Με εξαιρετικό, φίνο άρωμα και γεύση, το λικέρ περγαμόντο, γίνεται με το ξύσμα από τα φρούτα, που τα φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού.
Όπως όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και με εγγυημένο αποτέλεσμα
Υλικά
• 8 - 10 περγαμόντα (το ξύσμα τους)
• 700 γραμ. βότκα, τσίπουρο, ή κονιάκ
• 700 γραμ. ζάχαρη
• 700 γραμ. νερό
• 2 ξύλα κανέλλας (προαιρετικά)
• 1 μοσχοκάρυδο
• 4 - 5 γαρύφαλλα
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Όπως όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και με εγγυημένο αποτέλεσμα
Λικέρ περγαμόντο
Υλικά
• 8 - 10 περγαμόντα (το ξύσμα τους)
• 700 γραμ. βότκα, τσίπουρο, ή κονιάκ
• 700 γραμ. ζάχαρη
• 700 γραμ. νερό
• 2 ξύλα κανέλλας (προαιρετικά)
• 1 μοσχοκάρυδο
• 4 - 5 γαρύφαλλα
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη. Με τις φλούδες φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ενώ το ξύσμα, το βάζουμε σε διπλό τούλι και το δένουμε. Το βάζουμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη βότκα ή το τσίπουρο. Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 20 - 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες. |
|
Μετά τις 20 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμα, συνεχίζουμε, αλλιώς τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη. Στίβουμε το τούλι με το ξύσμα, κι έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές. |
|
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5', φτιάχνοντας ένα σιρόπι και πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί. Αφήνουμε να σταθεί για τρεις - τέσσερις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι. -- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε. Δείτε επίσης: Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο |
24 Σχόλια
To έκανα, είμαι στη φάση που έβαλα το σιρόπι μέσα στο ποτό, το δοκίμασα όμως και είναι πικρό, αρκετά πικρό! Έτσι πρέπει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη φάση που είσαι, πρέπει να περιμένεις δυο - τρεις μέρες να "δέσουν" οι γεύσεις και έπειτα θα δεις αν σου αρέσει ή όχι.
ΔιαγραφήΝα ξέρεις ότι όπως όλα τα λικέρ με εσπεριδοειδή, είναι λίγο πικρούτσικο. Το πόσο πικρό θα είναι όμως, εξαρτάται από τα γούστα μας.
Αν θέλεις να το διορθώσεις, φτιάξε λίγο ακόμη σιρόπι, με 100 γραμ. ζάχαρη και 100 γραμ. νερό, ρίξτο στο ποτό σου, και πρόσθεσε έπειτα 100 γραμ. βότκα ή τσίπουρο, ανάλογα τι χρησιμοποίησες.
οκ! στη "ζύμωση" ευελπιστώ! πάντως είναι πολύ αρωματικό! Ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΛοιπόν! Έγινε και η "ζύμωση" και όντως έχει μεγάλη διαφορά, αφήνει μια ωραία πικράδα στο τέλος άλλωστε αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του περγαμόντου! Ευχαριστώ πολύ!
Διαγραφήεγώ επειδή δεν ήξερα γι' αυτή την συνταγή φίλαξα το ξύσμα για γλυκά στην κατάψυξη. Μπορώ να το φτιάξω με αυτό τώρα; Μαρούσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια φίλη μου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ξύσμα εσπεριδοειδών σε γλυκά ή για να φτιάξουμε λικεράκια, αφού το αφήσουμε πρώτα εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαγραφήλογικα μετα θελει ψυγειο ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι Παναγιώτα μου, το φυλάμε στο ντουλάπι μας, δεν είναι απαραίτητο να το βάλουμε στο ψυγείο.
ΔιαγραφήΓίνεται να κάνουμε την ίδια συνταγή με πορτοκάλι ? Τα υπόλοιπα υλικά όπως το γαρυφαλο το λεμόνι και τα άλλα ποτέ τα βάζουμε μέσα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με πορτοκάλι. Τα μπαχαρικά τα βάζουμε από την αρχή, όπως γράφω, ενώ το χυμό λεμονιού στο σιρόπι.
