Ένα πάρα πολύ νόστιμο και μοσχομυριστό Λαμπρόψωμο, που τρώγεται μετά μανίας.
Μπορούμε να το φτιάξουμε όπως εδώ ή να το κάνουμε μεγαλύτερο και να βάλουμε στο κέντρο έναν Σταυρό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το πλέξουμε με τρία κορδόνια και να γίνει σαν τσουρέκι. Δοκιμάστε το, οπωσδήποτε!
Μπορούμε να το φτιάξουμε όπως εδώ ή να το κάνουμε μεγαλύτερο και να βάλουμε στο κέντρο έναν Σταυρό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το πλέξουμε με τρία κορδόνια και να γίνει σαν τσουρέκι. Δοκιμάστε το, οπωσδήποτε!
Πασχαλιάτικη κουλούρα με φυτίνη
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 100 γραμ. φυτίνη με βούτυρο λιωμένη
• 100 γραμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
• 60 γραμ. νωπή μαγιά
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1½ φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό, περίπου
• 1 κρόκο αυγού ή γάλα, για επάλειψη
• 2 κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Διαλύουμε σ᾿ ένα μπολ την μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές από το αλεύρι περίπου, ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 10' - 15' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. |
|
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε το γάλα, τη φυτίνη, το ξύσμα λεμονιού, το μαχλέπι, το αλάτι και τη μαγιά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό (αν χρειαστεί), μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια. |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15', μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως. | |
Έπειτα βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα περίπου και να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε στα δύο και φτιάχνουμε δύο Λαμπρόψωμα, σε όποιο σχέδιο θέλουμε. |
|
Για να φτιάξουμε τις κουλούρες μας, παίρνουμε το ένα από τα δύο κομμάτια ζύμης, το χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε δύο μπαστούνια (κορδόνια). Πλέκουμε τα δύο μπαστούνια και φτιάχνουμε μια χαλαρή κοτσίδα. Βουτυρώνουμε το ξέβαθο ταψί της κουζίνας, μεταφέρουμε εκεί την κοτσίδα μας και ενώνουμε τις δυο άκρες της, φτιάχνοντας μια κουλούρα. Στο σημείο που ενώνετε η κουλούρα, βάζουμε το κόκκινο αυγό και το πιέζουμε να φτάσει μέχρι κάτω. Φτιάχνουμε και τη δεύτερη κουλούρα, τις σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν, τις αλείφουμε προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα ή κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό. |
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 165°C, για 30'- 35' μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις). -- Φροντίζουμε το αυγό να πάει μέχρι κάτω, γιατί αλλιώς με το φούσκωμα θα βγει τελείως έξω. Αν με το φούσκωμα το αυγό γείρει ή στραβώσει, το φτιάχνουμε προσεκτικά πριν το βάλουμε για ψήσιμο, αλλά δεν το πιέζουμε μέσα. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!Δείτε επίσης: Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.