Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Ένα λικεράκι όχι πολύ συνηθισμένο, γιατί οι περισσότεροι προτιμούν το λεμόνι που είναι εύκολο να το βρούνε.
Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε, θα τρελαθείτε με το άρωμα και τη γεύση του, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε λεμόνι και περγαμόντο.



Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο

Υλικά

•    4 κίτρα ή κιτρολέμονα
•    700 ml. τσίπουρο ή βότκα
•    50 γραμ. ζάχαρη

     Για το σιρόπι

•    500 γραμ. ζάχαρη
•    400 ml. νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Πλένουμε πολύ καλά τα κιτρολέμονα και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν.
Με τον αποφλοιωτή, ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας όσο γίνεται, να μην πάρουμε το άσπρο μέρος τους, (γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας). Κρατάμε τις φλούδες και τα υπόλοιπα φρούτα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τις περιχύνουμε με τα 50 γραμ. ζάχαρη, απογεμίζουμε το βάζο με το τσίπουρο και το σφραγίζουμε.
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 15 - 20 μέρες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μια χαρά γίνεται).
Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.

Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι, έπειτα πετάμε τις φλούδες, το ξανασουρώνουμε αφού τοποθετήσουμε βαμβάκι, ή ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) και έπειτα με τα χέρια μας το σφίγγουμε για να το στραγγίσουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, ή σε μια μπουκάλα, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές.

Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει δυαυγές.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.


2 σχόλια:

  1. εγω φτιαχνω περγαμοντο αλλα θα δοκιμασω κι αυτο . Ωραια η σελιδα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.