Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες, που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.
Η προσθήκη έχει κύριο σκοπό:
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν με βάση:
α. Την αξιολόγηση ασφάλειάς τους
β. Την τεχνολογική αναγκαιότητα
γ. Την εξασφάλιση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής
Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση.
Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται.
Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
* Καρκινογόνο = ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινομάτων.
* Απαγορευμένο = από το γαλλικό υπουργείο υγείας.
* Ακίνδυνο = ακίνδυνες ουσίες.
* Ύποπτο = εξετάζονται οι παρενέργειες.
Η προσθήκη έχει κύριο σκοπό:
1. τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
2. τη σταθερότητα,
3. τη συντήρηση των τροφίμων.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν με βάση:
α. Την αξιολόγηση ασφάλειάς τους
β. Την τεχνολογική αναγκαιότητα
γ. Την εξασφάλιση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής
Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση.
Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται.
Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται:
α. σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους,
β. οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
γ. η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
β. οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή,
γ. η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Στην Ελλάδα τα πρόσθετα «Ε», η χρήση τους και οι παρενέργειες, που τυχόν έχουν στους χρήστες, καθορίζονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. και τον καν. (EK) αριθ. 1333/2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων. Επίσης έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων η οποία βασίστηκε στον κατάλογο της ένωσης για τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τις χρήσεις τους, με διεύθυνση: https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD
Στους παρακάτω πίνακες με αστερίσκο είναι τα «Ε» που έχουν ελεγχθεί με βάση την πιο πάνω οδηγία, από το Κυπριακό Χημείο του κράτους, (το Ελληνικό δεν ευκαιρεί), το 2008.
Στους παρακάτω πίνακες με αστερίσκο είναι τα «Ε» που έχουν ελεγχθεί με βάση την πιο πάνω οδηγία, από το Κυπριακό Χημείο του κράτους, (το Ελληνικό δεν ευκαιρεί), το 2008.
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων «E», που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε.
Ε100 - Ε199 (χρωστικές)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E100 * | Κουρκουμίνη | Πορτοκαλί - κίτρινο χρώμα | Καραμέλες, γάλα, καφές, τσίχλες, μαργαρίνη, χυμοί |
E100(ii) | Τουρμερικό | Πορτοκαλί - κίτρινο χρώμα | . |
E101 * | Ριβοφλαβίνη | Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2 | Σάλτες, αρτύματα και καρυκεύματα, λαχανικά |
E101(ii) | 5-φωσφορική Ριβοφλαβίνη | Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2 | Σάλτες, αρτύματα και καρυκεύματα, λαχανικά |
E102 * | Ταρτραζίνη | Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα | Μουστάρδα με χρώμα |
E103 | . | , | Μουστάρδα |
E104 * | Κίτρινη Κινολίνη | Πράσινο-κίτρινο χρώμα,συνθετική | Καραμέλες, αναψυκτικά, παγωτά, μαρμελάδες |
E105 | . | , | Καραμέλες, σοκολάτες |
E106 | 5-φωσφορικό νάτριο Ριβοφλαβίνη | Κίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2 | . |
E107 | Κίτρινο 2G | Κίτρινο χρώμα, αζώχρωμα | . |
E110 * | Kιτρινοπορτοκαλί FCF | Κίτρινο χρώμα | Τσίχλες, βούτυρο, αναψυκτικά, παγωτά |
E111 | . | . | Τσίχλες, γλυκαντικά |
E120 * | Καρμίνη, κοχενίλη | Κόκκινο χρώμα, φυσικό | Βούτυρο, τσίχλες, φρουί ζελέ, σιτηρά, παγωτά |
E121 | . | . | Λεμονάδες |
E122 * | Αζωρουμπίνη (καρμοϊζίνη) | Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα | Τσίχλες, παγωτά, γλυκά, ποτά συμπυκνωμένα |
E123 * | Αμαράνθη | Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα | Σοκολάτες, οίνοι απεριτιφ, αυγά ψαριών |
E124 * | Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R ) | Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα | Ταραμοσαλάτα, καραμέλες, ζελέδες, παγωτά |
E127 * | Eρυθροσίνη | Κόκκινο χρώμα, συνθετικό | Κομπόστα,κεράσια κοκτέιλ, σαχαρόπηκτα κεράσια |
E128 | Κόκκινο 2G | Κόκκινο χρώμα, συνθετικό | . |
E129 * | Κόκκινο τροφίμων 17 (Allura Red AC) | Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα | Καραμέλες, παγωτά, ποτά από φρούτα |
E131 * | Μπλε πατεντέ V | Μπλε χρώμα, συνθετικό | Σοκολάτες, καραμέλες, παγωτά, ζαχαρωτά |
E132 * | Iνδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη | Μπλε χρώμα, συνθετικό | Τσίχλες, ντοματοχυμός, ζαχαρωτά, παγωτά |
E133 * | Λαμπρό κυανούν FCF | Μπλε χρώμα, συνθετικό | Καραμέλες, ζαχαρωτά, παγωτά κ.ά. |
E140 * | Χλωροφύλλη, Χλωροφυλλίνες | Πράσινο χρώμα, φυσικό | Σοκολατάκια, μαρμελάδες, ζελέδες, παγωτά |
E141 * | Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκό | Πράσινο χρώμα, συνθετικό | Τσίχλες, μαρμελάδες, ζελέδες, παγωτά |
E142 * | Πράσινο S | Πράσινο χρώμα, συνθετικό | Καραμέλες, παγωτά, ζαχαρώδη, μαρμελάδες |
E150a-d | Καραμελόχρωμα | Καφέ χρώμα | Μπύρα, κονιάκ, ουίσκι |
E151 | Λαμπρό μαύρο BN | Μαύρο χρώμα, αζώχρωμα | Σάλτσες καραμέλες κ.ά. |
E153 * | Άνθρακας | Φυσικό μαύρο χρώμα | Καραμέλες, τσίχλες |
E154 * | Καφέ FK | Καφέ χρώμα, αζώχρωμα | Παστά ψάρια |
E155 * | Καφέ HT | Καφέ χρώμα, αζώχρωμα | Παγωτά, κέικ, προϊόντα ζαχαροπλαστικής |
E160a * | Άλφα-, βήτα- και γάμα- καροτένιο | Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα | Μαργαρίνη, βούτυρο, αναψυκτικά, παγωτά κ.ά. |
E160b * | Ανάτο, Μπιξίνη, Νορπιξίνη | Φυσικό κίτρινο χρώμα | Μαργαρίνη, παγωτά κ.ά. |
E160c * | Εκχύλισμα πιπεριάς | Φυσικό πορτοκαλί χρώμα | Σιτηρά προγεύματος, μαρμελάδες, ζελέ, σάλτσες |
E160d * | Λυκοπένιο | Φυσικό κόκκινο χρώμα | Μαρμελάδες, ζελέ κ.ά. |
E160e * | Βήτα-απο-8-καροτενάλη | Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα | Παγωτά, ζαχαρώδη, |
E160f * | Αιθυλεστέρας του βήτα-απο-8-καροτενικου οξέος | Φυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα | Μη αλκοολούχα ποτά και ποτά από φρούτα, παγωτά |
E161a | Φλαβοξανθίνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | . |
E161b * | Λουτείνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | Παγωτά, σάλτσες, ζαχαρώδη |
E161c | Κρυπτοξανθίνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | . |
E161d | Ρουβιξανθίνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | . |
E161e | Βιολοξανθίνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | . |
E161f | Ροδοξανθίνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | . |
E161g * | Κανθαξανθίνη | Φυσικό, πορτοκαλί χρώμα | . |
E161h | Κιτρονοξανθίνη | Φυσικό, κίτρινο χρώμα | . |
E162 * | Εκχύλισμα παντζαριού | Φυσικό κόκκινο χρώμα | Παγωτά, τζέλλυ |
E163 * | Ανθοκυάνες | Φυσικό κόκκινο-μοβ χρώμα | Τσίχλε, παγωτά κ.ά. |
E170 * | Ανθρακικό ασβέστιο | Άσπρο χρώμα | Ζαχαρώδη παρασκευάσματα |
E171 * | Διοξείδιο του τιτανίου | Άσπρο χρώμα | Καραμέλες, ζαχαρώδη, κέικ |
E172 * | Οξείδια του σιδήρου | Φυσικό κόκκινο-καφέ χρώμα | Πάστα σολομού, γαρίδες |
E173 * | Αλουμίνιο | Μεταλλικό (χρώμα) | Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική |
E174 * | Άργυρος | Μεταλλικό (χρώμα) | Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική |
E175 * | Χρυσός | Μεταλλικό (χρώμα) | Ζαχαρώδη, ζαχαροπλαστική |
E180 * | Λιθορουμπίνη BK | Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα | Χρωματισμός περιβλήματος των τυριών |
