Τους χειμώνες, η γιαγιά μου, κάθε χρόνο, έφτιαχνε διάφορα γλυκά του κουταλιού από εσπεριδοειδή.
Τρία όμως, ήταν τα γλυκά που έφτιαχνε οπωσδήποτε: νεράντζι, πορτοκάλι και περγαμόντο.
Έτσι ένα γλυκάκι υπήρχε πάντα στο σπίτι, για να κεράσουμε ένα "μουσαφίρη".
Υλικά
• 8 περγαμόντα (570 γρ. ξυσμένα και κομμένα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2½ κούπες νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Τρία όμως, ήταν τα γλυκά που έφτιαχνε οπωσδήποτε: νεράντζι, πορτοκάλι και περγαμόντο.
Έτσι ένα γλυκάκι υπήρχε πάντα στο σπίτι, για να κεράσουμε ένα "μουσαφίρη".
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 8 περγαμόντα (570 γρ. ξυσμένα και κομμένα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2½ κούπες νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη. Το ξύσμα δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε για να φτιάξουμε λικέρ περγαμόντο ή για ν' αρωματίσουμε τα σιρόπια μας. Αν τα περγαμόντα είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6. Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν. Στη συνέχεια, παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες. |
|
Έπειτα, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά. Ρίχνουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης. Αδειάζουμε την κατσαρόλα και την ξεπλένουμε κι αυτή, με λίγο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά. |
|
Αφού τα βράσουμε την δεύτερη φορά και τα σουρώσουμε, τα βάζουμε σε μπολ, με κρύο νερό βρύσης. Τους αλλάζουμε το νερό, δυο - τρεις φορές συνεχόμενες, για να κρυώσουν. Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για 18 - 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 - 5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε). Αν μας αρέσουνε πικρούτσικα, τ᾿ αφήνουμε γύρω στις 16 με 18 ώρες. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στη μέση, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα περγαμόντα. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και σβήνουμε τη φωτιά. |
|
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 7 - 8 ώρες. Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 5' - 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. -- Το φυλάμε εκτός ψυγείου και στο ψυγείο όταν ανοίξουμε το βάζο. -- Τα περγαμόντα, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερες ώρες, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε. -- Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες. -- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό. -- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό. -- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα. |
39 Σχόλια
Πήρα περγαμόντο για να το φτιάξω! Σύντομα τα νέα μου... μια ερωτησούλα... πως με το ξύσμα θα φτιάξω λικέρ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου καλή επιτυχία! Για το λικέρ εδώ: http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/05/blog-post_24.html
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ! Θα τα πούμε σύντομα :-)
ΔιαγραφήΗ πρώτη δόση, η οποία φαγώθηκε ήδη, ήταν καταπληκτική! Σήμερα έφτιαξα και τη δεύτερη και σε θα πάρω να φτιάξω μια διπλή ακόμα! (Να φανταστείτε ότι αυτό το γλυκό το "σιχαινόμουν" γιατί συνήθως ήταν σκληρό και πικρό!) Με αυτή τη συνταγή γίνεται ΤΕΛΕΙΟ! Σύντομα τα νέα μου και για το λικέρ περγαμόντου!
ΔιαγραφήΜαρία μου χαίρομαι πολύ και περιμένω νέα για το λικεράκι.
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές που έχετε αναρτήσει, σας ανακάλυψα ψάχνοντας για συνταγη γλυκό περγαμόντο και ίσως ήταν απο τις λίγες που είχαν τόσο λεπτομερή εκτέλεση. Πήρα και εγώ σαν την φίλη μας παραπάνω, υπέροχο μυρωδάτο περγαμόντο και δεν ήξερα πως να το φτιάξω. Φτιάχνω αρκετά γλυκά του κουταλιού όμως περγαμόντο δεν εχω επιχειρήσει ποτέ να φτιάξω γιατι δεν ήξερα πως να διαχειριστώ την "πικράδα" του φρούτου. Θα επανέλθω λοιπον μετα την εκτέλεση της συνταγής για τα σχόλια μου. Είμαι σίγουρη οτι θα τα λεμε συχνά....(βλέποντας τις συνταγές σας)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλική, Παιανία
Βασιλική μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σου εύχομαι καλή επιτυχία.
