Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται τη Μ. Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου φτιάχνονται και τα τσουρέκια, αλλά και η Λαμπροκουλούρα.
Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού, που όπως το περίβλημα του αυγού, έτσι κι αυτός ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά μέσα του έκρυβε τη Ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε, ενώ το κόκκινο χρώμα τη θυσία και το αίμα, που έχυσε ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε.
Όταν πρόκειται να βάψουμε τ᾿ αυγά μας, πρέπει να διαλέξουμε ποιο χρώμα θα χρησιμοποιήσουμε.
Φυσικό (οικολογικό) ή του εμπορίου (χημικό).
Αν διαλέξουμε την εύκολη λύση (χημεία), τότε ή διαδικασία είναι η εξής:
Υλικά
• 20 - 30 αυγά φρέσκα (βιολογικά αν γίνεται)
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φακελάκι μπογιά (για το κάθε χρώμα)
• ξύδι (όσο γράφουν οι οδηγίες της μπογιάς)
• ελαιόλαδο για το γυάλισμα
Εκτέλεση
Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού, που όπως το περίβλημα του αυγού, έτσι κι αυτός ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά μέσα του έκρυβε τη Ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε, ενώ το κόκκινο χρώμα τη θυσία και το αίμα, που έχυσε ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε.
Όταν πρόκειται να βάψουμε τ᾿ αυγά μας, πρέπει να διαλέξουμε ποιο χρώμα θα χρησιμοποιήσουμε.
Φυσικό (οικολογικό) ή του εμπορίου (χημικό).
Αν διαλέξουμε την εύκολη λύση (χημεία), τότε ή διαδικασία είναι η εξής:
Πασχαλινά αυγά με βαφές του εμπορίου
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 20 - 30 αυγά φρέσκα (βιολογικά αν γίνεται)
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φακελάκι μπογιά (για το κάθε χρώμα)
• ξύδι (όσο γράφουν οι οδηγίες της μπογιάς)
• ελαιόλαδο για το γυάλισμα
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα αυγά (διαλέγουμε άσπρα ή καφέ χωρίς στίγματα), από το ψυγείο 2 - 3 ώρες τουλάχιστον νωρίτερα, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην μας σπάσουν κατά το βράσιμο. Καλύτερα είναι να τα βγάλουμε από το προηγούμενο βράδυ και να τα βάψουμε το πρωί. Πλένουμε τα αυγά μας, πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να τα καθαρίσουμε από βρομιές, αλλά και για να είμαστε σίγουροι, ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία, για να βαφτούν καλά. | |
Τα τοποθετούμε σε μια στρώση στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους, ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμο. Τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας στο νερό τη μία πρέζα αλάτι και τη μία κουταλιά ξύδι, για 15' - 20' λεπτά, ανάλογα πόσο καίει το μάτι της κουζίνας μας. Το ξύδι και το αλάτι, διαστέλλει τους πόρους στο τσόφλι του αυγού και εμποδίζει το ασπράδι και τον κρόκο να χυθούν στο νερό, σε περίπτωση που σπάσει κάποιο αυγό. | |
Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από την φωτιά, χύνουμε το νερό, προσεκτικά και γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό από τη βρύση. Τ᾿ αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσουν για 30', αλλάζοντας το νερό 3 - 4 φορές. Έπειτα τα βγάζουμε απ᾿ το νερό και τ᾿ αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά, για άλλες 2 - 3 ώρες. | |
Ετοιμάζουμε τη βαφή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, για την θερμοκρασία, την ποσότητα του νερού και της βαφής, του αριθμού και της θερμοκρασίας των αυγών, αλλά και του χρόνου που θα μείνουν μέσα στη βαφή. | |
Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι ή μια τρυπητή κουτάλα και τ᾿ αφήνουμε να στεγνώσουν, πάνω σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. | |
Μόλις στεγνώσουν καλά, κολλάμε τις στάμπες ή τα ζωγραφίζουμε με ειδικό πινελάκι και τα γυαλίζουμε μ᾿ ένα βαμβάκι που του έχουμε βάλει ελαιόλαδο. | |
