Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους χειμώνες, η γιαγιά μου, κάθε χρόνο, έφτιαχνε διάφορα γλυκά του κουταλιού από εσπεριδοειδή.
Τρία όμως, ήταν τα γλυκά που έφτιαχνε οπωσδήποτε: νεράντζι, πορτοκάλι και περγαμόντο.
Έτσι ένα γλυκάκι υπήρχε πάντα στο σπίτι, για να κεράσουμε ένα "μουσαφίρη".



Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    8 περγαμόντα (570 γρ. ξυσμένα και κομμένα)
•    1 κιλό ζάχαρη
•    2½ κούπες νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη. Το ξύσμα δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε για να φτιάξουμε λικέρ περγαμόντο ή για ν' αρωματίσουμε τα σιρόπια μας.
Αν τα περγαμόντα είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.

Στη συνέχεια, παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες.
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα και την ξεπλένουμε κι αυτή, με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά.
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού τα βράσουμε την δεύτερη φορά και τα σουρώσουμε, τα βάζουμε σε μπολ, με κρύο νερό βρύσης.
Τους αλλάζουμε το νερό, δυο - τρεις φορές συνεχόμενες, για να κρυώσουν.
Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για 18 - 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 - 5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).
Αν μας αρέσουνε πικρούτσικα, τ᾿ αφήνουμε γύρω στις 16 με 18 ώρες.
Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στη μέση, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα περγαμόντα.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και σβήνουμε τη φωτιά.
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 7 - 8 ώρες.
Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 5' - 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται.
Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
 

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.


-- Το φυλάμε εκτός ψυγείου και στο ψυγείο όταν ανοίξουμε το βάζο.

-- Τα περγαμόντα, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερες ώρες, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.


-- Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.


-- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.


-- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.


-- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.


24 σχόλια:

  1. Πήρα περγαμόντο για να το φτιάξω! Σύντομα τα νέα μου... μια ερωτησούλα... πως με το ξύσμα θα φτιάξω λικέρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή επιτυχία! Για το λικέρ εδώ: http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/05/blog-post_24.html

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ! Θα τα πούμε σύντομα :-)

      Διαγραφή
    3. Η πρώτη δόση, η οποία φαγώθηκε ήδη, ήταν καταπληκτική! Σήμερα έφτιαξα και τη δεύτερη και σε θα πάρω να φτιάξω μια διπλή ακόμα! (Να φανταστείτε ότι αυτό το γλυκό το "σιχαινόμουν" γιατί συνήθως ήταν σκληρό και πικρό!) Με αυτή τη συνταγή γίνεται ΤΕΛΕΙΟ! Σύντομα τα νέα μου και για το λικέρ περγαμόντου!

      Διαγραφή
    4. Μαρία μου χαίρομαι πολύ και περιμένω νέα για το λικεράκι.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές που έχετε αναρτήσει, σας ανακάλυψα ψάχνοντας για συνταγη γλυκό περγαμόντο και ίσως ήταν απο τις λίγες που είχαν τόσο λεπτομερή εκτέλεση. Πήρα και εγώ σαν την φίλη μας παραπάνω, υπέροχο μυρωδάτο περγαμόντο και δεν ήξερα πως να το φτιάξω. Φτιάχνω αρκετά γλυκά του κουταλιού όμως περγαμόντο δεν εχω επιχειρήσει ποτέ να φτιάξω γιατι δεν ήξερα πως να διαχειριστώ την "πικράδα" του φρούτου. Θα επανέλθω λοιπον μετα την εκτέλεση της συνταγής για τα σχόλια μου. Είμαι σίγουρη οτι θα τα λεμε συχνά....(βλέποντας τις συνταγές σας)
    Βασιλική, Παιανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σου εύχομαι καλή επιτυχία.
      Γιώτα

