Header Ads

Κουραμπιέδες με φυτίνη

Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εξαιρετικοί κουραμπιέδες σε εμφάνιση και γεύση, που τρίβουν στο στόμα, ιδανικοί για όσους δεν αγαπούν πολύ το βούτυρο γάλακτος.
Ο συνδυασμός των υλικών, δίνει ένα μείγμα πολύ ισορροπημένο, που θα σας εντυπωσιάσει.
Η συνταγή είναι της καλής μου θείας, της Ανδριάνας.

Κουραμπιέδες με φυτίνη

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    500 γραμ. φυτίνη (όχι λιωμένη)
•    3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (όχι λιωμένα)
•    80 - 90 γραμ. ή 1 πιατέλο του καφέ ζάχαρη άχνη
•    2 κρόκους αυγών
•    1 κουτ. σούπας (10 γρ.) κοφτή μαγειρική σόδα
•    3 βανίλιες
•    χυμό από ½ λεμόνι
•    80 - 100 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    700 - 750 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)

•    1 κιλό ζάχαρη άχνη
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε με το μίξερ τη φυτίνη, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη άχνη για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και τις βανίλιες και τα χτυπάμε όλα μαζί για 5' ακόμη.
Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και μετά τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού. Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο.
Όταν ενωθούν καλά τα υλικά, ρίχνουμε, λίγο λίγο, περίπου το μισό αλεύρι, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι να απορροφηθεί.
Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20' - 25' περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με φυτίνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 10΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
 
Για σίγουρη επιτυχία:

-- Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.

-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη και όχι σφιχτή.

-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν.

-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο, οι κουραμπιέδες μας θα έχουν γεύση και άρωμα, όπως οι κανονικοί βουτύρου.


Ίσως σας ενδιαφέρει:
Κουραμπιέδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτοςΚουραμπιέδες παραδοσιακοίΚουραμπιέδες πολυτελείας
Μελομακάρονα αφράτα

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. ΕΊΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΟ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΜΠΟΡΟ?? ? ?????? ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΗ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η προσπάθειά μου.
      Και βέβαια μπορείς να γίνεις φίλη μου, κι αν θέλεις, συμπλήρωσε τη φόρμα να γίνεις και μέλος του μπλογκ.

      Διαγραφή
  3. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Θα ήθελα να τους φτιάξω μέσα στις επόμενες ημέρες. Τρεις ερωτήσεις: Δε θέλω μεγάλη ποσότητα, οπότε πόσα κομμάτια βγάζει η συγκεκριμένη συνταγή? Αν την κάνω στο μισό της? Και δεύτερη ερώτηση. Αν αγοράσω αμύγδαλο ξεφλουδισμένο θέλει και αυτό βράσιμο πριν? Η κατευθείαν το καβουρδίζω? Γίνονται αφράτοι και τραγανοί ή να προτιμήσω τη συνταγή με την αλισίβα? Βασικά δεν έχω, και θα ήθελα να φτιάξω αυτούς εδώ με τη φυτίνη...:) Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου γίνονται τραγανοί και είναι από τους αγαπημένους μου, όπως και οι Κουραμπιέδες αμυγδάλου.
      Η συνταγή βγάζει 75 - 80 κομμάτια (η μισή περίπου 35 - 40), ανάλογα πάντα από το μέγεθος που θα τους κάνουμε.
      Όσο για το αμύγδαλο, αν είναι ξεφλουδισμένο δεν θέλει βράσιμο, το καβουρδίζουμε κατ' ευθείαν.

      Διαγραφή
  5. Οκ! Υπέροχα! Θα τους φτιάξω και θα αναρτήσω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τους έφτιαξα και ήταν υπέροχοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.