Header Ads

Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο

Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η αλισίβα, αλυσίβα, σταχτόνερο, κατασταλαγή, θολόστακτη ή θολόσταχτη, είναι ένα αλκαλικό διάλυμα, που παρασκευάζαν οι γιαγιάδες μας και είχε διάφορες χρήσεις.
Στην κουζίνα την χρησιμοποιούσαν κυρίως σε γλυκά όπως, κουλουράκια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και ζύμες, ώστε να έχουν βελούδινη υφή και να γίνονται πιο τραγανά και αφράτα.

Για να παρασκευάσουν την αλυσίβα, έβραζαν βροχόνερο (δεν έχει άλατα), μαζί με στάχτη από «καθαρά», (χωρίς βαφές, κόλλες ή επεξεργασμένα) καμμένα ξύλα, που δεν είχαν κάψει τίποτε άλλο μαζί τους, (προσανάμματα, χαρτιά, αποτσίγαρα, σκουπίδια) και χωρίς να έχουν ψήσει τίποτα, (κρεατικά, πουλερικά).

Πώς φτιάχνουμε αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά

Υλικά

1 κουτ. σούπας στάχτη, καθαρή και καλά κοσκινισμένη
2 ποτήρια νερό (βροχόνερο αν έχουμε)

Εκτέλεση

Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι, (καλύτερα παλιό, αλλά όχι αλουμινένιο), το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και κοσκινισμένη.
Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'.
Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει.
Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι.
Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό.

Εκτός όμως από τα φαγητά, τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές τη χρησιμοποιούσαν για καθαριστικό, για τη λεύκανση των ρούχων, για σαπούνι αλλά και για το λούσιμο.

Ίσως σας ενδιαφέρει:
Κουραμπιέδες αμυγδάλου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα αφράτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες αμυγδάλουΚουραμπιέδες παραδοσιακοίΜελομακάρονα αφράτα

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Οταν λετε σαπουνι , εννοοιτε για την παρασκευη σπιτικου σαπουνιου ; Υπαρχει τετοια συνταγη ; Η την προσεθεταν στη σαπουναδα για πιο ασπρα ρουχα ; Τι ακριβως ; Ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα δύο.
      Απλά για σαπούνι, χρειάζεται αρκετή ποσότητας στάχτης.

      Διαγραφή
    2. Να ρωτήσω και εγώ κάτι. Το τελικό προιόν ποιό είναι. Το νερό που φαίνεται στην τελευταία εικόνα, η η στραγγισμένη στάχτη;

      Διαγραφή
    3. Το στραγγισμένο νερό στο ποτήρι, που φαίνεται στην τελευταία εικόνα, είναι η αλισίβα.

      Διαγραφή
  2. ΟΤΙ ΑΝΕΒΑΖΗΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ Η ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, επίσης καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη.

      Διαγραφή
  3. Είναι καταπληκτική η σελίδα σου. Εύγε!!!! Εγώ που δεν έχω τζάκι για να πάρω στάχτη τι να βάλω για να φιαξω τους κουραμπιέδες σου; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Αν δεν έχεις αλισίβα, μπορείς να φτιάξεις κάποα άλλη συνταγή που δεν χρειάζεται, όπως: Κουραμπιέδες βουτυράτοι και Κουραμπιέδες με φυτίνη.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.