Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ και με πορτοκάλια.
Είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα σπιτικά ποτά, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο αρωματικά.
Στο σπίτι μου τα φτιάχναμε με τα πρώτα λεμόνια και πορτοκάλια της χρονιάς, "για να περάσουμε το χειμώνα".
Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Υλικά
• 10 λεμόνια ακέρωτα
• 750 ml. τσίπουρο ή βότκα
• 50 γραμ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 300 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα σπιτικά ποτά, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο αρωματικά.
Στο σπίτι μου τα φτιάχναμε με τα πρώτα λεμόνια και πορτοκάλια της χρονιάς, "για να περάσουμε το χειμώνα".
Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Υλικά
• 10 λεμόνια ακέρωτα
• 750 ml. τσίπουρο ή βότκα
• 50 γραμ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 300 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν. Με τον αποφλοιωτή ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος τους, (γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας). Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τις περιχύνουμε με τα 50 γραμ. ζάχαρη, απογεμίζουμε το βάζο με το τσίπουρο και το σφραγίζουμε. |
|
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 15 - 20 μέρες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μια χαρά γίνεται). Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. |
|
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) και έπειτα με το τουλπάνι τις σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολλά αρώματα γίνεται. Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές. |
|
Έπειτα
το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή
φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα
υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει δυαυγές. Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. -- Τα λεμόνια δεν τα πετάμε· μπορούμε να τα στείψουμε και να φτιάξουμε σπιτική λεμονάδα ή να σουρώσουμε τον χυμό, να τον μεταφέρουμε σε παγοθήκες και τον αποθηκεύουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση. |
20 Σχόλια
ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ, ΧΩΝΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ... ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΕΜΟΝΙΩΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΡΟΣΩ
Φρόσω μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει. Πολλά φιλιά.
ΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΨΑΧΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ....ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταξία μου, να είσαι καλά, σ᾿ ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΠολυ ωραιο πολυ αρωματικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας αρέσει.
ΔιαγραφήΚαλημερα υπαρχει διαφορα αν τα λεμονια θα ειναι λιγο πρασινα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο το χρώμα θα βγει λίγο πιο σκούρο, κατά τ' άλλα μια χαρά θα γίνει.
ΔιαγραφήΤα λεμόνια που αφαιρώ τη φλούδα τι μπορώ να τα κάνω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθανασία μου μόλις έκανα μια προσθήκη στη συνταγή, γι'αυτό ακριβώς που με ρωτάς. Ρίξε μια ματιά.
ΔιαγραφήΤο εχω φτιαξει πολλες φορες το λικερ, ειναι οντως εκπληκτικο. Ομως ειναι πολυ δυνατο. Μηπως γινεται και με κονιακ αντι για τσιπουρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει το λιμοντσέλο μου. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με κονιάκ, (εγώ δεν το προτιμώ), μόνο που επειδή το λενόνι έχει πολύ έντονο άρωμα, η γεύση και το άρωμα του κονιάκ θα "πνιγεί". Αν θέλεις να το κάνεις πιο ελαφρύ, μπορείς όταν φτιάχνεις το σιρόπι να προσθέσεις 50 ή 100 ml. νερό ακόμη και είσαι εντάξει. Αν έχεις έτοιμο λικέρ και θέλεις οπωσδήποτε να το ελαφρύνεις λίγο, μπορείς να του προσθέσεις 50 ml. βρασμένο για 3΄ και τελείως παγωμένο νερό (μετρημένο αφού κρυώσει). Ανακινείς μια φορά τη μέρα και έπειτα από 3 - 4 μέρες το απολαμβάνεις.
ΔιαγραφήΤο λικερ που εχω τωρα ειναι προπερσυνο και ελαφρυνε απο μονο του(υποθετω οτι εξατμιστικε το τσιπουρο? αν γινεται κατι τετοιο). Το καινουριο ομως θα το δοκιμασω με κονιακ και θα σας πω. Αν βγει πιο ελαφρυ δεν το βλεπω να βγαζει το καλοκαιρι ))
Διαγραφήεαν το αφησουμε παραπανω δηλ.περιπου 2μηνες υπαρχει προβλημα???το εχω φτιαξει αλλα ισως να μην προλαβω για το σιροπι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι 2 μήνες να το αφήσουμε δεν παθαίνει τίποτα, απλά θα γίνει εντονότερο σε γεύση, πράγμα που δεν χρειάζεται.
Διαγραφήευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!!!!
Διαγραφήπολυ ωραια η συνταγη σας, συγχαρητηρια. ειναι οντως λιγο δυνατο αλλα εγω δεν ειμαι συνιθησμενη στο τσιπουρο. μια γειτονισσα μου με ειπε ομως οτι ειναι πολυ ωραιο , να μην το αραιωσω. εγω παλι θελω να ρωτησω πρεπει να ειναι στο ψυγειο οταν γινει το λικερ ή δεν χρειαζεται; ευχαριστω πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλική μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τα λικέρ τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, όχι στο ψυγείο, δεν χρειάζεται.
ΔιαγραφήΧαιρομαι πολυ ολες τις ομορφες συνταγες με πολυ μερακι που ανεβαζεις..μηπως υπαρχει συνταγη λικερ τριανταφυλλο ευκολη;;;;;;;;; πολλες ευχες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Με τον καινούργιο χρόνο, που εύχομαι να σου φέρει ό,τι επιθυμείς, θα κοιτάξω στα τετράδια με τις συνταγές και ελπίζω ότι θα σε ευχαριστήσω.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.