Στην κουζίνα την χρησιμοποιούσαν κυρίως σε γλυκά όπως, κουλουράκια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και ζύμες, ώστε να έχουν βελούδινη υφή και να γίνονται πιο τραγανά και αφράτα.
Για να παρασκευάσουν την αλυσίβα, έβραζαν βροχόνερο (δεν έχει άλατα), μαζί με στάχτη από «καθαρά», (χωρίς βαφές, κόλλες ή επεξεργασμένα) καμμένα ξύλα, που δεν είχαν κάψει τίποτε άλλο μαζί τους, (προσανάμματα, χαρτιά, αποτσίγαρα, σκουπίδια) και χωρίς να έχουν ψήσει τίποτα, (κρεατικά, πουλερικά).
Πώς φτιάχνουμε αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά
Υλικά1 κουτ. σούπας στάχτη, καθαρή και καλά κοσκινισμένη
2 ποτήρια νερό (βροχόνερο αν έχουμε)
Εκτέλεση
Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι, (καλύτερα παλιό, αλλά όχι αλουμινένιο), το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. | |
Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό. Εκτός όμως από τα φαγητά, τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές τη χρησιμοποιούσαν για καθαριστικό, για τη λεύκανση των ρούχων, για σαπούνι αλλά και για το λούσιμο. |
Ίσως σας ενδιαφέρει: | |||
---|---|---|---|
Κουραμπιέδες αμυγδάλου | Κουραμπιέδες παραδοσιακοί | Μελομακάρονα αφράτα |
8 Σχόλια
Οταν λετε σαπουνι , εννοοιτε για την παρασκευη σπιτικου σαπουνιου ; Υπαρχει τετοια συνταγη ; Η την προσεθεταν στη σαπουναδα για πιο ασπρα ρουχα ; Τι ακριβως ; Ευχαριστω .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα δύο.
ΔιαγραφήΑπλά για σαπούνι, χρειάζεται αρκετή ποσότητας στάχτης.
Να ρωτήσω και εγώ κάτι. Το τελικό προιόν ποιό είναι. Το νερό που φαίνεται στην τελευταία εικόνα, η η στραγγισμένη στάχτη;
ΔιαγραφήΤο στραγγισμένο νερό στο ποτήρι, που φαίνεται στην τελευταία εικόνα, είναι η αλισίβα.
ΔιαγραφήΟΤΙ ΑΝΕΒΑΖΗΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ Η ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάσω μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, επίσης καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη.
ΔιαγραφήΕίναι καταπληκτική η σελίδα σου. Εύγε!!!! Εγώ που δεν έχω τζάκι για να πάρω στάχτη τι να βάλω για να φιαξω τους κουραμπιέδες σου; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξάνδρα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΑν δεν έχεις αλισίβα, μπορείς να φτιάξεις κάποα άλλη συνταγή που δεν χρειάζεται, όπως: Κουραμπιέδες βουτυράτοι και Κουραμπιέδες με φυτίνη.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.