Κουραμπιέδες παραδοσιακοί

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτοί είναι οι κουραμπιέδες, που έφτιαχνε πάντα τα Χριστούγεννα η γιαγιά μου.
Είναι φτιαγμένοι με την παλιά συνταγή, με ελαιόλαδο, φυτίνη και κατασταλαγή, που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου, από το 1950 και μετά.
Πιο πριν, (πριν έρθει η φυτίνη στην Ελλάδα) τους έφτιαχναν μόνο με λάδι.


Κουραμπιέδες παραδοσιακοί με αλισίβα


Υλικά

•    250 ml. ή 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
•    400 γραμ. ή 2 νεροπότηρα φυτίνη (όχι λιωμένη)
•    100 γραμ. ή ½ πιατέλο του τσαγιού ζάχαρη
•    1 κρασοπότηρο ούζο
•    1 κρασοπότηρο αλισίβα (σταχτόνερο)
•    2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
•    1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    4 βανίλιες
•    200 - 250 γραμ. ή 1½ κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

•    1 κιλό ζάχαρη άχνη
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

Εκτέλεση


Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε την αλισίβα και την αφήνουμε να κατασταλάξει· (αναλυτικά εδώ).

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν· (αναλυτικά εδώ).
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε με το μίξερ τη φυτίνη με τη ζάχαρη για 5΄, μέχρι να ενσωματωθούν.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5', μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ούζο, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού, την αλυσίβα και 2 - 3 κουταλιές της  σούπας από το αλεύρι.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό αλεύρι.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλό είναι, αν θέλουμε, να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 35΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Μικρά μυστικά:
-- Χτυπάμε πολύ καλά τη φυτίνη µε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.
-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη και όχι σφιχτή.
-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν.
-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.
-- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.

Τεμάχια: 85 - 90  περίπου (δεν είναι πολλοί, πιστέψτε με!)

Δείτε επίσης:

Κουραμπιέδες με φυτίνη

Κουραμπιέδες ζαχαροπλαστείου

Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα

5 σχόλια:

  1. Καλή συνταγή, δεν ξέρω από γεύση, εμένα μου αρέσει πολύ η γεύση και το άρωμα του φρέσκου βούτυρου γάλακτος στους κουραμπιέδες, αυτό τους τρελένει. Αλλά επιμένω και εδώ ότι μπαίνει πολύ βούτυρο. Γνώμη μου.... και με λιγότερο γίνοντε, δεν χαλάει η συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι παραδοσιακές συνταγές είναι πάντα οι καλύτερες! Καλά Χριστούγεννα να περάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να ρωτήσω κάτι.... αν δεν παρασκευάσουμε σταχτόνερο, μπορούμε να το βρουμε στο εμποριο ή να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο ή τελικά να το παραλήψουμε? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχει σταχτόνερο στο εμπόριο δεν ξέρω. Αν θέλεις να το αντικαταστήσεις, στους κουραμπιέδες, βάλε ακόμα ½ κρασοπότηρο ούζο και άλλο 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα και «κράτα» το λίγο στο αλεύρι.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.