Ένα πολύ νόστιμο, αλλά και εύκολο τσουρέκι, κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις.
Η γιαγιά μου συνήθιζε να το φτιάχνει σε όλες τις γιορτές, και ειδικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Φτιάξτε το και θα εκπλαγείται με την υπέροχη γεύση του, αλλά και την ευκολία στην παρασκευή του.
Υλικά για 2 τεμάχια
• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 190 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 280 γραμ. ζάχαρη
• 4 αυγά φρέσκα
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
Εκτέλεση
Η γιαγιά μου συνήθιζε να το φτιάχνει σε όλες τις γιορτές, και ειδικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Φτιάξτε το και θα εκπλαγείται με την υπέροχη γεύση του, αλλά και την ευκολία στην παρασκευή του.
Τσουρέκι της γιαγιάς
Υλικά για 2 τεμάχια
• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 190 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 280 γραμ. ζάχαρη
• 4 αυγά φρέσκα
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή, και τόσες κουταλιές αλεύρι (2 - 3) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. | |
Τον ανακατεύουμε
πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή
κουβερτούλα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε
να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ. Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. |
|
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), τη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ, για 5'. Έπειτα ρίχνουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, κι όταν εσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον. |
|
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο το μισό αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί και λίγο ακόμη). |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά. Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα. |
|
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες. Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι. (Αναλυτικά το πλέξιμο εδώ). Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι. |
|
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας) και
τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό. |
|
Έχουμε
προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε
για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν. |
Ίσως σας ενδιαφέρουν: | |||
---|---|---|---|
Τσουρέκι αφράτο |
Πασχαλινό τσουρέκι |
Μελομακάρονα με μπύρα |
Δίπλες βουτύρου |
6 Σχόλια
μόλις έφτιαξα αυτή την καταπληκτική συνταγή!! είναι φανταστικά και φούσκωσαν και είναι πεντανόστιμα!!! δεν ξέρω αν μπορώ να σου στείλω και φωτογραφία να τα δεις!! απλά καταπληκτικά ευχαριστώ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσουν. Και βέβαια μπορείς να μου στείλεις όσες φωτογραφίες θέλεις, ή και συνταγές.
ΔιαγραφήΓια μια ακόμη φορά η επιλογή αυτής της συνταγής με έβγαλε ασπροπρόσωπη! Κα-τα-πλη-κτι-κό!!!! Την Μ. Τετάρτη σίγουρα θα ξαναφτιάξω, είναι όνειρο. Απλά θα φτιάξω μικρότερα κομμάτια. Ευχαριστώ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ' αλήθεια χαίρομαι πάρα πολύ, καλό Πάσχα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να αντικαστησω τη φρέσκια μαγιά φούρνου με ξερή μαγιά. Αν ναι, ποια είναι η αναλογία?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Συλβια
Η αντιστοιχία ξηρής μαγιάς (στιγμής) και νωπής, είναι 1
Διαγραφήφακελάκι (8 - 9 γραμμ.), για 30 γραμμ. νωπή μαγιά.
Στην περίπτωσή μας βάλε 2,5 - 3 φακελάκια, αν και θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις νωπή, (τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και τους φούρνους), γιατί φουσκώνουν καλύτερα.
Καλό Πάσχα.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.