Λικέρ περγαμόντο

Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Με εξαιρετικό, φίνο άρωμα και γεύση, το λικέρ περγαμόντο, γίνεται με το ξύσμα από τα φρούτα, που τα φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού.
Όπως όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και με εγγυημένο αποτέλεσμα.



Λικέρ περγαμόντο


Υλικά

•   8 - 10 περγαμόντα (το ξύσμα τους)
•   700 γραμ. βότκα, τσίπουρο, ή κονιάκ
•   700 γραμ. ζάχαρη
•   700 γραμ. νερό
•   2 ξύλα κανέλλας (προαιρετικά)
•   1 μοσχοκάρυδο
•   4 - 5 γαρύφαλλα
•   ½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

 
Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Με τις φλούδες φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ενώ το ξύσμα, το βάζουμε σε διπλό τούλι και το δένουμε.

Το βάζουμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη βότκα ή το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 20 - 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.
Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μετά τις 20 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμα, συνεχίζουμε, αλλιώς τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη.
Στίβουμε το τούλι με το ξύσμα, κι έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.
Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ περγαμόντο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5', φτιάχνοντας ένα σιρόπι και πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί για τρεις - τέσσερις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.


14 σχόλια:

  1. To έκανα, είμαι στη φάση που έβαλα το σιρόπι μέσα στο ποτό, το δοκίμασα όμως και είναι πικρό, αρκετά πικρό! Έτσι πρέπει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη φάση που είσαι, πρέπει να περιμένεις δυο - τρεις μέρες να "δέσουν" οι γεύσεις και έπειτα θα δεις αν σου αρέσει ή όχι.
      Να ξέρεις ότι όπως όλα τα λικέρ με εσπεριδοειδή, είναι λίγο πικρούτσικο. Το πόσο πικρό θα είναι όμως, εξαρτάται από τα γούστα μας.
      Αν θέλεις να το διορθώσεις, φτιάξε λίγο ακόμη σιρόπι, με 100 γραμ. ζάχαρη και 100 γραμ. νερό, ρίξτο στο ποτό σου, και πρόσθεσε έπειτα 100 γραμ. βότκα ή τσίπουρο, ανάλογα τι χρησιμοποίησες.

      Διαγραφή
    2. οκ! στη "ζύμωση" ευελπιστώ! πάντως είναι πολύ αρωματικό! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν! Έγινε και η "ζύμωση" και όντως έχει μεγάλη διαφορά, αφήνει μια ωραία πικράδα στο τέλος άλλωστε αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του περγαμόντου! Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. εγώ επειδή δεν ήξερα γι' αυτή την συνταγή φίλαξα το ξύσμα για γλυκά στην κατάψυξη. Μπορώ να το φτιάξω με αυτό τώρα; Μαρούσα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια φίλη μου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ξύσμα εσπεριδοειδών σε γλυκά ή για να φτιάξουμε λικεράκια, αφού το αφήσουμε πρώτα εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Όχι Παναγιώτα μου, το φυλάμε στο ντουλάπι μας, δεν είναι απαραίτητο να το βάλουμε στο ψυγείο.

      Διαγραφή
  4. Γίνεται να κάνουμε την ίδια συνταγή με πορτοκάλι ? Τα υπόλοιπα υλικά όπως το γαρυφαλο το λεμόνι και τα άλλα ποτέ τα βάζουμε μέσα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με πορτοκάλι. Τα μπαχαρικά τα βάζουμε από την αρχή, όπως γράφω, ενώ το χυμό λεμονιού στο σιρόπι.

      Διαγραφή
  5. Χαίρετε.Θα μπορούσαμε,αντί για σιρόπι,να προσθέσουμε τη ζάχαρη και να περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί;Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέταμε το χυμό λεμονιού μαζί με τη ζάχαρη ή αφού διαλυθεί;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ζάχαρη (θα γίνει πιο δυνατό) και να ρίξουμε μαζί και το χυμό λεμονιού. Και μετά να το προσθέσουμε δεν άλλαζει κάτι, απλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη, ώστε να ενσωματωθεί και να δέσουν οι γεύσεις.

      Διαγραφή
  6. Ειμαι στην φαση που περιμενω να κρυωσει το σιροπι,ομως το ποτο ειναι λιγο θολο παρολο που το σουρωσα τρεις με τεσσερις φορες.Να το αφησω ετσι θολο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το θέλεις περισσότερο διαυγές, καλύτερα πριν ρίξεις το σιρόπι, να το περάσεις από φίλτρο του καφέ. Αλλιώς βάλε το σιρόπι, όπως λέει η συνταγή και έπειτα από 10 - 15 μέρες, που θα έχει «γίνει» το ποτό και θα έχει ξαστερώσει, μεταγγισέ το σε άλλο μπουκάλι.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους