Τσουρέκι αφράτο

Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με λίγη προσοχή, στην αρχή, εύκολα και γρήγορα, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας τσουρέκια, που να φαίνονται σαν να είναι του ζαχαροπλαστείου.
Όσο για τη γεύση τους, πρέπει να είναι το καλύτερο και πιο νόστιμο τσουρέκι, που έχετε φάει ως τώρα. Δοκιμάστε το!


Τσουρέκι αφράτο


Υλικά

•    700 - 750 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
•    42 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου ή 1 κύβος 42γραμ. (του εμπορίου συσκευασμένος)
•    200 γραμ. χλιαρό νερό
•    3 αυγά φρέσκα
•    120 γραμ. βούτυρο γάλακτος
•    180 γραμ. ζάχαρη
•    1 λεμόνι (το ξύσμα)
•    ¼ κουτ . γλυκού μαστίχα
•    1
κουτ . γλυκού μαχλέπι

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη μετρημένη και τόσες κουταλιές αλεύρι, ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.

Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα γουδί, χτυπάμε τη μαστίχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής).

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. (Εάν η ζάχαρη είναι πολύ χοντρή και δεν διαλυθεί τελείως, δεν πειράζει).
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τ᾿ αυγά, προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη μαγιά που έχει γίνει πλέον, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τέλος λίγο - λίγο τ᾿ αλεύρι, κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Όταν γίνει μπάλα, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η ζύμη, πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή.
Αν χρειαστεί, την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι επιπλέον.

Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες.
Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ενώνουμε τις τρεις λωρίδες και ξεκινάμε να τις πλέκουμε σε χαλαρή κοτσίδα, φέρνοντας την αριστερή λωρίδα, στη μέση.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα φέρνουμε την δεξιά στη μέση και μετά, πάλι την αριστερή.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε με την δεξιά στη μέση και μετά ξανά την αριστερή.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.
Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρέκι αφράτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.


26 σχόλια:

  1. πολυ πετυχημένο και όμορφο το τσουρέκι σου!Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το εχω κανει κ ειναι φανταστικο κ σε γευση κ σε υφη......θελω να ωτησω ομως γιατι κατα το ψησιμο ανοιγει απο πανω κ χαλαει η πλεξουδα.....μπραβο παντως για τις τελειες συνταγες που μοιραζεσαι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε/η ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Το μόνο «μυστικό» που υπάρχει για να μην ανοίγει στο ψήσιμο, είναι πολύ μαλακή ζύμη και χαλαρό πλέξιμο, δεν κάνουμε σφιχτή την κοτσίδα.
      Σου εύχομαι καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  3. Τα πιο τελεια τσουερκια,τα εφτιαξα κ γω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα μπορω αντι για νερο να βαλω γαλα? και πως μπορω να βαλω σοκολατα μεσα στο τσουρεκι? (κουβερτουρα)
    ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτή τη συνταγή δεν πάει γάλα, πάει νερό. Όσο για γεμιστό τσουρέκι, θα δημοσιεύσω συνταγή τις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή
  5. Φοβερό τσουρέκι την πρώτη φορά έβαλα όση μαγιά φρέσκια έλεγε 42 γρ και δυσκολεύτηκαν να φουσκώσουν.αυτη τη φορά σε φρέσκια διάβασα οτι η ποσότητα ειναι η διπλή απ'οτι στην ξηρή όποτε έβαλα 2 κυβάκια 84γρ. Και φούσκωσαν άμεσων κι έγιναν πιο αφράτα ακόμα. Επίσης επειδή εμένα δεν μ'αρεσει το λεμόνι έβαλα ξύσμα απο πορτοκαλί , και δεν έβαλα μαστίχα γιατι δεν μ'αρεσει το πολίτικο. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγνώμη για το λάθος οχι 2 μαγιες.Τελικα μου έγιναν πλατιά,κρατήστε τη μαγιά που συστήνει η συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας δεν εχω αερα στον φουρνο μου ,μπορω να το ψησω πανω κατω εστιεσ κ σε ποσουσ βαθμους?ο χρονος θα ναι ιδιοσ?ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε μπορείς να ψήσεις τα τσουρέκια στις αντιστάσεις, στους 180° - 200°C, ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σου. Ψήστα στην ίδια θερμοκρασία που ψήνεις τα κουλούρια σου. Ο χρόνος πάνω - κάτω είναι ίδιος· μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.τα εφτιαξα χθες βραδυ με την διαφορα πως εβαλα 2 φακελακια σκονη μαγιας.υπεροχα κ σε γευση κ σε εμφανιση.ειμαι περιφανη που εκτελεσα την συνταγη σου σωστα.καλο πασχα!