ΔιαγραφήΓιώτα
Πρωτη φορα το εφτιαξα,γιατι φοβομουν πως θα ειναι πικρο.Ακουγα απο πολλους οτι ειναι πεντανοστιμο γλυκο.Βλεποντας την δικη σου συνταγη και υστερα απο πολυ σκεψη αποφασισα να την φτιαξω.Ευτυχως εγινε απλα υπεροχο.Οποτε την επομενη βδομαδα με ξαναβλεπω στην λαικη για περγαμοντα,να δω τωρα πως θα κανω διαιτα γρρρρρρρρρρρ.????????????? Σταυρουλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταυρούλα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΌσο για τη δίαιτα, αυτά είναι γνωστά ... από Δευτέρα!
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή είναι υπέροχη δεν αφήνει περιθώρια για κανένα λάθος στην εκτέλεση...ΥΠΕΡΟΧΗ γεύση τόσο γλυκό όσο χρειάζεται και καθόλου πικρό. Αναμένω την επόμενη φορά που θα βρω περγαμόντο στην βιολογική λαϊκή..Περιμένουν και οι φίλοι άλλωστε το βάζο με το κέρασμα τους!!
Βασιλική
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ανοίξω βάζα με αποστειρωμένο γλυκό και να δέσω πάλι το σιρόπι και να ξεκινήσω εκ νέου 2ή αποστείρωση. Αλλοιώνει το γλυκό;
Ευχαριστώ πολύ, Βασιλική
Βασιλική μου γεια σου.
ΔιαγραφήΤο καλό με τα γλυκά του κουταλιού, είναι ότι μπορείς να τα ανοίξεις, να τα δέσεις περισσότερο, να τα ξανασφραγίσεις και χωρίς να πάθουν τίποτα.
Φιλιά Γιώτα
πολυ καλη συνταγη,νασαι καλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
ΔιαγραφήΚαθε χρονο φτιαχνω γλυκο περγαμοντο ,δεν πεταω τιποτα,ακομη και την ψυχα την κανω μαρμελαδα[μεγαλος μπελας τα κουκουτσια].Ακομη τις φετες του περγαμοντου τις περνω με κλωστη νηματος και τις βραζω .Παιρνουν σχημα κυκλικο ,οπως το γλυκο κυδωνι.Το ξυσμα το διατηρω στην καταψυξη.,εννοειται οτι βοηθαει και οσυζυγος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην ίδια κατσαρόλα και με τις πιο πάνω οδηγίες πρόσθεσα φλούδες και από άλλα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, νεράντζι, λεμόνι, φράπα, γλυκολέμονο και μανταρίνι.Το γλυκό ήταν ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγώ το κάνω-λεμόνι-πορτοκάλι-μανταρίνι-νεράντζι-περγαμόντο-φράπα.κομμένα σε λεπτές φέτες σαν το κυδώνι.υπέροχα χρώματα και αρώματα.....
ΔιαγραφήΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ;;; ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν μας φτάνει το σιρόπι, ετοιμάζουμε λίγο ακόμη, βράζοντας 1½ ποτήρι ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό, για 4' - 5' και συμπληρώνουμε στο βάζο όσο μας λείπει.
Διαγραφήαπλα ΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΕΙΟ γλυκο τελεια περιγραφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω ζυγιζω τα περγαμοντα καθαρισμενα σωστ.Οσο για την φιλη που εγραψε για την διαιτα να ξερει οτι τα γλυκα κουταλιου ειναι τα μονα που δεν παχαινουν και τοσο (με μετρο βεβαια ΧΑΧΑ)
Για δεύτερη φορά θα φτιάξω το γλυκο,άρεσε σε όλους πολύ η συνταγή σας. Έχω δοκιμάσει πολλές από τις συνταγές σας και είναι υπέροχες..Σας ευχαριστώ πολύ ��
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινά μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σας άρεσε το γλυκό.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας και μπράβο για την υπέροχη συνταγή σας.Μια απορία μόνο.Γιατί τα βάζα τα γυρνάμε ανάποδα?Έχει σημασία για την αποστείρωση?Σας ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου ακριβώς όπως το λες· γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα γιατί έτσι είναι πιο σίγουρο ότι δεν θα περάσει μέσα αέρας. Περισσότερα για το θέμα εδώ: Κονσερβοποίηση τροφίμων.
