Header Ads

Λικέρ περγαμόντο

Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με εξαιρετικό, φίνο άρωμα και γεύση, το λικέρ περγαμόντο, γίνεται με το ξύσμα από τα φρούτα, που τα φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού.
Όπως όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και με εγγυημένο αποτέλεσμα

Λικέρ περγαμόντο


Υλικά

•   8 - 10 περγαμόντα (το ξύσμα τους)
•   700 γραμ. βότκα, τσίπουρο, ή κονιάκ
•   700 γραμ. ζάχαρη
•   700 γραμ. νερό
•   2 ξύλα κανέλλας (προαιρετικά)
•   1 μοσχοκάρυδο
•   4 - 5 γαρύφαλλα
•   ½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Με τις φλούδες φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ενώ το ξύσμα, το βάζουμε σε διπλό τούλι και το δένουμε.
Το βάζουμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη βότκα ή το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 20 - 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά τις 20 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμα, συνεχίζουμε, αλλιώς τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη.
Στίβουμε το τούλι με το ξύσμα, κι έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5', φτιάχνοντας ένα σιρόπι και πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί για τρεις - τέσσερις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.

Δείτε επίσης: Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. To έκανα, είμαι στη φάση που έβαλα το σιρόπι μέσα στο ποτό, το δοκίμασα όμως και είναι πικρό, αρκετά πικρό! Έτσι πρέπει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη φάση που είσαι, πρέπει να περιμένεις δυο - τρεις μέρες να "δέσουν" οι γεύσεις και έπειτα θα δεις αν σου αρέσει ή όχι.
      Να ξέρεις ότι όπως όλα τα λικέρ με εσπεριδοειδή, είναι λίγο πικρούτσικο. Το πόσο πικρό θα είναι όμως, εξαρτάται από τα γούστα μας.
      Αν θέλεις να το διορθώσεις, φτιάξε λίγο ακόμη σιρόπι, με 100 γραμ. ζάχαρη και 100 γραμ. νερό, ρίξτο στο ποτό σου, και πρόσθεσε έπειτα 100 γραμ. βότκα ή τσίπουρο, ανάλογα τι χρησιμοποίησες.

      Διαγραφή
    2. οκ! στη "ζύμωση" ευελπιστώ! πάντως είναι πολύ αρωματικό! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν! Έγινε και η "ζύμωση" και όντως έχει μεγάλη διαφορά, αφήνει μια ωραία πικράδα στο τέλος άλλωστε αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του περγαμόντου! Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. εγώ επειδή δεν ήξερα γι' αυτή την συνταγή φίλαξα το ξύσμα για γλυκά στην κατάψυξη. Μπορώ να το φτιάξω με αυτό τώρα; Μαρούσα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια φίλη μου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ξύσμα εσπεριδοειδών σε γλυκά ή για να φτιάξουμε λικεράκια, αφού το αφήσουμε πρώτα εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Όχι Παναγιώτα μου, το φυλάμε στο ντουλάπι μας, δεν είναι απαραίτητο να το βάλουμε στο ψυγείο.

      Διαγραφή
  4. Γίνεται να κάνουμε την ίδια συνταγή με πορτοκάλι ? Τα υπόλοιπα υλικά όπως το γαρυφαλο το λεμόνι και τα άλλα ποτέ τα βάζουμε μέσα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με πορτοκάλι. Τα μπαχαρικά τα βάζουμε από την αρχή, όπως γράφω, ενώ το χυμό λεμονιού στο σιρόπι.

      Διαγραφή
  5. Χαίρετε.Θα μπορούσαμε,αντί για σιρόπι,να προσθέσουμε τη ζάχαρη και να περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί;Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέταμε το χυμό λεμονιού μαζί με τη ζάχαρη ή αφού διαλυθεί;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ζάχαρη (θα γίνει πιο δυνατό) και να ρίξουμε μαζί και το χυμό λεμονιού. Και μετά να το προσθέσουμε δεν άλλαζει κάτι, απλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη, ώστε να ενσωματωθεί και να δέσουν οι γεύσεις.

