Στην αρχική συνταγή της γιαγιάς μου, αυτά τα υπέροχα μελομακάρονα γίνονταν μόνο με παρθένο ελαιόλαδο.
Από την εποχή όμως που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τα σπορέλαια, τα πρόσθεσε στη συνταγή, γιατί, όπως έλεγε, κάνουν τα μελομακάρονα, πολύ πιο ελαφριά, κι αφράτα.
Φτιάξτε τα οπωσδήποτε!
Μελομακάρονα αφράτα, με ολόκληρο πορτοκάλι
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 540 ml. ή 2 κούπες σπορέλαιο
• 270 ml. ή 1 κούπα ελαιόλαδο
• 240 γραμ. ή 1 κούπα ζάχαρη
• 1 πορτοκάλι (το χυμό του)
• 1 πορτοκάλι ολόκληρο με τη φλούδα, ακέρωτο (χωρίς κουκούτσια)
• 1 κουτ. σούπας κανελλογαρύφαλλα
• ½ κρασοπότηρο τεντούρα ή κονιάκ
• 3 κουτ. σούπας μέλι
• 1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
• 250 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 1000 - 1200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
• 1250 γραμ. ζάχαρη
• 2½ ποτήρια νερό
• 250 γραμ. μέλι
• 100 γραμ. γλυκόζη
• 1 μανταρίνι (το χυμό και τις φλούδες του)
• 1 ξύλο κανέλλας
Για το γαρνίρισμα
• 2 κούπες αλεσμένα καρύδια, περίπου
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• μέλι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε κομμάτια, αφαιρούμε όσες άσπρες ίνες μπορούμε και τα κουκούτσια που υπάρχουν και το πολτοποιούμε στο μούλτι. Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι σ᾿ ένα μπωλ. | |
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄, σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα ρίχνουμε το λιωμένο πορτοκάλι. | |
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. | |
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύοντας με το μίξερ, ρίχνουμε μέσα το μέλι και την τεντούρα. | |
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή και απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια. | |
Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένες ή βουτυρωμένες λαμαρίνες. | |
Κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών. | |
Ψήνουμε για 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. | |
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 3΄- 4΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν. Χαμηλώνουμε τελείως τη θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε 15 - 20 δευτερόλεπτα περίπου (ανάλογα με το μέγεθός τους), από κάθε πλευρά να μελωθούν. Με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε σ᾿ ένα ταψί. | |
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανελλογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι. Τεμάχια: 90 περίπου. -- Πλάθουμε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να ψήνονται και να μελώνονται πιο γρήγορα. -- Αν τα θέλουμε πιο πολύ μελωμένα, τ᾿ αφήνουμε να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι. |
Ίσως σας ενδιαφέρουν: | |||
---|---|---|---|
Μελομακάρονα με ελαιόλαδο και | Μελομακάρονα με μπύρα | Δίπλες βουτύρου | Τσουρέκι αφράτο |
35 Σχόλια
ΩΧ.... ΤΕΛΕΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ !!!! ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΦΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗθελα να σε ρωτησω επειδη θελω πολυ να δοκιμασω την συνταγη σου,τα μελομακαρονα γινονται τραγανα απ'εξω και αφρατα μεσα;Σ'ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φίλε/η μου,ακριβώς έτσι γίνονται.
ΔιαγραφήΣτην κουταλια της σουπας κανελογαρυφαλλα ποση ποσοτητα να ειναι η κανελα;Το μισο να ειναι κανελα και το αλλο μισο γαρυφαλλο;Γιατι ειναι πιο εντονο το αρωμα του γαρυφαλλου.Θα την δοκιμασω σιγουρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τα βάζω μισό - μισό.
ΔιαγραφήΑν όμως κάποιος δεν θέλει έντονη μυρωδιά γαρύφαλλου, μπορεί να βάλει περισσότερη κανέλλα.
ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΜΗΛΟΠΙΤΑ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Για τα τηγανόψωμα που με ρωτάς, μπορείς να βάλεις μαγιά αντί για προζύμι, σε αναλογία: 1½ φακελάκι ξερή, ή 45 γραμ. νωπή μαγιά για τα 800 γραμ. αλεύρι της συνταγής. Περισσότερα για την ενεργοποίησή της εδώ: νωπή και ξηρή μαγιά
ΔιαγραφήΕάν βάλω ηλιέλαιο πειρασει??
ΔιαγραφήΌχι δεν πειράζει.