      Διαγραφή
  3. Πρωτη φορα το εφτιαξα,γιατι φοβομουν πως θα ειναι πικρο.Ακουγα απο πολλους οτι ειναι πεντανοστιμο γλυκο.Βλεποντας την δικη σου συνταγη και υστερα απο πολυ σκεψη αποφασισα να την φτιαξω.Ευτυχως εγινε απλα υπεροχο.Οποτε την επομενη βδομαδα με ξαναβλεπω στην λαικη για περγαμοντα,να δω τωρα πως θα κανω διαιτα γρρρρρρρρρρρ.????????????? Σταυρουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρούλα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
      Όσο για τη δίαιτα, αυτά είναι γνωστά ... από Δευτέρα!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Η συνταγή είναι υπέροχη δεν αφήνει περιθώρια για κανένα λάθος στην εκτέλεση...ΥΠΕΡΟΧΗ γεύση τόσο γλυκό όσο χρειάζεται και καθόλου πικρό. Αναμένω την επόμενη φορά που θα βρω περγαμόντο στην βιολογική λαϊκή..Περιμένουν και οι φίλοι άλλωστε το βάζο με το κέρασμα τους!!
    Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ανοίξω βάζα με αποστειρωμένο γλυκό και να δέσω πάλι το σιρόπι και να ξεκινήσω εκ νέου 2ή αποστείρωση. Αλλοιώνει το γλυκό;
    Ευχαριστώ πολύ, Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική μου γεια σου.
      Το καλό με τα γλυκά του κουταλιού, είναι ότι μπορείς να τα ανοίξεις, να τα δέσεις περισσότερο, να τα ξανασφραγίσεις και χωρίς να πάθουν τίποτα.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  6. Καθε χρονο φτιαχνω γλυκο περγαμοντο ,δεν πεταω τιποτα,ακομη και την ψυχα την κανω μαρμελαδα[μεγαλος μπελας τα κουκουτσια].Ακομη τις φετες του περγαμοντου τις περνω με κλωστη νηματος και τις βραζω .Παιρνουν σχημα κυκλικο ,οπως το γλυκο κυδωνι.Το ξυσμα το διατηρω στην καταψυξη.,εννοειται οτι βοηθαει και οσυζυγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην ίδια κατσαρόλα και με τις πιο πάνω οδηγίες πρόσθεσα φλούδες και από άλλα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, νεράντζι, λεμόνι, φράπα, γλυκολέμονο και μανταρίνι.Το γλυκό ήταν ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγώ το κάνω-λεμόνι-πορτοκάλι-μανταρίνι-νεράντζι-περγαμόντο-φράπα.κομμένα σε λεπτές φέτες σαν το κυδώνι.υπέροχα χρώματα και αρώματα.....

      Διαγραφή
  8. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ;;; ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν μας φτάνει το σιρόπι, ετοιμάζουμε λίγο ακόμη, βράζοντας 1½ ποτήρι ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό, για 4' - 5' και συμπληρώνουμε στο βάζο όσο μας λείπει.

      Διαγραφή
  9. απλα ΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΕΙΟ γλυκο τελεια περιγραφη.
    εγω ζυγιζω τα περγαμοντα καθαρισμενα σωστ.Οσο για την φιλη που εγραψε για την διαιτα να ξερει οτι τα γλυκα κουταλιου ειναι τα μονα που δεν παχαινουν και τοσο (με μετρο βεβαια ΧΑΧΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για δεύτερη φορά θα φτιάξω το γλυκο,άρεσε σε όλους πολύ η συνταγή σας. Έχω δοκιμάσει πολλές από τις συνταγές σας και είναι υπέροχες..Σας ευχαριστώ πολύ ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σας άρεσε το γλυκό.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας και μπράβο για την υπέροχη συνταγή σας.Μια απορία μόνο.Γιατί τα βάζα τα γυρνάμε ανάποδα?Έχει σημασία για την αποστείρωση?Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου ακριβώς όπως το λες· γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα γιατί έτσι είναι πιο σίγουρο ότι δεν θα περάσει μέσα αέρας. Περισσότερα για το θέμα εδώ: Κονσερβοποίηση τροφίμων.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους