Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού

Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το πορτοκάλι, είναι ένα από τα γλυκά που μπορούμε να τα φτιάξουμε με δύο τρόπους.
Γίνεται ωραιότατο φτιάχνοντάς το μόνο με τις φλούδες τυλιχτές, αλλά και με ολόκληρο το πορτοκάλι.

Φτιάξτε όποια συνταγή από τις δύο σας αρέσει και οι δύο είναι πολύ εύκολες και πάρα πολύ νόστιμες.

Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    10 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα (1 κιλό καθαρισμένα)
•    1 κιλό ζάχαρη

•    2½ κούπες νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
 
Εκτέλεση

Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, αν τα κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, περνάμε τα πορτοκάλια (αφού τα τυλίξουμε), σε κλωστές φτιάχνοντας κολιέ, βάζοντας περίπου 12 με 14 κομμάτια.
Αντί για κλωστή (και αν θέλουμε να αποφύγουμε τη φασαρία), τα τυλίγουμε και να καρφώσουμε ένα - ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε. Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε στη βρύση, με αρκετό νερό.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δύο φορές.
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε πάλι με αρκετό νερό. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 - 3 ώρες (ή και περισσότερο), αλλάζοντας δυο - τρεις φορές το νερό, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε). 
Όταν μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά. (Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' - 6' και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 20 - 24 ώρες.
Κατόπιν το ξαναβράζουμε για 8' - 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο (5' περίπου), το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.


 

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
-- Το φυλάμε εκτός ή καλύτερα εντός ψυγείου.
-- Αν θέλουμε, φυλάμε το ξύσμα για να φτιάξουμε λικέρ και τη σάρκα για μαρμελάδα.
-- Τα πορτοκάλια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
-- Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
-- Αν το σιρόπι είναι αραιό
, το γλυκό θα μουχλιάσει σύντομα. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
-- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
-- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα


35 σχόλια:

  1. Είναι τέλεια συνταγή!!!!!!
    Φτιάξτε την!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας.εκανα το γλυκο σημερα αλλα μπερδευτηκα και εβαλα το λεμονι οταν εβραζε με τη ζαχαρι θα υπαρξει προβλημα??και το εχω αφησει οπως λετε μεσα στην κατσαρολα οπως λετε αλλα ηθελα να ρωτησω ετσι κιτρινο που ειναι το συροπι στη φωτο θα γινει αυριο??γιατι εμενα προς το παρων ειναι ασπρο και καθολου πιχτο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το λεμόνι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το σιρόπι πήζει με το δεύτερο βράσιμο (την άλλη μέρα) και πέρνει και χρώμα. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  3. ευχαριστω πολυ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, να ρωτήσω τα 10 πορτοκάλια βγάζουν 1 κιλό φλούδες ή τα 10 πορτοκάλια είναι 1 κιλό ολόκληρα; Γιατί εμένα τα 10 πορτοκάλια ήταν 2200 kg αλλά οι φλούδες 500γρ. και μπερδεύτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε καλησπέρα και καλή χρονιά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι φλούδες, αυτές να είναι 1 κιλό, για να βάλουμε και ίση ποσότητα ζάχαρης.

      Διαγραφή
    2. Καλή χρονιά και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Το έφτιαξα το γλυκό και έγινε πολύ νόστιμο. Επειδή δεν έχω ξανά φτιάξει γλυκό του κουταλιού, το σιρόπι πρέπει να καλύπτει όλη την ποσότητα γλυκού μέσα στο βάζο; Γιατί εμένα μου βγήκε πολύ λίγο.

      Διαγραφή
    3. Όλα τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να καλύπτονται από σιρόπι, γιατί αυτό τα συντηρεί και δεν τα αφήνει να χαλάσουν. Αν το σιρόπι δεν φτάσει να τα σκεπάσει, φτιάχνουμε λίγο ακόμα, (1 φλυτζάνι νερό με 1½ ζάχαρη, βράζουμε μέχρι να δέσει) και το συμπληρώνουμε.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  5. Γεια σας, είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω γλυκό του κουταλιού κι έχω μπερδευτεί στα εξής: μαζί με τη φλούδα κράτησα και λίγη ψίχα από το πορτοκάλι. Πειράζει? αλλάζει κάτι στη δοσολογία; Επίσης, δε μου βγήκε 1 κιλό αλλά 500 γρ. Κάνω τη μισή δοσολογία κ στο σιρόπι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ότι αφορά το βάρος δεν υπάρχει πρόβλημα, βάλε τη μισή δόση σιρόπι.
      Όσο για την ψίχα, που μου λες, πως το έκανες, σαν αυτό, ή απλά δεν καθάρισες καλά τις φλούδες; Για να σου γίνει ωραίο και να τυλίγεται καλά δεν θέλει ψίχα.

      Διαγραφή
  6. Δεν καθάρισα τις φλούδες μάλλον όπως θα έπρεπε. Θα κάνω τώρα αυτή με τη μισή δόση σιροπιού κ την επόμενη φορά την άλλη με τα ολόκληρα πορτοκάλια. Ευχαριστώ πολύ για την καθοδήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ'ευχαριστώ πολύ γιατί με τις συμβουλές σου έγινε καταπληκτικό το γλυκό. Επειδή όμως το σιρόπι βγήκε λίγο και δεν το σκεπάζει στο βάζο έφτιαξα κι άλλο. Πώς το προσθέτω όμως?το αφήνω να κρυώσει, ανοίγω το βάζο κι προσθέτω ως επάνω? ρίχνω και το παλιό γλυκό στην κατσαρόλα κ το ξαναβράζω? αν καλνω το τελευταίο αποστειρώνω πάλι το βάσο? πες μου σε παρακαλώ αν δε σου κάνει κόπο. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιρόπι μπορείς να το ρίξεις καυτό, (ανοίγεις το βάζο, το γεμίζεις και ξανακλείνεις), ή και κρύο και το φυλάς στο ψυγείο. Μόνο μην ξαναβράσεις το γλυκό.

      Διαγραφή
    2. Όλα τα πορτοκάλια κενών για κλικο τω κωταλιω

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας! Μήπως μπορείτε να μου πείτε, πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ένα γλυκό του κουταλιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αν το γλυκό του κουταλιού είναι σωστά «δεμένο» και το έχουμε βάλει σε αποστειρωμένο βάζο, μπορούμε από την ώρα που θα το ανοίξουμε, να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση!

      Διαγραφή
  9. Μολις την δοκιμαζω. Η περιγραφη μου φαίνεται πλερεσταστη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας. Δοκίμασα κι εγώ τη συνταγή αλλά οι αναλογίες για το σιρόπι δεν είναι σωστές ! Δεν επαρκεί με τίποτα για να καλύψει τα βάζα ! Έφτιαξα επιπλέον σιρόπι για να το καλύψω ! Επίσης ο χρόνος βρασίματος για το δέσιμο δεν είναι αρκετός ! Θέλει πολύ περισσότερο βράσιμο για να δέσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου φίλη Ναυσικά, στ' αλήθεια με παραξενεύει που δεν σου έγινε το συγκεκριμένο γλυκό, κι αυτό γιατί εκτός από εμένα, το έχουν φτιάξει πάρα πολλές φίλες, χωρίς καμία να έχει πρόβλημα.
      Από αυτά που μου γράφεις, μπορώ να εικάσω ότι: ή τα πορτοκάλια σου ήταν τα σκληρότερα που θα μπορούσες να βρεις, ή ότι τα παράβρασες, κι είσαι ένα κλικ πριν την μαρμελάδα πορτοκάλι. Αν με ρωτάς, πιστεύω ότι έκανες το δεύτερο, γι' αυτό και δεν έμεινε αρκετό σιρόπι. Καλή επιτυχία την επόμενη φορά.