Διαγραφήαπλα μοναδικα φανταστικα σκετο ονοιρο τελειααααααααααααααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ, καλά Χριστούγεννα.
Διαγραφήειναι απλαη αληθεια ειναι τα πιο ομορφα μελμακαρονα που εχω φαει
ΔιαγραφήΤα εκανα και ειναι τελεια ομωσ μου βγηκαν πολυ λαδερα.μηπωσ θελουν λιγοτερο λαδι
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λάδι δεν είναι πολύ, ίσως να ήθελαν λίγο περισσότερο αλεύρι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, σκέφτομαι να τα φτιάξω. Όμως, όχι 90 κομμάτια, λιγότερα, τα μισά. Οπότε χρησιμοποιώ τα μισά υλικά? Και το πορτοκάλι το πολτοποιούμε χωρίς τη φλούδα,έτσι? Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλά χριστούγενννα-μιας και κοντεύουν :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου το πορτοκάλι το βάζουμε με τη φλούδα, μην το φοβηθείς, δεν πικρίζει. Επίσης καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΜου αρεσει πολυ που μας απαντατε σε καθε ερωτηση που βλεπω να σας κανουν σε διαφορετικες χρονικες στιγμες.Να το κρατησετε σας παρακαλω πολυ, αυτο, διοτι πραγματικα ΣΠΑΝΙΖΕΙ οσο περνα ο καιρος... Οι συνταγες σας ολες με απιστευτη ακριβεια και πετυχαινουν παντα.Συγχαρητηρια και καλες γιορτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, επίσης καλές γιορτές.
ΔιαγραφήΤα ιδια υλικα χρησιμοποιω κι εγω ,συνταγη χρονων απο τρικαλα θεσσαλιας,μονο προσθετουμε μια με δυο χουφτες μικρες κοπανισμενο καρυδι μεσα στο μιγμα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις τα τελείωσα κ έγιναν φανταστικά, τραγανά κ πολύ νόστιμα!! Πρώτη φορά που η ζύμη δεν "άφηνε λάδια" στο πλάσιμο. Μου περίσσεψε αρκετό σιρόπι απλά αλλά κάπου θα το χρησιμοποιήσω.. Καλά Χριστούγεννα!! Τυχεροί όσοι τους μαγειρεύετε κ ευχαριστούμε για τις καταπληκτικές σας συνταγές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυγενία μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, επίσης καλές γιορτές.
ΔιαγραφήΚαλησπερα! Oι συνταγες σας ειναι καταπληκτικες! Ηθελα να ρωτησω, ποσα ml ειναι τα δυομιση ποτηρια νερο, για να ειμαστε πιο ακριβεις στη συνταγη? Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν υπάρχει λόγος να μετρήσουμε σε ml το νερό στο σιρόπι. Βάλε 2½ ποτήρια και θα είσαι εντάξει.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.Θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν μελωσω παραπάνω τα μελομακάρονα θα βγουν μαλακά;Γιατί δεν τα θέλω τραγανά.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.🤗
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου αν τα μελώσεις λίγο παραπάνω, τα μελομακάρονα σίγουρα θα μαλακώσουν περισσότερο. Πρόσεχε μόνο μην τ' αφήσεις πάρα πολύ μέσα στο σιρόπι, γιατί μετά δεν θα πιάνονται και θα λιώνουν.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ.Καλές γιορτές να έχουμε��
ΔιαγραφήΕπίσης Μαράκι μου Καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΚυρία Γιώτα μόλις τα τελείωσα.Είναι φανταστικά σε γεύση.Τραγανά απο εξω κ μέσα μελωμενα.Αν κ τα μέλωσα παραπάνω είναι ακόμη τραγανά😋😋😋
ΔιαγραφήΜαράκι μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα μελομακάρονα. Και του χρόνου να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις.
ΔιαγραφήΤα έφτιαξα και έγιναν τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας...εμένα πού γίνονταν στο ψήσιμο πλατια?..δεν βγαίνουν το ίδιο με το πλασιμο...τι φταίε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μελομακάρονα είναι φυσιολογικό να απλώνουν λίγο στο ψήσιμο. Οπότε όταν τα πλάθουμε κανονίζουμε το σχήμα ανάλογα.
ΔιαγραφήΜου έγιναν υπέροχα σας ευχαριστώ πολύ καλά Χριστούγεννα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης φίλη μου Καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΠολύ πετυχημένη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.