Τοποθετούμε τα αυγά μας σε αυγοθήκες ή σε όμορφα καλαθάκια, ενώ όσα πρόκειται να φάμε τα βάζουμε στο ψυγείο.Πασχαλινά αυγά με φυσικές, οικολογικές βαφέςΗ διαδικασία έχει ως εξής:Για να βάψουμε κόκκινα 10 αυγά, βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι 5 - 6 κοκκινογούλια (ο βολβός των παντζαριών), σε νερό που να τα σκεπάζει. Όταν είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και τ᾿ αφήνουμε στην άκρη για να τα κάνουμε σαλάτα ή σκορδαλιά. Στο κατσαρολάκι με το νερό που τα βράσαμε, ρίχνουμε 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τοποθετούμε μέσα τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 15' - 20'. Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα στο νερό όση ώρα χρειαστεί, ώστε να βάψουν καλά. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κρεμμυδόφυλλα (όσο πιο σκούρα τα κρεμμύδια τόσο καλύτερα), τα οποία βάζουμε 2 - 4 μέρες νωρίτερα να μουλιάσουν στο νερό, με το οποίο θα βράσουμε τα αυγά. Έπειτα βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα μαζί με το νερό, 1 κουτ. σούπας ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 18' - 20', έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Με μια κατσαρόλα κρεμμυδόφυλλα, μπορούμε να βάψουμε τουλάχιστον 30 - 35 αυγά, σκούρα κόκκινα σε 2 - 3 δόσεις. Η γιαγιά μου για να βάψει τα αυγά, χρησιμοποιούσε αλεσμένη ή κοπανισμένη σε γουδί, την ρίζα ενός φυτού, που εδώ στην περιοχή μου το λέμε «ριζάρι», αν και η επίσημη ονομασία του είναι ερυθρόδανο το βαφικό. Έβραζε το ριζάρι σε νερό, για 10' - 15', κι έπειτα το άφηνε μέχρι το πρωί να κρυώσει και να βγάλει το χρώμα του. Το πρωί αφαιρούσε το φυτό, σούρωνε το νερό μέσα στην κατσαρόλα, έβαζε μέσα τα αυγά μαζί με λίγο ξύδι και τα έβαζε να βράσουν για 20', μέχρι να βάψουν καλά. Με το ριζάρι τα αυγά δεν ξεβάφουν στα χέρια και επιπλέον το κόκκινο χρώμα δεν περνά μέσα στο αυγό. Για πράσινο χρώμα, τα βράζουμε με μαϊντανό, σπανάκι ή τσουκνίδα. Για 10 αυγά θέλουμε μισό κιλό σπανάκι ή τσουκνίδα ψιλοκομμένα, 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό. Το Μοβ - μπλε χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε βράζοντας τ᾿ αυγά, με κόκκινο λάχανο και ξύδι. Για 10 αυγά, θέλουμε μισό λάχανο κομμένο σε κομματάκια, 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό. Για πορτοκαλί χρώμα, τα βράζουμε με φλούδια κρεμμυδιού, σε νερό με ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πάπρικα. Για κίτρινο χρώμα, χρησιμοποιούμε κύμινο, ή κρόκο Κοζάνης. Δύο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά, για να δώσουν έντονο κίτρινο χρώμα σε 10 αυγά. Για καφέ - μπεζ χρώμα, χρησιμοποιούμε σκόνη καφέ για το βάψιμο των αυγών μας. Αν βράσουμε στιγμιαίο, ελληνικό ή φίλτρου μαζί με τα αυγά μας, θα μας δώσει αποχρώσεις του καφέ, ανάλογα την ώρα που θα τα αφήσουμε. Για Βιολετί χρώμα, βράζουμε τα αυγά με ένα ματσάκι άνθη βιολέτας. Πασχαλινά αυγά με χρώματα ζαχαροπλαστικήςΘεωρητικά είναι εντελώς ακίνδυνα, αφού τα τρώμε.Διαλέγουμε όποια χρώματα θέλουμε, ζητάμε κι από τα παιδιά μας να μας βοηθήσουν και κάνουμε την διαδικασία παιχνίδι. Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής θα βάψουν τέλεια τα αυγά μας και είναι πιο ασφαλή από τις βαφές του εμπορίου. Η διαδικασία έχει ως εξής: Βράζουμε τα αυγά για 15' -18' Διαλύουμε λίγο χρώμα σε μια μεγάλη κούπα με νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Έπειτα, βυθίζουμε τ᾿ αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί, 10' περίπου, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα την απόχρωση που θέλουμε να πάρουνε τ᾿ αυγά μας. Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, στάμπες, λάδωμα και έτοιμοι! Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση! |
2 Σχόλια
Χρόνια πολλά! Χριστος ανεστη! Με βοηθησατε να βαψω τα πρώτα μου πασχαλινά αυγουλακια! Μία χαρά μου βγήκαν, όμως όσο περνούσε η ώρα μου έκαναν άσπρα στιγματακια... Όχι ότι δεν τα φαγαμε��... Να είστε πάντα καλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία.
Μαρία μου Αληθώς Ανέστη.
ΔιαγραφήΝα είσαι και εσύ καλά, να τα βάψεις πάλι και του χρόνου.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.