Ένα λικεράκι όχι πολύ συνηθισμένο, γιατί οι περισσότεροι προτιμούν το λεμόνι που είναι εύκολο να το βρούνε.
Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε, θα τρελαθείτε με το άρωμα και τη γεύση του, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε λεμόνι και περγαμόντο.
Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Υλικά
• 4 κίτρα ή κιτρολέμονα
• 700 ml. τσίπουρο ή βότκα
• 50 γραμ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
• 500 γραμ. ζάχαρη
• 400 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε, θα τρελαθείτε με το άρωμα και τη γεύση του, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε λεμόνι και περγαμόντο.
Λικέρ κίτρο ή κιτρολέμονο
Υλικά
• 4 κίτρα ή κιτρολέμονα
• 700 ml. τσίπουρο ή βότκα
• 50 γραμ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
• 500 γραμ. ζάχαρη
• 400 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα κιτρολέμονα και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν. Με τον αποφλοιωτή, ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας όσο γίνεται, να μην πάρουμε το άσπρο μέρος τους, (γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας). Κρατάμε τις φλούδες και τα υπόλοιπα φρούτα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού. |
|
Βάζουμε τις
φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τις περιχύνουμε με τα
50 γραμ. ζάχαρη, απογεμίζουμε το βάζο με το τσίπουρο και το σφραγίζουμε. Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 15 - 20 μέρες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μια χαρά γίνεται). Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. |
|
Βάζουμε
σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα
βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι, έπειτα πετάμε τις φλούδες, το ξανασουρώνουμε αφού τοποθετήσουμε βαμβάκι, ή ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) και έπειτα με τα χέρια μας το σφίγγουμε για να το στραγγίσουμε καλά. |
|
Βάζουμε ξανά
στο βάζο το ποτό, ή σε μια μπουκάλα, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, το κλείνουμε και το
αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις -
τέσσερις φορές. Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει δυαυγές. Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. |
7 Σχόλια
εγω φτιαχνω περγαμοντο αλλα θα δοκιμασω κι αυτο . Ωραια η σελιδα σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, έκανα.προπερσυ τις συνταγες με τα κιτρα και το γλυκό και το λικέρ και έγιναν ανάρπαστα , φέτος είπα να τις ξανά φτιάξω, μπορω να βάλω τις φλούδες του κίτρου στην κατάψυξη μέχρι να βρω τσιπουρο; Γιατί λόγο της κατάστασης δεν μπορώ να βρω την ποσότητα που χρειάζομαι. Ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σας είναι υπέροχες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φλούδες εσπεριδοειδών δεν έχω καταψύξει ποτέ, και δεν ξέρω να σου πω τι γίνεται όταν ξεπαγώσουν. Συνήθως αποθηκεύω μόνο το ξύσμα τους, κι όταν είναι να φτιάξω λικέρ το βάζω μέσα σε τούλι και γίνεται ωραιότατο. Δες εδώ στο Λικέρ Περγαμόντο .
ΔιαγραφήΚαλησπέρα ναι το ξύσμα εννοούσα αν αντέχει στην κατάψυξη, γιατί δεν βρίσκω τσίπουρο. είχα φτιάξει και το λικέρ και τους άρεσε πάρα πολύ, και τώρα μουρμουρανε για να ξανά φτιάξω. Και τον χυμό τον έκανα λεμονάδα, τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο από το φρούτο.
ΔιαγραφήΈφτιαξα λικέρ κίτρου αλλά μου πικρίζει..τι μπορώ να κάνω ... ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα λικέρ από εσπεριδοειδή είναι γενικά πικρούτσικα. Οπότε αν κάποιο μας βγει πολύ έντονο, το αραιώνουμε με λίγο αλκοόλ και σιρόπι ζάχαρης. Στην συνταγή αυτή, μπορείς να προσθέσεις 1 κρασοπότηρο αλκοόλ (τσίπουρο ή ότι άλλο χρησιμοποίησες) και 1 κρασοπότηρο σιρόπι.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.