Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα

Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι μια παλιά συνταγή για μελομακάρονα με μπύρα, που μου τη θύμησε φέτος, η ξαδέρφη μου η Λόλα.
Γίνονται πολύ εύκολα και έχουν ξεχωριστή γεύση, που τα διαφοροποιεί από τα συνηθισμένα, ενώ η μπύρα τα κάνει να τρίβουν στο στόμα. Φτιάξτε τα και το αποτέλεσμα θα σας ξετραλάνει!


Μελομακάρονα με μπύρα


Υλικά

•    480 γραμ. ή 2 φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
•    120 γραμ. ή ½
φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού μπύρα
•    4 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού 
•    4 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
•    1 κουτ. γλυκού κανελλογαρύφαλλα 
•    1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    ξύσμα από 1 λεμόνι
•    800 - 1000 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    Για το σιρόπι


•    φλυτζ. τσαγιού μέλι
•    1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•   
φλυτζ. τσαγιού νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι
•    1 μανταρίνι ή πορτοκάλι (το χυμό και τις φλούδες του)
•    1 ξύλο κανέλλας

    Για το γαρνίρισμα

•    1 κούπα αλεσμένα καρύδια (περίπου)
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•    ½
κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
•    μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ᾿ ένα μπωλ.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το σπορέλαιο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 6΄ - 7', σε μέτρια ταχύτητα.
Έπειτα ρίχνουμε την τεντούρα, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη μπύρα, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού και 5 - 6 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού ανακατευτούν τα υλικά, προσθέτουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ.
Ζυμώνουμε τα μελομακάρονα με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή και απαλή, και να μην κολλάει στα χέρια.
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένες λαμαρίνες.
Κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών.
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε για 20' - 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά και τ' αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 3΄- 4΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε τελείως τη θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε 10 - 15 δευτερόλεπτα περίπου (ανάλογα το μέγεθός τους), από κάθε πλευρά να μελωθούν.
Με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε σ᾿ ένα ταψί.
Όταν τα τελειώσουμε όλα, περιχύνουμε τα μελομακάρονα με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανελλογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι.

Τεμάχια: 50 - 55 περίπου.

-- Αν τα θέλουμε πιο πολύ μελωμένα, τ᾿ αφήνουμε να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.


Ίσως σας ενδιαφέρουν:
Μελομακάρονα με ελαιόλαδο και
Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν
Δίπλες βουτύρου Κουραμπιέδες με φυτίνη

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η συνταγή σας. Εγώ βάζω μέσα στη ζύμη 1 κουταλιά της σούπας μέλι και βάζω επίσης 1/2 κουτ. γλυκού σόδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου σίγουρα θα γίνονται πολύ ωραία τα μελομακάρονά σου. Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε. Καλή χρονιά.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.