      Διαγραφή
    3. Ντινάκι μου χαίρομαι πάρα πολύ, που σου έγινε όπως το ήθελες.
      Και μπράβο για τη σωστή αλλαγή της νωπής μαγιάς σε ξηρή.
      Σου εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά.

      Διαγραφή
  8. η συνταγη ειναι καταπληκτικη τα πιο τελεια τσουρεκια !!!!!!!!! περσι αποφασισα να κανω πρωτη φορα τσοθρεκια επεσα πανω στη συνταγη αυτη !!!!!!!!! γινα τελεια και σε γευση και φουσκουσαν παρα πολυ!!!!!!!!1 ολοι ειχαν παθει πλακα φετοσ μοθ ζητησαν ολοι αυτη τη συνταγη!!!! το μονο ποθ αλλαξα ειναι οτι δεν εβαλα μαστιχα και ξυσμα και εβαλα κακουλε!!!!!!!!καλο πασχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν τα τσουρέκια. Καλή Ανάσταση.

      Διαγραφή
  9. Αγαπητή Γιώτα!

    Έφτιαξα σήμερα την συνταγή των τσουρεκιών σας. Βγήκαν εξαιρετικά, πράγματι σαν να τα είχες αγοράσει απο ζαχαροπλαστείο. Να σε ευχαριστήσω απο καρδιάς για την υπέροχη αυτή συνταγή και σίγουρα η γιαγιά θα είναι ικανοποιημένη βλεποντάς εσένα απο ψηλά να "τιμάς" την μνήμη της, αποτυπώνοντας την εδώ....

    Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ, για τα καλά σου λόγια.
      Χαίρομαι ιδιαίτερα που το αποτέλεσμα σε ικανοποίησε και σου άρεσαν τα τσουρέκια.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα.Σ ευχαριστουμε για τις ομορφες συνταγες σου .διατηρουνται φρεσκα,αφρατα κ μετα απο 2 μερες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα!μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού αντι για νερό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν μπορούμε, γιατί στο νερό διαλύουμε τη μαγιά.

      Διαγραφή
  12. εξαιρετικα.Τα εφτιαξα με ξηρη μαγια εγω, και με κακουλε αντι για μαστιχα, πιο ευκολα και πιο νοστιμα και αφρατα τσουρεκια δεν εχω πετυχει!! ευγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα πιο ωραια τσουρεκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απορία: σχετικά με το προζύμι, αναφέρεται ότι ο χυλός (νερό μαγιά, ζάχαρη) θα βγει 150 γρ. περίπου. Πώς γίνεται αυτό όταν μόνο το νερό της συνταγής είναι 200 γρ. ? Μήπως δεν βάζουμε όλο το νερό στο προζύμι ? Και αν ναι, πότε μπαίνει το υπόλοιπο νερό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε σ' ευχαριστώ για την επισήμανση.
      Ζητώ συγνώμη, αλλά η συγκεκριμένη ποσότητα μπήκε εκ παραδρομής. Το σωστό είναι να βάλουμε όλο το νερό της συνταγής από την αρχή.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους