Η ψύχα του πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με μήλα και αχλάδι, μας δίνει μια πολύ θρεπτική, αρωματική και νόστιμη μαρμελάδα, που αρέσει πολύ στα παιδιά.
Εύκολη και γρήγορη, ιδανική για να αξιοποιήσουμε την ψύχα, όταν φτιάχνουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών, γλυκό του κουταλιού.
Υλικά
• 8 πορτοκάλια (1600 γραμ. χωρίς τις φλούδες)
• 2 μέτρια μήλα
• 1 αχλάδι
• 1400 γραμ. ζάχαρη
• χυμό από ένα λεμόνι
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Εύκολη και γρήγορη, ιδανική για να αξιοποιήσουμε την ψύχα, όταν φτιάχνουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών, γλυκό του κουταλιού.
Σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι, με μήλα και αχλάδι
Υλικά
• 8 πορτοκάλια (1600 γραμ. χωρίς τις φλούδες)
• 2 μέτρια μήλα
• 1 αχλάδι
• 1400 γραμ. ζάχαρη
• χυμό από ένα λεμόνι
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, από τα κουκούτσια που μπορεί να έχουν και όσες ίνες μπορούμε να αφαιρέσουμε με το χέρι, και τα χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. | |
Καθαρίζουμε
τα μήλα και το αχλάδι και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια το κάθε ένα. Τα
βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι, για να μη
μαυρίσουν, ώσπου να τα τελειώσουμε όλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια, τα μήλα και τ᾿ αχλάδια, τη ζάχαρη, το νερό και τα βράζουμε 5΄ λεπτά, (από την ώρα που θα πάρουν βράση), σε μέτρια θερμοκρασία. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα στην κατσαρόλα να κρυώσει. |
|
Την επόμενη μέρα, (όχι νωρίτερα από 18 - 20 ώρες), ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να δέσει. Λίγο πριν δέσει, προσθέτουμε το χυμό του μισού λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει η μαρμελάδα, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Όταν δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, (το εργαλείο που φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας), πολτοποιούμε τα φρούτα, αφήνοντας αν θέλουμε και κάποια κομματάκια. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει λίγο, για 4' - 5', τη βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. -- Τη φυλάμε εκτός ψυγείου σε δροσερό, σκιερό μέρος και εντός ψυγείου όταν την ανοίξουμε. |
3 Σχόλια
Καλησπέρα, έφτιαξα την μαρμελάδα και βγήκε αρκετή ποσότητα 3 μεγάλα βάζα, τα δύο φανταστείτε μεγέθους της spin span από το εμπόριο. Οι αλλαγές που έκανα είναι: Έβαλα έξι πορτοκάλια, 2 μήλα και περίπου 8 μούσμουλα, και 1250 περίπου γρ ζάχαρη. Δεν έβαλα αχλάδι λόγω του ότι δεν είχα και θεώρησα ότι έχει ίδια υφή σαν φρούτο. Το αποτέλεσμα είναι μια χαρά αλλά μήπως θα της πήγαινε κάποιο λικέρ, γιατί έχει έντονη μυρωδιά το πορτοκάλι. Εγώ θα την γευτώ όταν παγώσει γιατί έτσι μου αρέσουν οι μαρμελάδες, πριν λίγο την κονσερβοποίησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση,υπάρχει πρόβλημα που την έβαλα χλιαρή σε καυτά βάζα? Αυτό έγινε τυχαία αλλά ελπίζω να διατηρηθεί κανονικά. Ευχαριστώ!
Όχι Κατερίνα μου δεν υπάρχει πρόβλημα.
Διαγραφήτην ίδια υφή σαν φρούτο το μούσμουλο με το αχλάδι εννοώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.