ΔιαγραφήΠείτε μου σας παρακαλώ αν χαλάσει η μαρμελάδα κάνουμε ότι κ στα γλυκά κουταλιού ή την πετάμε? Ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αλλά εξαρτάται από το τι εννοείς όταν λες «χαλάσει».
ΔιαγραφήΕννοώ αν ζαχαριασει ή αν πιάσει μουχλα... Επίσης πείτε μου η μαρμελάδα που έφτιαξα έγινε σαν ζελέ τι λάθος έκανα? Ευχαριστώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα μου καλύτερα να μου έγραφες το σχόλιο στην μαρμρλάδα για την οποία με ρωτάς, για να μπορώ να σου απαντήσω καλύτερα και να είναι εύκολο να το διαβάσει και όποιος ενδιαφέρεται να την φτιάξει.
ΔιαγραφήΛοιπόν, αυτά που μου γράφεις δεν γίνονται όλα μαζί· θα ζαχαρώσει η μαρμελάδα και θα σου γίνει σαν ζελές, αν την έχεις βράσει και δέσει πολύ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να την αραιώσεις με λίγο νερό και να την βάλεις να πάρει μια βράση· δεν θα είναι πια ζαχαρωμένη, θα παραμείνει όμως σαν ζελές.
Από την άλλη μεριά, η μαρμελάδα θα μουχλιάσει όταν δεν είναι καλά δεμένη (δηλαδή είναι λιγότερο απ' ότι πρέπει), δεν έχουμε βάλει λεμόνι (ειδικά στα γλυκά φρούτα), τα βάζα μας δεν είναι τελείως καθαρά και δεν μπουν στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Δίκιο έχετε αλλά σας ευχαριστώ πολύ, έφτιαχνα μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού από το ίδιο φρούτο κ γιαυτό μπερδεύτηκα, δεν έχω εξικιοθει τόσο με τις μαρμελαδες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελει α η συνταγή περγαμόντο την έγραψα κ θα τη φτιάξω το λικέρ δεν ξέρω πώς γίνεται θα μου το στειλετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου αν πατήσεις πάνω στον σύνδεσμο που γράφει Λικέρ περγαμόντο θα σου ανοίξει την συνταγή.
ΔιαγραφήΗ συνταγη σας ειναι τελεια και γι αυτο ειχα μεγαλη επιτυχια ! πολλα -πολλα μπραβο και ευχαριστω !! Μια μικρη βοηθεια αν γινεται !? Αν αντι για 8 περγαμοντα παρθουν 12 σχετικα μεγαλα , ποσο αλλαζει η ποσοτητα του νερου και η ποσοτητα της ζαχαρης για το σιροπι? Επισης αλλαζει και ο χρονος βρασιματος? Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αν αλλάξεις τις ποσότητες της συνταγής, θα πρέπει να το κάνεις αναλογικά για όλα τα υλικά. Δηλαδή, αν αντί για 8 περγαμόντα βάλεις 12, τότε αντί για σχεδόν 600 γρ. καθαρισμένα θα σου βγουν περίπου 900 γρ., οπότε θα πρέπει να βάλεις 1½ κιλό ζάχαρη, 3¾ κούπες νερό και χυμό από 1½ λεμόνι. Όσο για το βράσιμο, ο χρόνος δεν αλλάζει. Αν τα περγαμόντα βγουν ακόμα περισσότερα, προσάρμοσε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά.
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα και έγινε καταπληκτικό!!! Σας ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά φίλη μου, εγώ ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΚαλησπερα σας,ηθελα να σας ρωτησω αν πειραζει να αφησουμε τις φλουδες περισσοτερες ωρες στο σιροπι,πριν το τελευταιο δεσιμο..δηλαδη 12-13 ωρες περιπου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι φίλη μου δεν πειράζει, μπορούμε να τα αφήσουμε και περισσότερη ώρα.
ΔιαγραφήΕχω φτιαξει παρα πολλες συνταγες σας και πραγματικα βγηκαν ολες υπεροχες...οταν θελω μια συνταγη με σιγουρο αποτελεσμα,παντα εδω ερχομαι και ποτε δεν εχω απογοητευτει👍👍👍Ευχαριστουμε πολυ για τις υπεροχες συνταγες ...να ειστε καλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ΄ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.