Ε181 | Ταννίνες | Κίτρινο-άσπρο χρώμα και γεύση | . |
Ε200 - Ε299 (συντηρητικά)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E200 * | Σορβικό οξύ | Φυσικό συντηρητικό | Σάλτσες, αρωματ. ποτά |
E201 | Σορβικό νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό | Μαγιονέζα, γιαούρτι |
E202 * | Σορβικό κάλιο | Συνθετικό συντηρητικό | Σάλτσες, αρωματ. ποτά |
E203 * | Σορβικό ασβέστιο | Συνθετικό συντηρητικό | Σάλτσες, αρωματ. ποτά |
E210 * | Βενζοϊκό οξύ | Φυσικό συντηρητικό | Σάλτσες, ζελέδες |
E211 * | Βενζοϊκό νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό | Κέτσαπ, βούτυρο |
E212 * | Βενζοϊκό κάλιο | Συνθετικό συντηρητικό | Λαχανικά, σάλτσες |
E213 * | Βενζοϊκό ασβέστιο | Συνθετικό συντηρητικό | Σάλτσες μαρμελάδες |
E214 | Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ | Συνθετικό συντηρητικό | Σοκολάτα |
E215 | Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό | Κέτσαπ |
E216 | Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E217 | Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό | Ξηρά σύκα εμπορίου, κόκα-κόλα |
E218 | Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύ | Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ | Ζαχαροπλαστική |
E219 | Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ | Zαχαροπλαστική |
E220 | Διοξείδιο του θείου | Φυσικό συντηρητικό | . |
E221 | Θειώδες νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό | Μουστάρδα. |
E222 | Όξινο θειώδες νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό, λευκαντικό μέσο | Μπισκότα |
E223 | Μεταθειώδες νάτριο | Συνθετικό συντηρητικό, αντιοξειδωτικό | Πουρές |
E224 | Μεταθειώδες κάλιο | Συνθετικό συντηρητικό | Σοκολατάκια |
Ε225 | Θειώδες κάλιο | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E226 | Θειώδες ασβέστιο | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E227 | Όξινο θειώδες ασβέστιο | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E228 | Όξινο θειώδες κάλιο | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E230 | Διφαινύλιο | Συνθετικό συντηρητικό | Μανιτάρια |
E231 | 2-υδρόξυδιφαινύλιο | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E232 | Διφαινολικό οξείδιο του νατρίου | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E233 | Θειαβενταζόλη | Συνθετικό συντηρητικό | Κόκα κόλα |
E234 | Nιοσίνη | Φυσικό αντιβιοτικό | . |
E235 | ιμαρακίνη | Φυσικό αντιβιοτικό | . |
E236 | Μυρμηκικό οξύ | Φυσικό οξύ, συντηρητικό | . |
E237 | Μυρμηκικό νάτριο | Φυσικό άλας, συντηρητικό | Έτοιμες ζύμες |
E238 | Μυρμηκικό ασβέστιο | Φυσικό άλας, συντηρητικό | . |
E239 | Εξαμεθυλενοτετραμίνη | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E240 | Φορμαλδεΰδη | Συντηρητικό | . |
E242 | Καρβονικό διμεθύλιο | Συνθετικό συντηρητικό | . |
E249 | Νιτρώδες κάλιο | Φυσικό άλας, συντηρητικό | . |
E250 | Νιτρώδες νάτριο | Φυσικό άλας, συντηρητικό | . |
E251 | Νιτρικό νάτριο | Φυσικό άλας, συντηρητικό | . |
E252 | Νιτρικό κάλιο | Φυσικό άλας, συντηρητικό | . |
E260 | Οξικό οξύ | Φυσικό οξύ, συντηρητικό | . |
E261 | Οξικό κάλιο | Συντηρητικό, φυσικό άλας | . |
E262 | Οξικό νάτριο | Συντηρητικό, φυσικό άλας | . |
E263 | Οξικό ασβέστιο | Συντηρητικό, φυσικό άλας | . |
E270 | Γαλακτικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E280 | Προπιονικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E281 | Προπιονικό νάτριο | Φυσικό άλας | . |
E282 | Προπιονικό ασβέστιο | Φυσικό άλας | . |
E283 | Προπιονικό κάλιο | Φυσικό άλας | . |
E284 | Βορικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E285 | Τετραβορικό νάτριο | Φυσικό οξύ | . |
E290 | Διοξείδιο του άνθρακα | Φυσικό αέριο | . |
E296 | Μηλικό οξύ | Οξύ | . |
E297 | Φουμαρικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
