Τα Χριστούγεννα, είναι η εποχή με τα περισσότερα και πιο ωραία γλυκά.
Η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, και φυσικά τραγανές, αφράτες, νόστιμες δίπλες, βουτηγμένες σε ζεστό καραμελωμένο σιρόπι, με μπόλικο μέλι, κανέλλα και καρύδια.
Υλικά
• 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 40 γραμ. βούτυρο αγελάδος
• 3 αυγά φρέσκα
• 25 γραμ. ζάχαρη κρυσταλική
• 35 γραμ. τεντούρα, ή κονιάκ, ή λικέρ ούζο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό), για το τηγάνισμα
• 2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
• μέλι
Για το μέλωμα
• 3 κούπες μέλι
• 1½ κούπα νερό
• 2 κουτ. γλυκού κανέλλα
Εκτέλεση
Η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, και φυσικά τραγανές, αφράτες, νόστιμες δίπλες, βουτηγμένες σε ζεστό καραμελωμένο σιρόπι, με μπόλικο μέλι, κανέλλα και καρύδια.
Δίπλες με βούτυρο
Υλικά
• 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 40 γραμ. βούτυρο αγελάδος
• 3 αυγά φρέσκα
• 25 γραμ. ζάχαρη κρυσταλική
• 35 γραμ. τεντούρα, ή κονιάκ, ή λικέρ ούζο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό), για το τηγάνισμα
• 2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
• μέλι
Για το μέλωμα
• 3 κούπες μέλι
• 1½ κούπα νερό
• 2 κουτ. γλυκού κανέλλα
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε σ᾿ ένα μπολ το αλεύρι και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. |
|
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μεσαία ταχύτητα, να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Σ᾿ ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν, προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 8' - 10' ακόμη, μέχρι να κρεμώσουν και να ασπρίσουν, για να μην μυρίζουν. |
|
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την τεντούρα, το ξύσμα πορτοκαλιού και σιγά - σιγά τα ασπράδια. | |
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν γίνει σας πηχτός χυλός, σταματάμε το μίξερ. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. |
|
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή, που να
μην κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, το λιγότερο για 20΄. Έπειτα την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, παίρνουμε το κάθ᾿ ένα και σε αλευρωμένη επιφάνεια, (αλευρώνουμε τακτικά για μην κολλάει η ζύμη), το ανοίγουμε με πλάστη, σε πολύ λεπτό φύλλο, (όσο πιο λεπτό μπορούμε). |
|
Κόβουμε τα φύλλα σε μακρόστενα κομμάτια 20 x 6 εκατοστά περίπου. Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες, ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι. Ρίχνουμε μέσα τις δίπλες, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε. |
|
Αν
τις θέλουμε τριαντάφυλλο, περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα
δόντια ενός πηρουνιού και τη στερεώνουμε τυλίγοντάς τη λίγο, γύρω από το
πηρούνι. Με το άλλο χέρι, κρατάμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάμε το πηρούνι, μαζί με τη ζύμη, μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίγουμε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη - λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πηρούνι. |
|
Τηγανίζουμε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλουμε, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους και να κρυώσουν τελείως. Για να σιροπιάσουμε τις δίπλες, βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν για 2΄- 3΄. Αφαιρούμε τον αφρό, χαμηλώνουμε στο ένα τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες λίγες - λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν για λίγο, (ανάλογα πόσο μελωμένες τις θέλουμε). Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε πιατέλα, με μια τρυπητή κουτάλα και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο μέλι, τα καρύδια και την κανέλλα. Διατηρούνται εκτός ψυγείου περίπου για 1 εβδομάδα. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.