      Διαγραφή
  11. Το εκανα πρωτη φορα και πραγματικα βγηκε τελειο και πεντανοστιμο!!!ευχαριστω πολυ για την συνταγη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάνσυ μου χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε.

      Διαγραφή
    2. ΒΑΡΔΑΛΗ ΛΙΝΑ ΒΟΛΟΣ:Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ,ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ. ΑΚΡΙΒΗΣ ΣΕ ΟΛΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Διαγραφή
    3. Λίνα μου σ΄ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
    4. μπορω να βαλω καποιο αρωματικο π.χ βανιλια?

      Διαγραφή
    5. Αν θέλεις μπορείς, αν και δεν χρειάζεται.

      Διαγραφή
  12. Καλημερα σε ολη την παρέα.Εφτιαξα κι εγω πολλα βαζακια αλλα με μια μικρη παραλλαγη στην ποσσοτητα των πορτοκαλιων.Μετρησα 2 κιλα σπιτικα πορτοκαλια και πηρα την φλουδα τους η οποια δεν ξερω ποσο ζυγηζε.Τωρα θα την φτιαξω μετρωντας 1 κιλο φλουδα.Εβαλα την αντιστοιχη ποσοτητα σιροπιου οπως λετε κι εσεις. Θα ηθελα ομως την βοήθεια σας.Το δικο μου σιροπι οταν ανοιγω το βαζακι μου μετα απο λιγες μερες μου ζαχαρωνει στα τοιχωματα και στον πατο του βαζου και σκληραινει και η φλουδα.Τι μπορει να κανω λαθος;Μηπως να βαλω περισσοτερο λεμονι;Εχω σπιτικα λεμονια και ισως η ποσοτητα του χυμου να μην ειναι η ιδια με αυτα που χρησιμοποιείτε εσεις...Αν βαλω περισσοτερο μπορει να γινει πιο οξινο το γλυκο;;;Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ριρίκα μου το ότι σου ζαχαρώνει και σκληραίνει το γλυκό, αφού ανοίξεις τα βάζα, σημαίνει ότι έχεις δέσει το σιρόπι περισσότερο απ' ότι χρειάζεται. Αν δεν ζαχαρώνει πολύ και τρώγεται άστο όπως είναι, αλλιώς άδειασε τα βάζα σε μια κατσαρόλα, ρίξε λίγο νερό και βάλε τη να βράσει για 2' (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει).

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστώ πολύ. Στα επομενα που έφτιαξα το άφησα πιο αραιό το σιρόπι και δεν ζαχάρωσε.Θα μου πείτε μια συμβουλή και για το γλυκό λεμονι;Ενώ είναι μαλακια η φλουδα οταν το βαζω στα βαζακια μου μετά απο 2-3 μερες σκληραίνει.Πρέπει να το βρασω κι άλλο;Τι κανω λαθος;Το πρωτο βαζακι μου ζαχαρωσε κι αυτο, το επομενο όχι,εκοψα κ τις φλουδες σε μπαστουνακια για να ειναι πιο λεπτα αλλα δεν καταφερα κατι.Βαζω μονο φλουδα οπως κ στο πορτοκαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ριρίκα μου το γλυκό του κουταλιού γίνεται σκληρό σε δύο περιπτώσεις, αν δεν το βράσουμε αρκετά ή αν το παραδέσουμε.

      Διαγραφή
  14. Εφτιαξα και μαρμελάδα με το ψαχνό των πορτοκαλιών.Ειμαι πολυ χαρουμενη γιατι έχουν ξετρελαθεί ολοι όσοι τα δοκιμασαν και ηταν η πρωτη μου φορα που εκανα κάτι με τα πορτοκάλια απο τον κηπο μου.Σας ευχαριστω πάρα πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το γλυκο σας ειναι υπεροχο. Το εφτιαξα αρκετες φορεσ με την ιδια επιτυχια. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.