Ε300 - Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E300 | L- Ασκορβικό οξύ | Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C | Ελιές |
E301 | L- Ασκορβικό νάτριο | Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C | Ζαμπόν κονσέρβα |
E302 | L- Ασκορβικό ασβέστιο | Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C | . |
E304 | 6-0- παλμιτικο - L- Ασκορβικό οξύ | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | Πουρές, τσάι |
E306 | Εκχυλίσματα τοκοφερολών | Φυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E | . |
E307 | άλφα - Τοκοφερόλη | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E308 | γάμμα - Τοκοφερόλη | Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E | . |
E309 | δέλτα - Τοκοφερόλη | Συνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E | . |
E310 | Γαλλικός προπυλεστέρας | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | Λίπη, ζωμοί |
E311 | Γαλλικός οκτυλεστέρας | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E312 | Γαλλικός δωδεκυλεστέρας | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E313 | Θειο-δι-προπιονικό οξύ | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E314 | Γουαϊκό κόμμι | Φυσικό αντιοξειδωτικό | . |
E315 | Ερυθορβικό οξύ | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E316 | Ερυθορβικό νάτριο | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E319 | Υδροξυβουτύλιο | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E320 | Βουτυροϋδροξυανισόλη | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | Τσίχλες, μουστάρδα |
E321 | Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
E322 | Λεκιθίνη | Φυσικός γαλακτωματοποιητής | . |
E325 | Γαλακτικό νάτριο | Άλας νατρίου του γαλακτικού οξέος | . |
E326 | Γαλακτικό κάλιο | Άλας καλίου του γαλακτικού οξέος | . |
E327 | Γαλακτικό ασβέστιο | Άλας ασβεστίου του γαλακτικού οξέος | . |
E330 | Κιτρικό οξύ | Ρυθμιστές οξύτητας | . |
E331 | Κιτρικό νάτριο | Ρυθμιστές οξύτητας | . |
E332 | Κιτρικό κάλιο | Ρυθμιστές οξύτητας | . |
E333 | Μόνο-, δι- και τρι- κιτρικό ασβέστιο | Ρυθμιστές οξύτητας | . |
E334 | L-(+)- Τρυγικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E335 | Μονο/δι L -(+)- τρυγικό οξύ | Άλας του τρυγικού οξέος | . |
E336 | L -(+)- τρυγικό μονοκάλιο | Άλας του τρυγικού οξέος | . |
E337 | L-(+)- τρυγικό καλιονάτριο | Άλας του τρυγικού οξέος | . |
E338 | Φωσφορικό οξύ | Ρυθμιστικά διαλύματα | . |
E339 | Ορθοφωσφορικό νάτριο | Ρυθμιστικά διαλύματα | . |
E340 | Ορθοφωσφορικό κάλιο | Ρυθμιστικά διαλύματα | . |
E341 | Ορθοφωσφορικό ασβέστιο | Ρυθμιστικά διαλύματα | . |
E343 | Ορθοφωσφορικό μαγνήσιο | Ρυθμιστικά διαλύματα | . |
E350 | Μηλικό νάτριο | Άλας νατρίου του μηλικού οξέος | . |
E351 | Μηλικό κάλλιο | Άλας καλλίου του μηλικού οξέος | . |
E352 | Μηλικό ασβέστιο | Άλας ασβεστίου του μηλικού οξέος | . |
E353 | Μετα τρυγικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E354 | Τρυγικό ασβέστιο | Φυσικό συντηρητικό | . |
E355 | Αδιπικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E356 | Αδιπικό νάτριο | Ρυθμιστής οξύτητας | . |
E357 | Αδιπικό κάλλιο | Ρυθμιστής οξύτητας | . |
E363 | Ηλεκτρικό οξύ | Φυσικό οξύ | . |
E365 | Φουμαρικό νάτριο | Ρυθμιστής οξύτητας | . |
E370 | 1,4- Λακτονο-επτανοϊκό οξύ | Συνθετικό οξύ | . |
E375 | Νικοτινικό οξύ | Βιταμίνη Β, προστατεύει το χρώμα | . |
E380 | Κιτρικό τριαμμώνιο | Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος | . |
E381 | Κιτρικός αμμωνιούχος σίδηρος | Συνθετικό άλας του κιτρικού οξέος | . |
E385 | Άλας του EDTA με ασβεστιονάτριο | Χηλικό αντιδραστήριο | . |
E386 | ΕDTA- Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ | Συνθετικός σταθεροποιητής | . |
E387 | Oξυστεατίνη | Σταθεροποιητής | . |
E388 | Θειο-δι προπιονικό οξύ | Συνθετικό αντιοξειδωτικό | . |
Ε400 - Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και πηκτικοί παράγοντες)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E400 | Αλγινικό οξύ | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | Ξύδι |
E401 | Αλγινικό νάτριο | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | Παγωτό, μαρμελάδα, τσάι |
E402 | Αλγινικό κάλιο | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E403 | Αλγινικό αμμώνιο | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E404 | Αλγινικό ασβέστιο | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E405 | Αλγινική προπανο-1,2-διόλη | Προϊόν του αλγινικού οξέος | . |
E406 | Άγαρ | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E407 | Καραγενάνη | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | Μουστάρδα, παγωτό, κακάο |
E408 | Τροποποιημένα φύκη του γένους Furcelleran | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E410 | Κόμμι χαρουπιών | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E411 | "Oat Gum" | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E412 | Κόμμι γκουάρ | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E413 | Τραγακάνθινο κόμμι | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E414 | Αραβικό κόμμι | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E415 | Κόμμι ξανθάνης | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E416 | Κόμμι καράγια | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E418 | Κόμμι τζελάν | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E420 | Σορβιτόλη | Φυσική σακχαρο-αλκοόλη | . |
E421 | Μανιτόλη | Φυσική σακχαρο-αλκοόλη | . |
E422 | Γλυκερόλη | Φυσική αλκοόλη | . |
E430 | Πολυοξυαιθυλενικός(8) εστέρας του στεατικού οξέος | . | |
E431 | Πολυοξυαιθυλενικός(40) εστέρας του στεατικού οξέος | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E432 | Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονολαουρικό οξύ | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E433 | Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοελαϊκό οξύ | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E434 | Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοπαλμιτικό οξύ | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E435 | Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοστεατικό οξύ | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E436 | Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το τριστεατικό οξύ | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E440 | Πηκτίνη | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E441 | Ζελατίνη ή κολλαγόνο | Φυσικός πηκτικός παράγοντας | . |
E442 | Αμμωνιούχα φωσφατίδια | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | . |
E450 | Δι- και πολυφωσφορικά άλατα | Άλατα του φωσφορικού οξέος | Πουρές, λουκάνικα, τυρί |
E451 | Τριφωσφορικά άλατα | Άλατα του φωσφορικού οξέος | . |
E452 | Πολυφωσφορικά άλατα | Άλατα του φωσφορικού οξέος | . |
E460 | Κυτταρίνη ή κελλουλόζη | Φυσική διαιτητική ίνα, πηκτικός παράγοντας | . |
E461 | Μεθυλοκυτταρίνη | Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας | . |
E462 | Αιθυλοκυτταρίνη | Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας | . |
E463 | Υδροξυπροπυλική κυτταρίνη | Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας | . |
E464 | Υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνη | Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας | . |
E465 | Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνη | Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας | . |
E466 | Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνη | Ημισυνθετικός πηκτικός παράγοντας | Παγωτό, κρέμες |
E470 | Άλατα των λιπαρών οξέων | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E471 | Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E472 | Εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίων | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | Φρυγανιές, κρουασάν |
E473 | Εστέρες σακχαρόζης με λιπαρά οξέα | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E474 | Γλυκερίδια της σακχαρόζης | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E475 | Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E476 | Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E477 | Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | Σαλάμι, παριζάκι |
E478 | Μείγμα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος με λιπαρά οξέα | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E479 | Εστεροποιημένο σογιέλαιο | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
Ε480 | Νατριούχος διοκτυλεστέρας του θειοηλεκτρικού οξέος | Συνθετικός γαλακτωματοποιητής | Ντοματοχυμός |
E481 | Νατριούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E482 | Ασβεστούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E483 | Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E484 | Στεατικός εστέρας του κιτρικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E485 | Μετονομάστηκε σε 441 | . | |
E490 | Προπυλενική γλυκόλη | Διαλύτης | . |
E491 | Σορβικός εστέρας του μονοστεατικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E492 | Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E493 | Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E494 | Σορβικός εστέρας του μονοελαϊκού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
E495 | Σορβικός εστέρας του μονοπαλμιτικού οξέος | Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές | . |
Ε500 - Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυγκολλητικοί παράγοντες)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E500 | Ανθρακικό νάτριο | Βάση | . |
E501 | Ανθρακικό κάλιο | Βάση | . |
E503 | Ανθρακικό αμμώνιο | Βάση | . |
E504 | Ανθρακικό μαγνήσιο | Αλκάλιο, αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E505 | Ανθρακικός σίδηρος | Ρυθμιστής οξύτητας | . |
E507 | Υδροχλωρικό οξύ | Οξύ | . |
E508 | Χλωριούχο κάλιο | Υποκατάστατο του αλατιού | . |
E509 | Χλωριούχο ασβέστιο | Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων, στερεοποιητικός παράγοντας | . |
E510 | Χλωριούχο αμμώνιο | Στα ζυμούμενα τρόφιμα, γεύση | . |
E511 | Χλωριούχο μαγνήσιο | Ρυθμιστής οξύτητας | . |
E512 | Χλωριούχος κασσίτερος | Αντι-οξειδωτικό | . |
E513 | Θειικό οξύ | Οξύ | . |
E514 | Θειικό νάτριο | Διαλύτης οξέων | . |
E515 | Θειικό κάλιο | Υποκατάστατο του αλατιού | . |
E516 | Θειικό ασβέστιο | Στερεοποιητικός παράγοντας | . |
E517 | Θειικό αμμώνιο | Σταθεροποιητής | . |
E518 | Θειικό μαγνήσιο | Συμπλήρωμα διατροφής | . |
E520 | Θειικό αργίλιο (αλουμίνιο) | Παράγοντας διαχωρισμού | . |
E521 | Θειικό αργιλιονάτριο | Ρυθμιστής οξύτητας | . |
E523 | Θειικό αργιλιοαμμώνιο | Σταθεροποιητής | . |
E524 | Υδροξείδιο του νατρίου | Βάση, διαλύτης χρωστικών | . |
E525 | Υδροξείδιο του καλίου | Βάση | . |
E526 | Υδροξείδιο του ασβεστίου | Στερεοποιητικός παράγοντας | . |
E527 | Υδροξείδιο του αμμωνίου | Βάση | . |
E528 | Υδροξείδιο του μαγνησίου | Βάση | . |
E529 | Οξείδιο του ασβεστίου | Αλκάλιο | . |
E530 | Οξείδιο του μαγνησίου | Αντι-συσσωματικός παράγοντας, αλκάλιο | . |
E535 | Σιδηροκυανιούχο νάτριο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E536 | Σιδηροκυανιούχο κάλλιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E537 | Σιδηροκυανιούχο μαγγάνιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E538 | Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E539 | Θειοθειικό νάτριο | Αντι-οξειδωτικό | . |
