Η συνταγή γι' αυτές τις Λαμπροκουλούρες, είναι της παιδικής μου φίλης της Έλενας, που μετά από πολύ καιρό ήρθε στο σπίτι μου και τις φτιάξαμε παρέα· (εκείνη δούλευε κι εγώ ... κοίταζα).
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και τα Λαμπρόψωμα εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγη ώρα.
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 ml ηλιέλαιο
• xυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
• 50 γραμ. φρέσκο γάλα
• 2 φεκελάκια μαγιά
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 πρέζα από κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο
• 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και τα Λαμπρόψωμα εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγη ώρα.
Κουλούρες της Λαμπρής, Λαμπριάτικες ή Λαμπροκουλούρες
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 ml ηλιέλαιο
• xυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
• 50 γραμ. φρέσκο γάλα
• 2 φεκελάκια μαγιά
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 πρέζα από κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο
• 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές από το αλεύρι περίπου, ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός. | |
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 10' - 15' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, τα μπαχαρικά, τη μαγιά (ενεργοποιημένη), 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε για 2' - 3', μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. |
|
Έπειτα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15', μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως. |
|
Έπειτα βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1½ ώρα και να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε στα δύο και φτιάχνουμε δύο Λαμπρόψωμα, σε όποιο σχέδιο θέλουμε. Για να φτιάξουμε την κλασική κουλούρα με το Σταυρό, παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης, το χωρίζουμε στα τρία και πλάθουμε μπαστούνια (κορδόνια). Με τα δύο κομμάτια ζύμης, φτιάχνουμε οχτάρια και τα τοποθετούμε σε σχήμα σταυρού, με το τρίτο κάνουμε την περίμετρο και μετά πιέζουμε με το δάχτυλο μέχρι κάτω, στο σημείο που θα μπει το αυγό. |
|
Βάζουμε το αυγό στο κέντρο του σταυρού, το πιέζουμε να φτάσει μέχρι κάτω. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τρεις μικρές κουλούρες, που να ενώνονται μεταξύ τους, στο σημείο που θα βάλουμε το αυγό. Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο. |
|
Όταν φουσκώσουν, τις αλείφουμε προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα ή κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 165°C, για 30'- 35' μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις). -- Φροντίζουμε το αυγό να πάει μέχρι κάτω, γιατί αλλιώς με το φούσκωμα θα βγει τελείως έξω. Αν με το φούσκωμα το αυγό γείρει ή στραβώσει, το φτιάχνουμε προσεκτικά πριν το βάλουμε για ψήσιμο, αλλά δεν το πιέζουμε μέσα. Δείτε επίσης: Το ψωμί της Λαμπρής |
4 Σχόλια
Φαινονται υπεροχες!Αν και το πασχα περασε λεω να τις φτιαξω.Μπραβο για την δουλεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι πραγματικά πολύ ωραίες αυτές οι κουλούρες και τρώγονται ευχάριστα όλο τον χρόνο. Να τις δοκιμάσεις οπωσδήποτε.
ΔιαγραφήΓιώτα μου πολύ ωραία συνταγή για τις κουλούρες, δεν προλάβαμε φέτος αλλά δεν πειράζει του χρόνου να είμαστε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βέβαια θα τις κάνω σύντομα για να τις δοκιμάσω!
Καλή σου ημέρα!
Δεν πειράζει Μάχη μου, να είμαστε καλά και μπορούμε να τα φτιάξουμε του χρόνου. Αν τις φτιάξεις νωρίτερα, περιμένω εντυπώσεις.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.