Τραγανά μέσα, με υπέροχη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού.
Με την παλιά συνταγή, με φρέσκο ελαιόλαδο, που τους δίνει ένα καταπληκτικό, πράσινο χρώμα και μοναδική γεύση.
Απλώστε πάνω τους μπόλικο μέλι και καρύδια ...
Καλά Χριστούγεννα!
Υλικά
• 270 γραμ. ή 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
• 80 γραμ. ή ½ κούπα ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
• 460 γραμ. ή 2 κούπες ελαιόλαδο
• 100 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• 1 φλυτζ. καφέ τεντούρα ή κονιάκ
• 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
• 360 γραμ. ή 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
• 450 - 500 γραμ. ή 3 - 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 2 κούπες νερό
• 2 κούπες μέλι
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• φλούδα από ½ πορτοκάλι
• 1 ξύλο κανέλλας
Για το γαρνίρισμα
• 2 κούπες αλεσμένα καρύδια περίπου
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• μέλι
Εκτέλεση
Με την παλιά συνταγή, με φρέσκο ελαιόλαδο, που τους δίνει ένα καταπληκτικό, πράσινο χρώμα και μοναδική γεύση.
Απλώστε πάνω τους μπόλικο μέλι και καρύδια ...
Καλά Χριστούγεννα!
Παραδοσιακά μελομακάρονα με ελαιόλαδο και σιμιγδάλι
Υλικά
• 270 γραμ. ή 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
• 80 γραμ. ή ½ κούπα ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
• 460 γραμ. ή 2 κούπες ελαιόλαδο
• 100 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• 1 φλυτζ. καφέ τεντούρα ή κονιάκ
• 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
• 360 γραμ. ή 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
• 450 - 500 γραμ. ή 3 - 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 2 κούπες νερό
• 2 κούπες μέλι
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• φλούδα από ½ πορτοκάλι
• 1 ξύλο κανέλλας
Για το γαρνίρισμα
• 2 κούπες αλεσμένα καρύδια περίπου
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• μέλι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, τα ξύνουμε στον τρίφτη και έπειτα στίβουμε όσα χρειαζόμαστε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ᾿ ένα μπωλ. |
|
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄, σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. |
|
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. | |
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύοντας με το μίξερ, ρίχνουμε μέσα την τεντούρα. |
|
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή και απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια. |
|
Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένες λαμαρίνες. |
|
Κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνειά τους, ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών. | |
Ψήνουμε για 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. |
|
Ετοιμάζουμε
το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα
πάρουν βράση, τα βράζουμε για 3΄- 4΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα
βγάλει. Χαμηλώνουμε τελείως τη θερμοκρασία, ρίχνουμε δυο - δυο τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για λίγο, (αναλογα το μέγεθός τους) από κάθε πλευρά να μελωθούν. Με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε σ᾿ ένα ταψί. |
|
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανελλογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι. Τεμάχια: 75 περίπου. -- Πλάθουμε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να ψήνονται και να μελώνονται πιο γρήγορα. -- Αν τα θέλουμε πιο πολύ μελωμένα, τ᾿ αφήνουμε να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι. |
Ίσως σας ενδιαφέρουν: | |||
---|---|---|---|
Μελομακάρονα αφράτα |
Μελομακάρονα με μπύρα |
Δίπλες | Δίπλες βουτύρου |
9 Σχόλια
ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΛΑΔΙ ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ....ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Μεταξία μου, ο Χριστός να φέρει αγάπη και δύναμη στις καρδιές μας.
ΔιαγραφήΥπέροχα! !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!Έκανα τη μισή δόση αυτής της συνταγήε, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα μισά υλικά. Στο αλέυρι παίρνει παραπάνω αλλά το υπολόγισα με το μάτι. Στο σιρόπι αντί για φλούδα πορτοκάλι έβαλα φλούδα μανταρίνι και πρόσθεσα και το χυμό του για περισσότερο άρωμα, παίρνοντας αυτή την ιδέα από την άλλη σου συνταγή "Αφράτα μελομακάρονα. Σε εμένα η μισή δόση έβγαλε 42 κομμάτια. Τα μελομακάρονα πριν το μέλωμα βγήκαν πάρα πολύ τραγανά και ο γιος μου που τρελένεται για μπισκότα έφαγε ένα αμέλωτο και ξετρελάθηκε. Εγώ που δοκίμασα αμέσως μετά το μέλωμα, ακόμα είχα μπισκοτένια υφή μέσα. Εγώ τα προτιμώ πολύ μελωμένα μέσα. Θα γίνει αυτό με τις ημέρες? Θα μελώσουν πιο πολύ μέσα? Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου το πόσα μελομακάρονα θα βγούνε, δεν γίνεται να το υπολογίσουμε ακριβώς, γιατί εξαρτάται από την ποσότητα του αλευριού, που δεν είναι ποτέ ακριβής, αλλά και το μέγεθός τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το μέλωμα, τις επόμενες μέρες μαλακώνουν περισσότερο. Αν όμως σου αρέσουν πολύ μελωμένα, απλά άφηνέ τα λίγο παραπάνω μέσα στο σιρόπι. Για τα ήδη σιροπιασμένα, αν τα θέλουμε ακόμα πιο μαλακά, μπορούμε να τα βάλουμε σ' ένα ταψί και μ' ένα πηρούνι, να τα περιχύσουμε με σκέτο μέλι.
Τέταρτη μέρα σήμερα που τα έφτιαξα είναι καταπληκτικά! Δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ να ζηλέψουν από τα αγοραστά. Αυτό που έκανα τελικά είναι ότι από το σιρόπι που τα μέλωσα έβαλα απλά ΄λίγο ακόμα επάνω τους! Είναι τέλεια! Ευχαριστούμε! Καλά Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου χαίρομαι. Καλά Χριστούγεννα και σε σένα.
ΔιαγραφήΤα μελομακαρονα πρέπει να είναι κρύα που θα τα βάλουμε μέσα στο σιρόπι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φίλη μου, αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν τελείως, πριν τα μελώσουμε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.