Με λίγη προσοχή, στην αρχή, εύκολα και γρήγορα, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας τσουρέκια, που να φαίνονται σαν να είναι του ζαχαροπλαστείου.
Όσο για τη γεύση τους, πρέπει να είναι το καλύτερο και πιο νόστιμο τσουρέκι, που έχετε φάει ως τώρα. Δοκιμάστε το!
Υλικά
• 700 - 750 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
• 42 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου ή 1 κύβος 42γραμ. (του εμπορίου συσκευασμένος)
• 200 γραμ. χλιαρό νερό
• 3 αυγά φρέσκα
• 120 γραμ. βούτυρο γάλακτος
• 180 γραμ. ζάχαρη
• 1 λεμόνι (το ξύσμα)
• ¼ κουτ . γλυκού μαστίχα
• 1 κουτ . γλυκού μαχλέπι
Εκτέλεση
Όσο για τη γεύση τους, πρέπει να είναι το καλύτερο και πιο νόστιμο τσουρέκι, που έχετε φάει ως τώρα. Δοκιμάστε το!
Τσουρέκι πολύ αφράτο
Υλικά
• 700 - 750 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
• 42 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου ή 1 κύβος 42γραμ. (του εμπορίου συσκευασμένος)
• 200 γραμ. χλιαρό νερό
• 3 αυγά φρέσκα
• 120 γραμ. βούτυρο γάλακτος
• 180 γραμ. ζάχαρη
• 1 λεμόνι (το ξύσμα)
• ¼ κουτ . γλυκού μαστίχα
• 1 κουτ . γλυκού μαχλέπι
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη μετρημένη και τόσες κουταλιές αλεύρι, ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. | |
Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ. Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. |
|
Σ᾿ ένα γουδί, χτυπάμε τη μαστίχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής). Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. (Εάν η ζάχαρη είναι πολύ χοντρή και δεν διαλυθεί τελείως, δεν πειράζει). |
|
Έπειτα σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τ᾿ αυγά, προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη μαγιά που έχει γίνει πλέον, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τέλος λίγο - λίγο τ᾿ αλεύρι, κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όταν γίνει μπάλα, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά. |
|
Η ζύμη, πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί, την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι επιπλέον. Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα. |
|
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες. Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι. |
|
Ενώνουμε τις τρεις λωρίδες και ξεκινάμε να τις πλέκουμε σε χαλαρή κοτσίδα, φέρνοντας την αριστερή λωρίδα, στη μέση. | |
Έπειτα φέρνουμε την δεξιά στη μέση και μετά, πάλι την αριστερή. | |
Συνεχίζουμε με την δεξιά στη μέση και μετά ξανά την αριστερή. | |
Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι. |
|
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. | |
Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό. Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν. |
|
Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν. Δείτε επίσης: Τσουρέκι της γιαγιάς |
49 Σχόλια
πολυ πετυχημένο και όμορφο το τσουρέκι σου!Γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο εχω κανει κ ειναι φανταστικο κ σε γευση κ σε υφη......θελω να ωτησω ομως γιατι κατα το ψησιμο ανοιγει απο πανω κ χαλαει η πλεξουδα.....μπραβο παντως για τις τελειες συνταγες που μοιραζεσαι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε/η ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΤο μόνο «μυστικό» που υπάρχει για να μην ανοίγει στο ψήσιμο, είναι πολύ μαλακή ζύμη και χαλαρό πλέξιμο, δεν κάνουμε σφιχτή την κοτσίδα.
Σου εύχομαι καλή χρονιά.
Τα πιο τελεια τσουερκια,τα εφτιαξα κ γω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ, καλό Πάσχα.
Διαγραφήκαλησπερα μπορω αντι για νερο να βαλω γαλα? και πως μπορω να βαλω σοκολατα μεσα στο τσουρεκι? (κουβερτουρα)
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω πολυ
Σε αυτή τη συνταγή δεν πάει γάλα, πάει νερό. Όσο για γεμιστό τσουρέκι, θα δημοσιεύσω συνταγή τις επόμενες μέρες.