      Διαγραφή
  6. Ειμαι στην φαση που περιμενω να κρυωσει το σιροπι,ομως το ποτο ειναι λιγο θολο παρολο που το σουρωσα τρεις με τεσσερις φορες.Να το αφησω ετσι θολο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το θέλεις περισσότερο διαυγές, καλύτερα πριν ρίξεις το σιρόπι, να το περάσεις από φίλτρο του καφέ. Αλλιώς βάλε το σιρόπι, όπως λέει η συνταγή και έπειτα από 10 - 15 μέρες, που θα έχει «γίνει» το ποτό και θα έχει ξαστερώσει, μεταγγισέ το σε άλλο μπουκάλι.

      Διαγραφή
  7. καλημέρα σας φτιαχνω λικερ περγαμόντο κ τα χω αφήσει με τις φλούδες κ το ξυσμα μεσα στο τσίπουρο περισσοτερες μέρες απ ότι έλεγε λέτε να μην μου γίνουν τα ποτά. ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Απλά θα έχει ακόμα πιο έντονο άρωμα.

      Διαγραφή
  8. Εχω φτιάξει αρκετές φορές το λικέρ , με την δική σας συνταγή , αλλά ενώ στην αρχή είναι δαυγές μετά από λίγες μέρες μου βγάζει θόλωμσ στον πάτο του μπουκαλιού , σαν σύννεφο . Τί δεν κάνω σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου μια χαρά φτιάχνεις το λικέρ σου και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σε όλα τα σπιτικά λικέρ είναι φυσιολογικό να δημιουργείται ίζημα λίγο καιρό μετά την εμφιάλωσή τους, αφού κατακάθονται όλα τα στερεά που περιέχουν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο διαυγή. Αυτό δεν αλλοιώνει καθόλου τα ποτά και οφείλεται στον τρόπο που τα σουρώνουμε, που δεν είναι ίδιος με αυτόν που εφαρμόζουν οι ποτοποιίες. Για τον λόγο αυτό η τελευταία φράση της συνταγής είναι: «Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε».

      Διαγραφή
  9. Ποση ζαχαρη και ποσο νερο θα χρειαστω για το σιροπι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου τις ποσότητες που δίνω στη συνταγή, 700 γραμ. νερό και 700 γραμ. ζάχαρη.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας. Έφτιαξα το λικέρ όπως ακριβώς το περιγράφετε. Όμως μου έγινε νερουλό ενώ η γεύση του είναι φανταστική. Έτσι πρέπει να είναι γιατί συνήθως τα λικέρ είναι λίγο πιο πηχτά. Αν είναι λάθος πως μπορώ να το διορθώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι που σου αρέσει το λικεράκι. Όσο για την πυκνότητα στα σπιτικά λικέρ, την ρυθμίζουμε με το σιρόπι που προσθέτουμε. Δηλαδή για να γίνει αρκετά πηχτό το λικέρ μας, θα πρέπει να βράσουμε το σιρόπι τουλάχιστον 5' (από την ώρα που θα πάρει βράση). Όσο για διόρθωση, από τη στιγμή που ενώνουμε αλκοόλ και σιρόπι δεν γίνεται τίποτα.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας, έφτιαξα λικέρ περγαμόντο σε αναλογία 900ml τσίπουρο και 700 γρ.ζαχαρη.Προσθεσα όμως εξ αρχής την ζάχαρη στο αλκοόλ.Ειναι πάρα πολύ έντονο σε βαθμό που να καλύπτει αρκετά το άρωμα του εσπεριδοειδους, υπάρχει πιθανότητα διόρθωσης; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή έβαλες από την αρχή τη ζάχαρη δεν μπορείς να το κάνεις «πηχτό», πράγμα που γίνεται φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη. Οι αναλογίες που έβαλες και χωρίς νερό, δίνουν πολύ βαρύ λικέρ. Όσο για τη γεύση, το τσίπουρο «μαλακώνει» με τον καιρό. Για ποιο γρήγορα, μπορείς να προσθέσεις κι άλλο φρούτο, ώστε να ισορροπήσει.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.