    ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
•    2 αυγά
•    6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
•    2
κουτ. σούπας ζάχαρη
•    1
κουτ. σούπας μέλι
•    ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
•    ¼
κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
•    1
κουτ. γλυκού μαχλέπι
•    1½
κουτ. γλυκού αλάτι

•    γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
•    κόκκινα αυγά

Εκτέλεση


 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 - 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15' - 20' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τ᾿ αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, για 2' - 3'.
Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1', ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15', μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα Λαμπρόψωμα, (χωρίζοντας τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια), ή ένα μεγάλο, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν φτιάξουμε την κλασική κουλούρα, με το Σταυρό, κόβουμε 2 μικρά κομματάκια ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε την κουλούρα.
Πάνω στην κουλούρα τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης, σε σχήμα σταυρού και μετά βάζουμε τ᾿ αυγό.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αφού φουσκώσουν, τις αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα, ή αυγό αραιωμένο με λίγο νερό.
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 165°C, για 30'- 35' μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις).

-- Φροντίστε το άνοιγμα της κουλούρας, να είναι μεγαλύτερο απ᾿ το δικό μου στη φωτογραφία, για να φαίνεται αφού ψηθεί, καλύτερα ο Σταυρός.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.