Εξαιρετικοί κουραμπιέδες σε εμφάνιση και γεύση, που τρίβουν στο στόμα, ιδανικοί για όσους δεν αγαπούν πολύ το βούτυρο γάλακτος.
Ο συνδυασμός των υλικών, δίνει ένα μείγμα πολύ ισορροπημένο, που θα σας εντυπωσιάσει.
Η συνταγή είναι της καλής μου θείας, της Ανδριάνας.
Υλικά
• 500 γραμ. φυτίνη (όχι λιωμένη)
• 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (όχι λιωμένα)
• 80 - 90 γραμ. ή 1 πιατέλο του καφέ ζάχαρη άχνη
• 2 κρόκους αυγών
• 1 κουτ. σούπας (10 γρ.) κοφτή μαγειρική σόδα
• 3 βανίλιες
• χυμό από ½ λεμόνι
• 80 - 100 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 700 - 750 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
Ο συνδυασμός των υλικών, δίνει ένα μείγμα πολύ ισορροπημένο, που θα σας εντυπωσιάσει.
Η συνταγή είναι της καλής μου θείας, της Ανδριάνας.
Κουραμπιέδες με φυτίνη
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 500 γραμ. φυτίνη (όχι λιωμένη)
• 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (όχι λιωμένα)
• 80 - 90 γραμ. ή 1 πιατέλο του καφέ ζάχαρη άχνη
• 2 κρόκους αυγών
• 1 κουτ. σούπας (10 γρ.) κοφτή μαγειρική σόδα
• 3 βανίλιες
• χυμό από ½ λεμόνι
• 80 - 100 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 700 - 750 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε με το μίξερ τη φυτίνη, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη άχνη για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και τις βανίλιες και τα χτυπάμε όλα μαζί για 5' ακόμη. | |
Ακολούθως ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και μετά τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού. Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά, ρίχνουμε, λίγο λίγο, περίπου το μισό αλεύρι, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι να απορροφηθεί. Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο). | |
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει). Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας). Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20' - 25' περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. | |
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 10΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη. Για σίγουρη επιτυχία: -- Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. -- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη και όχι σφιχτή. -- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν. -- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο. -- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού. -- Αν χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο, οι κουραμπιέδες μας θα έχουν γεύση και άρωμα, όπως οι κανονικοί βουτύρου. |
Ίσως σας ενδιαφέρει: | |||
---|---|---|---|
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος | Κουραμπιέδες παραδοσιακοί | Κουραμπιέδες πολυτελείας | Μελομακάρονα αφράτα |
10 Σχόλια
ΕΊΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΟ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΜΠΟΡΟ?? ? ?????? ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΗ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάσω μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η προσπάθειά μου.
ΔιαγραφήΚαι βέβαια μπορείς να γίνεις φίλη μου, κι αν θέλεις, συμπλήρωσε τη φόρμα να γίνεις και μέλος του μπλογκ.
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεκταρία μου σ' ευχαριστώ, καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Θα ήθελα να τους φτιάξω μέσα στις επόμενες ημέρες. Τρεις ερωτήσεις: Δε θέλω μεγάλη ποσότητα, οπότε πόσα κομμάτια βγάζει η συγκεκριμένη συνταγή? Αν την κάνω στο μισό της? Και δεύτερη ερώτηση. Αν αγοράσω αμύγδαλο ξεφλουδισμένο θέλει και αυτό βράσιμο πριν? Η κατευθείαν το καβουρδίζω? Γίνονται αφράτοι και τραγανοί ή να προτιμήσω τη συνταγή με την αλισίβα? Βασικά δεν έχω, και θα ήθελα να φτιάξω αυτούς εδώ με τη φυτίνη...:) Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου γίνονται τραγανοί και είναι από τους αγαπημένους μου, όπως και οι Κουραμπιέδες αμυγδάλου.
ΔιαγραφήΗ συνταγή βγάζει 75 - 80 κομμάτια (η μισή περίπου 35 - 40), ανάλογα πάντα από το μέγεθος που θα τους κάνουμε.
Όσο για το αμύγδαλο, αν είναι ξεφλουδισμένο δεν θέλει βράσιμο, το καβουρδίζουμε κατ' ευθείαν.
Οκ! Υπέροχα! Θα τους φτιάξω και θα αναρτήσω εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους έφτιαξα και ήταν υπέροχοι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ολα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.