ΔιαγραφήΦοβερό τσουρέκι την πρώτη φορά έβαλα όση μαγιά φρέσκια έλεγε 42 γρ και δυσκολεύτηκαν να φουσκώσουν.αυτη τη φορά σε φρέσκια διάβασα οτι η ποσότητα ειναι η διπλή απ'οτι στην ξηρή όποτε έβαλα 2 κυβάκια 84γρ. Και φούσκωσαν άμεσων κι έγιναν πιο αφράτα ακόμα. Επίσης επειδή εμένα δεν μ'αρεσει το λεμόνι έβαλα ξύσμα απο πορτοκαλί , και δεν έβαλα μαστίχα γιατι δεν μ'αρεσει το πολίτικο. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη για το λάθος οχι 2 μαγιες.Τελικα μου έγιναν πλατιά,κρατήστε τη μαγιά που συστήνει η συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας δεν εχω αερα στον φουρνο μου ,μπορω να το ψησω πανω κατω εστιεσ κ σε ποσουσ βαθμους?ο χρονος θα ναι ιδιοσ?ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε μπορείς να ψήσεις τα τσουρέκια στις αντιστάσεις, στους 180° - 200°C, ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σου. Ψήστα στην ίδια θερμοκρασία που ψήνεις τα κουλούρια σου. Ο χρόνος πάνω - κάτω είναι ίδιος· μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.τα εφτιαξα χθες βραδυ με την διαφορα πως εβαλα 2 φακελακια σκονη μαγιας.υπεροχα κ σε γευση κ σε εμφανιση.ειμαι περιφανη που εκτελεσα την συνταγη σου σωστα.καλο πασχα!
ΔιαγραφήΝτινάκι μου χαίρομαι πάρα πολύ, που σου έγινε όπως το ήθελες.
ΔιαγραφήΚαι μπράβο για τη σωστή αλλαγή της νωπής μαγιάς σε ξηρή.
Σου εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά.
η συνταγη ειναι καταπληκτικη τα πιο τελεια τσουρεκια !!!!!!!!! περσι αποφασισα να κανω πρωτη φορα τσοθρεκια επεσα πανω στη συνταγη αυτη !!!!!!!!! γινα τελεια και σε γευση και φουσκουσαν παρα πολυ!!!!!!!!1 ολοι ειχαν παθει πλακα φετοσ μοθ ζητησαν ολοι αυτη τη συνταγη!!!! το μονο ποθ αλλαξα ειναι οτι δεν εβαλα μαστιχα και ξυσμα και εβαλα κακουλε!!!!!!!!καλο πασχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνε χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν τα τσουρέκια. Καλή Ανάσταση.
ΔιαγραφήΑγαπητή Γιώτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα σήμερα την συνταγή των τσουρεκιών σας. Βγήκαν εξαιρετικά, πράγματι σαν να τα είχες αγοράσει απο ζαχαροπλαστείο. Να σε ευχαριστήσω απο καρδιάς για την υπέροχη αυτή συνταγή και σίγουρα η γιαγιά θα είναι ικανοποιημένη βλεποντάς εσένα απο ψηλά να "τιμάς" την μνήμη της, αποτυπώνοντας την εδώ....
Σε ευχαριστώ!
Παναγιώτα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ, για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΧαίρομαι ιδιαίτερα που το αποτέλεσμα σε ικανοποίησε και σου άρεσαν τα τσουρέκια.
Καλησπέρα.Σ ευχαριστουμε για τις ομορφες συνταγες σου .διατηρουνται φρεσκα,αφρατα κ μετα απο 2 μερες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Βέρα μου διατηρούνται.
ΔιαγραφήΚαλησπερα!μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού αντι για νερό??
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν μπορούμε, γιατί στο νερό διαλύουμε τη μαγιά.
Διαγραφήεξαιρετικα.Τα εφτιαξα με ξηρη μαγια εγω, και με κακουλε αντι για μαστιχα, πιο ευκολα και πιο νοστιμα και αφρατα τσουρεκια δεν εχω πετυχει!! ευγε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν.
Διαγραφήκαι τα ξαναφτιαχνω τωρα παλι.. :) Καλη Ανασταση!!
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση επίσης.
Διαγραφήτα πιο ωραια τσουρεκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις ζυμωσα το τσουρεκι και είναι πικρό.. Τι να κανω...??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ' αλήθεια δεν ξέρω! Το μόνο που μπορώ να φανταστώ, είναι να έβαλες περισσότερη μαστίχα, απ' ότι λέει η συνταγή. Και αν θέλεις λύσε μου μιαν απορία· τι ήταν αυτό που σε έκανε να δοκιμάσεις τη ζύμη άψητη;
ΔιαγραφήΠροσέξτε στο ξύσμα λεμονιού. Ξύνουμε πολύ επιφανειακά τη φλούδα. Το άσπρο μέρος της φλούδας του λεμονιού πικρίζει. Αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος που σας πίκρισε το τσουρέκι και επίσης η ποσότητα της μαστίχας. Βάζουμε λίγη.
