Header Ads

Λικέρ ούζο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ ούζο
Μετά την τεντούρα, είναι το πιο αγαπημένο μου λικέρ.
Έχει το άρωμα του ούζου, αλλά με πιο ελαφριά και διακριτική γεύση.
Οι φλούδες πορτοκαλιού, οι κανέλλες και τα γαρύφαλλα, του δίνουν ένα υπέροχο μελί χρώμα και πολλά αρώματα.

Από τα παλιότερα λικέρ της γιαγιάς μου.


Λικέρ ούζο

Υλικά

•    700 ml. ούζο
•    5 ξύλα κανέλλας
•    15 γαρύφαλλα
•    φλούδα από 2 πορτοκάλια
•    5 γραμ. ζάχαρη

     Για το σιρόπι

•    250 γραμ. ζάχαρη
•    250 ml. νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι
•    1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν.
Με τον αποφλοιωτή, ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες, προσέχοντας όσο γίνεται, να μην πάρουμε το άσπρο μέρος τους, γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ ούζο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ ούζο
Βάζουμε τις φλούδες, τις κανέλλες και τα γαρύφαλλα σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τα περιχύνουμε με τα 5 γραμ. ζάχαρη, ρίχνουμε το ούζο και το σφραγίζουμε.
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για μια εβδομάδα, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μια χαρά γίνεται).
Την πρώτη μέρα, το κουνάμε ελαφρά,  να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές ακόμη.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ ούζο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ ούζο
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.

Σουρώνουμε το ποτό, σε σουρωτήρι, έπειτα πετάμε τις φλούδες, τις κανέλλες και τα γαρύφαλλα, και το ξανασουρώνουμε αφού τοποθετήσουμε βαμβάκι, ή ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα).

Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, ή σε μια μπουκάλα, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, (χωρίς την αρμπαρόριζα), το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 2 - 3 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές.

Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει διαυγές.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια