Header Ads

Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τραγανά κουραμπιεδάκια, με μπόλικο καβουρντισμένο αμύγδαλο και υπέροχη γεύση βουτύρου, που τρίβουν και λιώνουν στο στόμα.
Θυμίζουν κουραμπιέδες από καλό ζαχαροπλαστείο και γίνονται ακόμα καλύτεροι αν τους κάνουμε μικρούς.

Θα σας πρότεινα να φτιάξετε διπλή δόση!


Κουραμπιέδες βουτύρου με καβουρντισμένα αμύγδαλα


Υλικά για 50 τεμάχια

•    400 γραμ. ή 2 φλυτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος, (όχι λιωμένο)
•    340 γραμ. ή 2 φλυτζ. τσαγιού καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    120 γραμ. ή ¾ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
•    2 κρόκους αυγού
•    4 βανίλιες
•    1 φλυτζ. καφέ αλισίβα
•    75 ml. ή 1 φλυτζ. καφέ λικέρ ούζο ή ούζο
•    3 - 4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (περίπου)
•    ½ κιλό ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

Εκτέλεση


Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβουμε.
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους, τις βανίλιες, την αλισίβα, το λικέρ ούζο και 2 - 3 κουταλιές της  σούπας από το αλεύρι.
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι αλεύρι. 
Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά, αλλά να μην κολλάει στα χέρια (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 30'- 35΄, μέχρι να ροδίσουν.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να κρυώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Για σίγουρη επιτυχία:

-- Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.

-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη και όχι σφιχτή.


-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν.


-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.


-- Αν χρησιμοποιήσετε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράστε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν:
Κουραμπιέδες με φυτίνη
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί
Κουραμπιέδες ζαχαροπλαστείου Μελομακάρονα αφράτα

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Αν δεν έχουμε αλισίβα τη άλλο μπορούμε να βάλουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου δεν ξέρω να σου απαντήσω με σιγουριά. Με μια φίλη που το είχαμε συζητήσει παλιότερα, μου είχε πει για μαγειρική σόδα διαλυμένη σε λίγο χυμό λεμονιού, αλλά δεν έτυχε να τη δοκιμάσω, δεν ξέρω ποσότητα, κι έτσι δεν μπορώ να σου πω.

      Διαγραφή
    2. πολλά-πολλά συγχαρητήρια για την ανάρτηση αυτής της συνταγής!! Μόλις χθες βράδυ έφτιαξα αυτούς τους υπέροχους κουραμπιέδες!!! Τους φτιάχνω κάθε χρόνο με συνταγή από το παλιό τετράδιο συνταγών της μητέρας μου που χρονολογείται από τη δεκαετία του '60! Είναι ακριβώς η ίδια συνταγή με μόνη "διαφορά" τη ζάχαρη που αναφέρεται σε φλιτζανάκια του καφέ. Αυτούς έφτιαχνε πάντα και η μητέρα μου και μοσχοβολούσε η γειτονιά, είναι πραγματικά υπέροχοι!!
      Και του χρόνου να είστε καλά,
      Καλά Χριστούγεννα
      με εκτίμηση Παναγιώτα - Καλαμάτα

      Διαγραφή
    3. Παναγιώτα μου σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια. Πράγματι η συνταγή είναι από την εποχή που αναφέρεις και ακόμα πιο παλιά. Να είσαι πάντα καλά, καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικοί κ οι κουραμπιέδες σσς!!! Χρόνια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.