ΔιαγραφήΈψαχνα καιρό να βρω μια συνταγή για τσουρέκια, καθώς θα ήταν η πρώτη φορά που θα έκανα μια "απόπειρα" να φτιάξω τσουρέκια. Ύστερα από διάφορες συγκρίσεις μεταξύ συνταγών κατέληξα σε αυτή εδώ, μιας και το γάλα δεν μου αρέσει και δεν το χρησιμοποιώ ποτέ. Εάν θα μπορούσα να βάλω έναν βαθμό θα έβαζα 10'. Συγχαρητήρια για την συνταγή είναι σκέτη επιτυχία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάντρα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσουν τα τσουρέκια.
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!
Και θα ήθελα να προσθέσω πως έβαλα μαργαρίνη αντί για βούτυρο και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που με ικανοποίησε 100% συν τοις άλλοις
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις έβγαλα και το τελευταίο ταψί από το φούρνο έφτιαξα 4 δόσεις βγήκαν υπέροχα μοσχοβόλησε το σπίτι , μόνο που θα τα προτιμούσα λίγο περισσότερο γλυκά αλλά και έτσι είναι τέλεια Καλή Ανάσταση σε όλους μας !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου να είσαι καλά, καλή Ανάσταση.
ΔιαγραφήΔυσκολευομουν να κανω τσουρεκια και να με πετυχουν.Αυτη την φορα επιχειρησα να φτιαξω την συνταγη αυτη .Μου φαινηκε ευκολη.Η Ζυμη φουσκωσε οπως επρεπε.Στο πλεξιμο δν πεδευτηκα καθολου.Ελπιζω να με ψηθουν σωστα γτ ο φουρνος δν ειναι με αερα.Τωρα
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο γευση πιστευω να ναι νοστιμα.
καλημέρα και συγχαρητήρια για τις συνταγες σας. φαίνονται τέλεια τσουρέκια. μια ερώτηση, μπορω να αντικαταστησω το νερο με γαλα; ευχαριστώ πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αν θέλεις τσουρέκι με γάλα, καλύτερα να φτιάξεις αυτήν εδώ τη συνταγή: Τσουρέκι της γιαγιάς.
Διαγραφήκαλησπέρα . Σήμερα κάνω διπλή δόση από το απίστευτα τσουρέκια σας. Πολλά συγχαρητήρια για την συνταγή σας. Καλό Πάσχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σε ευχαριστώ, καλή Ανάσταση.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Υπέροχα σε γεύση. Έκανα ότι ακριβώς έλεγε η συνταγή αλλά μου βγήκαν λίγο σφιχτά και χωρίς ίνες. Δεν είναι μαλακά τι έκανα λάθος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου το τσουρέκι γίνεται σκληρό όταν η ζύμη μας είναι σφιχτή (θα πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη) ή αν δεν το ζυμώσουμε αρκετά. Καλή Ανάσταση.
ΔιαγραφήΥπέροχα καλύτερα ΔΕΝ υπάρχουν αφράτα , νόστιμα , με ίνες τέλεια δεν αλλάζω την συνταγή με τίποτα , οι φίλοι μου και οι γνωστοί μου δεν πίστευαν ότι τα είχα φτιάξει εγώ νόμιζαν ότι τα είχα αγοράσει !!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαίρη μου σε ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΧαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσαν τα τσουρέκια.
Ηταν τελεια σκετη μαγεια 2 φορα που τα φτιαχνω κ ειμαι απολυτα ευχαριστημενη ..καμια συνταγη ετσι τοσο καλη οσο των τσουρεκιων εχετε?Σας ευχαριστω κ καλο Πασχα με υγεια ευχομαι !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρόσω μου χαίρομαι που σου άρεσε το τσουρέκι. Καλή Ανάσταση επίσης.
ΔιαγραφήΘα ήθελα να δοκιμάσω με ξηρή μαγιά. Παρακαλώ πείτε μου πόσα γραμμάρια/φακελάκια να βάλω και εάν μπορώ να την προσθέσω απευθείας στα υλικά χωρίς να την ενεργοποιήσω όπως τη νωπή. Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου τη συγκεκριμένη συνταγή δεν την έχω φτιάξει με ξηρή μαγιά, πιστεύω όμως ότι με δύο φακελάκια θα είναι εντάξει. Απλά θα πρέπει να την ενεργοποιήσεις κι αυτή.
ΔιαγραφήΓειά σας, θα μπορούσε να αντικατασταθεί το βούτυρο γάλακτος με κάποιο αλλο μαγειρικό λίπος; μαργαρίνη, φυτινη κτλ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν ναι στις ίδιες αναλογίες;
Ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων
Φίλη μου όχι δεν γίνεται, αν αλλάξουμε βούτυρο θα αλλάξει και το τελικό αποτέλεσμα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.