Header Ads

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτοί είναι οι κουραμπιέδες, που έφτιαχνε πάντα τα Χριστούγεννα η γιαγιά μου.
Είναι φτιαγμένοι με την παλιά συνταγή, με ελαιόλαδο, φυτίνη και κατασταλαγή, που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου, από το 1950 και μετά.
Πιο πριν, (πριν έρθει η φυτίνη στην Ελλάδα) τους έφτιαχναν μόνο με λάδι.


Κουραμπιέδες παραδοσιακοί με αλισίβα


Υλικά

•    250 ml. ή 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
•    400 γραμ. ή 2 νεροπότηρα φυτίνη (όχι λιωμένη)
•    100 γραμ. ή ½ πιατέλο του τσαγιού ζάχαρη
•    1 κρασοπότηρο ούζο
•    1 κρασοπότηρο αλισίβα (σταχτόνερο)
•    2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
•    1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    4 βανίλιες
•    200 - 250 γραμ. ή 1½ κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

•    1 κιλό ζάχαρη άχνη
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

Εκτέλεση


Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε την αλισίβα και την αφήνουμε να κατασταλάξει· (αναλυτικά εδώ).

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν· (αναλυτικά εδώ).
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε με το μίξερ τη φυτίνη με τη ζάχαρη για 5΄, μέχρι να ενσωματωθούν.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5', μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ούζο, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού, την αλυσίβα και 2 - 3 κουταλιές της  σούπας από το αλεύρι.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό αλεύρι.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλό είναι, αν θέλουμε, να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 35΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Μικρά μυστικά:
-- Χτυπάμε πολύ καλά τη φυτίνη µε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.
-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη και όχι σφιχτή.
-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν.
-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.
-- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.

Τεμάχια: 85 - 90  περίπου (δεν είναι πολλοί, πιστέψτε με!)

Δείτε επίσης:

Κουραμπιέδες με φυτίνη

Κουραμπιέδες πολυτελείας με συνταγή από ζαχαροπλαστείο

Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Καλή συνταγή, δεν ξέρω από γεύση, εμένα μου αρέσει πολύ η γεύση και το άρωμα του φρέσκου βούτυρου γάλακτος στους κουραμπιέδες, αυτό τους τρελένει. Αλλά επιμένω και εδώ ότι μπαίνει πολύ βούτυρο. Γνώμη μου.... και με λιγότερο γίνοντε, δεν χαλάει η συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι παραδοσιακές συνταγές είναι πάντα οι καλύτερες! Καλά Χριστούγεννα να περάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να ρωτήσω κάτι.... αν δεν παρασκευάσουμε σταχτόνερο, μπορούμε να το βρουμε στο εμποριο ή να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο ή τελικά να το παραλήψουμε? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχει σταχτόνερο στο εμπόριο δεν ξέρω. Αν θέλεις να το αντικαταστήσεις, στους κουραμπιέδες, βάλε ακόμα ½ κρασοπότηρο ούζο και άλλο 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα και «κράτα» το λίγο στο αλεύρι.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.