Μελομακάρονα αφράτα

Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η γιαγιά μου στα νιάτα της, τα έφτιαχνε μόνο με λάδι.
Από τότε που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τα σπορέλαια, τα έβαλε στη συνταγή, γιατί κάνουν τα μελομακάρονα, πολύ πιο "ελαφριά", κι αφράτα.
Φτιάξτε τα και θα ξετρελαθείτε με το αποτέλεσμα!



Μελομακάρονα αφράτα


Υλικά

•    540 ml. ή 2 κούπες σπορέλαιο
•    270 ml. ή 1 κούπα ελαιόλαδο
•    240 γραμ. ή 1 κούπα ζάχαρη
•    1 πορτοκάλι (το χυμό του)
•    1 πορτοκάλι ολόκληρο με τη φλούδα, ακέρωτο (χωρίς κουκούτσια)
•    1 κουτ. σούπας κανελλογαρύφαλλα
•    ½ κρασοπότηρο τεντούρα ή κονιάκ
•    3
κουτ. σούπας μέλι
•    1
κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
•    250 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
•    1000 - 1200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 μπέικιν πάουντερ
 

    Για το σιρόπι

•    1250 γραμ. ζάχαρη
•    2½ ποτήρια νερό
•    250 γραμ. μέλι
•    100 γραμ. γλυκόζη
•    1 μανταρίνι (το χυμό και τις φλούδες του)
•    1 ξύλο κανέλλας
 

    Για το γαρνίρισμα

•    2 κούπες αλεσμένα καρύδια, περίπου
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•    ½
κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
•    μέλι

Εκτέλεση

Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε κομμάτια, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το πολτοποιούμε στο μούλτι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ᾿ ένα μπωλ.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄, σε μέτρια ταχύτητα.
Έπειτα ρίχνουμε το λιωμένο πορτοκάλι.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύοντας με το μίξερ, ρίχνουμε μέσα το μέλι και την τεντούρα.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή και απαλή, και να μην κολλάει στα χέρια.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι. 
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα.
Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένες λαμαρίνες.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους, ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ψήνουμε για 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 3΄- 4΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Χαμηλώνουμε τελείως τη θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε 15 - 20 δευτερόλεπτα περίπου (αναλογα το μέγεθός τους), από κάθε πλευρά να μελωθούν.

Με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε σ᾿ ένα ταψί.
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελομακάρονα αφράτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανελογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι.

Τεμάχια: 90 περίπου.

-- Πλάθουμε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να ψήνονται και να μελώνονται πιο γρήγορα.


-- Αν τα θέλουμε πιο πολύ μελωμένα, τ᾿ αφήνουμε να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.


Ίσως σας ενδιαφέρουν:
Μελομακάρονα πορτοκαλιού
Μελομακάρονα με μπύρα
Δίπλες βουτύρου Τσουρέκι αφράτο

21 σχόλια:

  1. ΩΧ.... ΤΕΛΕΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ !!!! ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΦΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηθελα να σε ρωτησω επειδη θελω πολυ να δοκιμασω την συνταγη σου,τα μελομακαρονα γινονται τραγανα απ'εξω και αφρατα μεσα;Σ'ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην κουταλια της σουπας κανελογαρυφαλλα ποση ποσοτητα να ειναι η κανελα;Το μισο να ειναι κανελα και το αλλο μισο γαρυφαλλο;Γιατι ειναι πιο εντονο το αρωμα του γαρυφαλλου.Θα την δοκιμασω σιγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τα βάζω μισό - μισό.
      Αν όμως κάποιος δεν θέλει έντονη μυρωδιά γαρύφαλλου, μπορεί να βάλει περισσότερη κανέλλα.

      Διαγραφή
  4. ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΜΗΛΟΠΙΤΑ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Για τα τηγανόψωμα που με ρωτάς, μπορείς να βάλεις μαγιά αντί για προζύμι, σε αναλογία: 1½ φακελάκι ξερή, ή 45 γραμ. νωπή μαγιά για τα 800 γραμ. αλεύρι της συνταγής. Περισσότερα για την ενεργοποίησή της εδώ: νωπή και ξηρή μαγιά

      Διαγραφή
  5. απλα μοναδικα φανταστικα σκετο ονοιρο τελειααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ, καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
    2. ειναι απλαη αληθεια ειναι τα πιο ομορφα μελμακαρονα που εχω φαει

      Διαγραφή
  6. Τα εκανα και ειναι τελεια ομωσ μου βγηκαν πολυ λαδερα.μηπωσ θελουν λιγοτερο λαδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λάδι δεν είναι πολύ, ίσως να ήθελαν λίγο περισσότερο αλεύρι.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, σκέφτομαι να τα φτιάξω. Όμως, όχι 90 κομμάτια, λιγότερα, τα μισά. Οπότε χρησιμοποιώ τα μισά υλικά? Και το πορτοκάλι το πολτοποιούμε χωρίς τη φλούδα,έτσι? Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλά χριστούγενννα-μιας και κοντεύουν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου το πορτοκάλι το βάζουμε με τη φλούδα, μην το φοβηθείς, δεν πικρίζει. Επίσης καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  8. Μου αρεσει πολυ που μας απαντατε σε καθε ερωτηση που βλεπω να σας κανουν σε διαφορετικες χρονικες στιγμες.Να το κρατησετε σας παρακαλω πολυ, αυτο, διοτι πραγματικα ΣΠΑΝΙΖΕΙ οσο περνα ο καιρος... Οι συνταγες σας ολες με απιστευτη ακριβεια και πετυχαινουν παντα.Συγχαρητηρια και καλες γιορτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, επίσης καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  9. Τα ιδια υλικα χρησιμοποιω κι εγω ,συνταγη χρονων απο τρικαλα θεσσαλιας,μονο προσθετουμε μια με δυο χουφτες μικρες κοπανισμενο καρυδι μεσα στο μιγμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις τα τελείωσα κ έγιναν φανταστικά, τραγανά κ πολύ νόστιμα!! Πρώτη φορά που η ζύμη δεν "άφηνε λάδια" στο πλάσιμο. Μου περίσσεψε αρκετό σιρόπι απλά αλλά κάπου θα το χρησιμοποιήσω.. Καλά Χριστούγεννα!! Τυχεροί όσοι τους μαγειρεύετε κ ευχαριστούμε για τις καταπληκτικές σας συνταγές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, επίσης καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα! Oι συνταγες σας ειναι καταπληκτικες! Ηθελα να ρωτησω, ποσα ml ειναι τα δυομιση ποτηρια νερο, για να ειμαστε πιο ακριβεις στη συνταγη? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν υπάρχει λόγος να μετρήσουμε σε ml το νερό στο σιρόπι. Βάλε 2½ ποτήρια και θα είσαι εντάξει.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους