Η παράδοση, θέλει να φτιάχνουμε το Πασχαλινό τσουρέκι τη Μ. Πέμπτη και να το στολίζουμε με κόκκινα αυγά.
Επειδή η μπογιά απ᾿ το αυγό, απλώνει στο τσουρέκι, μπορούμε , αν θέλουμε, να βάλουμε άβαφο, βρασμένο και να το αλλάξουμε μετά το ψήσιμο.
Υλικά για 2 τεμάχια
• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 4 αυγά φρέσκα
• 190 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 280 γραμ. ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
• 2 κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Επειδή η μπογιά απ᾿ το αυγό, απλώνει στο τσουρέκι, μπορούμε , αν θέλουμε, να βάλουμε άβαφο, βρασμένο και να το αλλάξουμε μετά το ψήσιμο.
Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά για 2 τεμάχια
• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 4 αυγά φρέσκα
• 190 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 280 γραμ. ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
• 2 κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή και τόσες κουταλιές αλεύρι, (2 - 3) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. | |
Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, κι αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ. Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. |
|
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ, για 5'. Έπειτα ρίχνουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, κι όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον. |
|
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο το μισό αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί και λίγο ακόμη). |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά. Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη ή σε μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα. |
|
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες. Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι. (Αναλυτικά το πλέξιμο Εδώ). Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι. |
|
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τοποθετούμε τα κόκκινα αυγά και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό. |
|
Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν. -- Κόκκινο ή άσπρο το αυγό, (στα παιδιά μου δεν αρέσει να τρέχει χρώμα στο τσουρέκι), το βυθίζουμε μέχρι κάτω στο τσουρέκι, μόλις το πλέξουμε, αλλά δεν το ξαναπειράζουμε όταν φουσκώσει, γιατί με το ψήσιμο θα "εξαφανιστεί" (όπως τα δικά μου!). Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση! |
6 Σχόλια
Υπέροχα τα τσουρεκάκια σου!!φουσκωτά φουσκωτά και λαχταριστά!!! και του χρόνου με υγεία!! Καλό Πάσχα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεν μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσεί να είσαι καλά.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Πολλά φιλιά.
Αν έχουμε μόνο ξηρή μαγιά, πόση χρησιμοποιούμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αντιστοιχία ξηρής μαγιάς (στιγμής) και νωπής, είναι 1
Διαγραφήφακελάκι (8 - 9 γραμμ.), για 30 γραμμ. νωπή μαγιά.
Στην περίπτωσή μας βάλε 3 φακελάκια, αν και θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις νωπή, (τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και τους φούρνους), γιατί φουσκώνουν καλύτερα.
Καλησπέρα ονομάζομαι Έλλη Νικοπούλου. Σήμερα έκανα τη συνταγή σας. Πέτυχε μπορώ να πω αλλά έχει πολύ έντονη τη γεύση του βούτηρου. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε ή να βάλουμε; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ: Προχθες είχα κάνει τα κουλούρια τα πασχαλινά και είναι εξαιρετικάαααα😮☆☆☆
Έλλη μου αν δεν σου αρέσει η έντονη γεύση του βουτύρου, την επόμενη φορά, καλύτερα να φτιάξεις αυτό: « Τσουρέκι αφράτο», που θέλει πολύ λιγότερο βούτυρο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.