Εξαιρετικοί κουραμπιέδες με υπέροχη εμφάνιση και φίνα γεύση βουτύρου και καβουρντισμένου αμυγδάλου, που τρίβουν στο στόμα.
Η συνταγή γι' αυτούς τους μοναδικούς κουραμπιέδες, είναι η ίδια που φτιάχνουν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο της Πάτρας.
Υλικά
• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος, (όχι λιωμένο)
• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο φυτίνη, (όχι λιωμένη)
• 250 ml. ή 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο
• 80 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
• 4 βανίλιες
• 75 ml. ή 1 φλυτζ. καφέ ούζο
• 170 γραμ. ή 1 κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 900 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
Η συνταγή γι' αυτούς τους μοναδικούς κουραμπιέδες, είναι η ίδια που φτιάχνουν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο της Πάτρας.
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος, φυτίνη και αραβοσιτέλαιο
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος, (όχι λιωμένο)
• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο φυτίνη, (όχι λιωμένη)
• 250 ml. ή 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο
• 80 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
• 4 βανίλιες
• 75 ml. ή 1 φλυτζ. καφέ ούζο
• 170 γραμ. ή 1 κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 900 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν. | |
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη φυτίνη για 5΄, μετά προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και την άχνη και τα χτυπάμε για 5΄ ακόμα, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το ούζο και 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. | |
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό αλεύρι. Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα με το χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει). | |
Όταν είναι έτοιμη, σκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο ψυγείο για 15'. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε (ιδανικά 35 γραμ. τον καθένα) και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας). Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20' - 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. | |
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 4΄- 5΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη. Για σίγουρη επιτυχία: -- Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. -- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη κι όχι σφιχτή. -- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν. -- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο. -- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού. Τεμάχια: 75 περίπου Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα Κουραμπιέδες παραδοσιακοί Κουραμπιέδες με φυτίνη |
12 Σχόλια
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήστη ζύμη μπορούμε να αντικαταστησουμε το ούζο με ροδόνερο? Αν ναι βάζω την ίδια ποσότητα ροδονερου?
ευχαριστώ!
Μπορείς να το κάνεις, αλλά θα είναι υπερβολικά έντονη η μυρωδιά του τριαντάφυλλου.
Διαγραφήρωτώ γιατί δεν μας αρέσει η γεύση του ουζου, τι προτείνεις ως υποκατάστατο? κονιάκ ίσως?
Διαγραφήευχαριστώ και πάλι
Αν και από το ούζο το μόνο που μένει στους κουραμπιέδες είναι μια αμυδρή υποψία γλυκάνισου, αν θέλεις μπορείς να το αντικαταστήσεις με κονιάκ.
Διαγραφήθελω πολυ να κανω τη συνταγη σου μου φαινεται πραγματικα πολυ καλη ,προβληματιζομαι λιγο στο βουτυρο που μου φαινεται λιγη η ποσοτητα.Μ αρεσει η μυρωδια του βουτυρου.Αν αντικαθιστουσα το μισο αραβοσιεταλαιο με βουτυρο γαλακτος θα αλλαζε νομιζεις το αποτελεσμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέρα μου μπορείς να το αντικαταστήσεις, ή αλλιώς μπορείς να βάλεις φυτίνη με βούτυρο.
ΔιαγραφήΓιώτα καταπληκτικοι έγιναν...καθιερώνονται! Σ ευχαριστώ πολυ για τις ομορφς συνταγες σου.
ΔιαγραφήΒέρα μου χαίρομαι που σου άρεσαν, να είσαι πάντα καλά.
ΔιαγραφήΜπορώ να αντικαταστήσω την φυτινη με κάτι άλλο ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου θα μπορούσες να αντικαταστήσεις την φυτίνη με βούτυρο γάλακτος, αλλά θα σου συνιστούσα, για πιο σίγουρα, να διαλέξεις μία από τις άλλες συνταγές που έχω στη σελίδα, που δεν έχουν φυτίνη.
ΔιαγραφήΡοδόνερο η ανθονερο πηγαίνει στους κουραμπιέδες. Στις ποιο πολλές συνταγές βλέπω πως χρησιμοποιούν το ανθονερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου τι να σου πω, βάλε ότι σου αρέσει.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.