ΔιαγραφήΧαίρετε.Θα μπορούσαμε,αντί για σιρόπι,να προσθέσουμε τη ζάχαρη και να περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί;Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέταμε το χυμό λεμονιού μαζί με τη ζάχαρη ή αφού διαλυθεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Μπορούμε να βάλουμε μόνο ζάχαρη (θα γίνει πιο δυνατό) και να ρίξουμε μαζί και το χυμό λεμονιού. Και μετά να το προσθέσουμε δεν άλλαζει κάτι, απλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη, ώστε να ενσωματωθεί και να δέσουν οι γεύσεις.
ΔιαγραφήΕιμαι στην φαση που περιμενω να κρυωσει το σιροπι,ομως το ποτο ειναι λιγο θολο παρολο που το σουρωσα τρεις με τεσσερις φορες.Να το αφησω ετσι θολο????
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το θέλεις περισσότερο διαυγές, καλύτερα πριν ρίξεις το σιρόπι, να το περάσεις από φίλτρο του καφέ. Αλλιώς βάλε το σιρόπι, όπως λέει η συνταγή και έπειτα από 10 - 15 μέρες, που θα έχει «γίνει» το ποτό και θα έχει ξαστερώσει, μεταγγισέ το σε άλλο μπουκάλι.
Διαγραφήκαλημέρα σας φτιαχνω λικερ περγαμόντο κ τα χω αφήσει με τις φλούδες κ το ξυσμα μεσα στο τσίπουρο περισσοτερες μέρες απ ότι έλεγε λέτε να μην μου γίνουν τα ποτά. ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Απλά θα έχει ακόμα πιο έντονο άρωμα.
ΔιαγραφήΕχω φτιάξει αρκετές φορές το λικέρ , με την δική σας συνταγή , αλλά ενώ στην αρχή είναι δαυγές μετά από λίγες μέρες μου βγάζει θόλωμσ στον πάτο του μπουκαλιού , σαν σύννεφο . Τί δεν κάνω σωστά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου μια χαρά φτιάχνεις το λικέρ σου και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σε όλα τα σπιτικά λικέρ είναι φυσιολογικό να δημιουργείται ίζημα λίγο καιρό μετά την εμφιάλωσή τους, αφού κατακάθονται όλα τα στερεά που περιέχουν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο διαυγή. Αυτό δεν αλλοιώνει καθόλου τα ποτά και οφείλεται στον τρόπο που τα σουρώνουμε, που δεν είναι ίδιος με αυτόν που εφαρμόζουν οι ποτοποιίες. Για τον λόγο αυτό η τελευταία φράση της συνταγής είναι: «Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε».
ΔιαγραφήΠοση ζαχαρη και ποσο νερο θα χρειαστω για το σιροπι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου τις ποσότητες που δίνω στη συνταγή, 700 γραμ. νερό και 700 γραμ. ζάχαρη.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Έφτιαξα το λικέρ όπως ακριβώς το περιγράφετε. Όμως μου έγινε νερουλό ενώ η γεύση του είναι φανταστική. Έτσι πρέπει να είναι γιατί συνήθως τα λικέρ είναι λίγο πιο πηχτά. Αν είναι λάθος πως μπορώ να το διορθώσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου χαίρομαι που σου αρέσει το λικεράκι. Όσο για την πυκνότητα στα σπιτικά λικέρ, την ρυθμίζουμε με το σιρόπι που προσθέτουμε. Δηλαδή για να γίνει αρκετά πηχτό το λικέρ μας, θα πρέπει να βράσουμε το σιρόπι τουλάχιστον 5' (από την ώρα που θα πάρει βράση). Όσο για διόρθωση, από τη στιγμή που ενώνουμε αλκοόλ και σιρόπι δεν γίνεται τίποτα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας, έφτιαξα λικέρ περγαμόντο σε αναλογία 900ml τσίπουρο και 700 γρ.ζαχαρη.Προσθεσα όμως εξ αρχής την ζάχαρη στο αλκοόλ.Ειναι πάρα πολύ έντονο σε βαθμό που να καλύπτει αρκετά το άρωμα του εσπεριδοειδους, υπάρχει πιθανότητα διόρθωσης; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έβαλες από την αρχή τη ζάχαρη δεν μπορείς να το κάνεις «πηχτό», πράγμα που γίνεται φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη. Οι αναλογίες που έβαλες και χωρίς νερό, δίνουν πολύ βαρύ λικέρ. Όσο για τη γεύση, το τσίπουρο «μαλακώνει» με τον καιρό. Για ποιο γρήγορα, μπορείς να προσθέσεις κι άλλο φρούτο, ώστε να ισορροπήσει.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.