E540 | Πυροφωσφορικό διασβέστιο | Διογκωτικός παράγοντας | . |
E541 | Φωσφορικό αργιλιονάτριο | Διογκωτικός παράγοντας | . |
E542 | Εδώδιμος φώσφορος από τα οστά | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E543 | Πολυφωσφορικό ασβεστιονάτριο | Γαλακτωματοποιητής | . |
E544 | Πολυφωσφορικό ασβέστιο | Γαλακτωματοποιητής | . |
E545 | Πολυφωσφορικό αμμώνιο | Γαλακτωματοποιητής | . |
E546 | Πολυφωσφορικό μαγνήσιο | Γαλακτωματοποιητής | . |
E550 | Πυριτικά άλατα του νατρίου | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E551 | Διοξείδιο του πυριτίου | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E552 | Πυριτικό ασβέστιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E553 | Πυριτικό μαγνήσιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E554 | Πυριτικό αργιλιονάτριο | Αντί-συσσωματικός παράγοντας | . |
E555 | Πυριτικό αργιλιοκάλλιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E556 | Πυριτικό αργιλιοασβέστιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E557 | Πυριτιούχος ψευδάργυρος | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E558 | Μπεντονίτης | Αντί-συσσωματικός παράγοντας | . |
E559 | Καολίνης (δομή αργίλου) | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E570 | Στεατικό οξύ | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E571 | Στεατικό αμμώνιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | |
E572 | Στεατικό μαγνήσιο | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | |
E573 | Στεατικό αλουμίνιο( αργίλιο) | Αντι-συσσωματικός παράγοντας | . |
E574 | Γλουκονικό οξύ | Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων | . |
E575 | D- γλουκονο -1, 5- λακτόνη | Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων | . |
E576 | Γλυκονικό νάτριο | Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων | . |
E577 | Γλυκονικό κάλιο | Δεσμευτής μεταλλικών ιόντων | . |
E578 | Γλυκονικό ασβέστιο | Στερεοποιητικός παράγοντας, δεσμευτής μεταλλικών ιόντων | . |
E579 | Γλυκονικός σίδηρος | Χρωστική και θρεπτικό στοιχείο | . |
E585 | Φερολακτόνη ή σιδηρούχος λακτόνη | Θρεπτικό στοιχείο | . |
Ε600 - Ε699 (βελτιωτικά γεύσης)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E620 | Γλουταμινικό οξύ | Βελτιωτικό γεύσης | |
E621 | Γλουταμινικό μονο-νάτριο | Βελτιωτικό γεύσης | |
E623 | Γλουταμινικό ασβέστιο | Βελτιωτικό γεύσης | |
E624 | Γλουταμινικό αμμώνιο | Βελτιωτικό γεύσης | |
E625 | Γλουταμινικό μαγνήσιο | Βελτιωτικό γεύσης | |
E626 | Γουανιλικό οξύ | Βελτιωτικό γεύσης | Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά. |
E627 | Γουανιλικό νάτριο | Βελτιωτικό γεύσης | Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά. |
E628 | Γουανιλικό κάλιο | Βελτιωτικό γεύσης | Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά. |
E629 | Γουανιλικό ασβέστιο | Βελτιωτικό γεύσης | Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά. |
E630 | Ινοσινικό οξύ | Βελτιωτικό γεύσης | Μέλι, βούτυρο, γάλα,σάκχαρα, καφέ κ.ά. |
E631 | Ινοσινικό νάτριο | Βελτιωτικό γεύσης | Αρτύματα, καρυκεύματα |
E632 | Ινοσινικό κάλιο | Βελτιωτικό γεύσης | Αρτύματα, καρυκεύματα |
E633 | Ινοσινικό ασβέστιο | Βελτιωτικό γεύσης | Αρτύματα, καρυκεύματα |
E634 | Ριβονουκλεοτίδια του ασβεστίου | Βελτιωτικό γεύσης | Αρτύματα, καρυκεύματα |
E635 | Ριβονουκλεοτίδια του νατρίου | Βελτιωτικό γεύσης | Αρτύματα, καρυκεύματα |
E636 | Μαλτόλη | Βελτιωτικό γεύσης | |
E637 | Αιθυλομαλτόλη | Βελτιωτικό γεύσης | |
E640 | Γλυκίνη και γλυκινικό νάτριο | Θρεπτικό συστατικό | Ρυθμιστης οξύτητας |
Ε700 - Ε799 (αντιβιοτικά)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E710 | Σπειρομυκίνη | Αντιβιοτικό | |
E713 | Τυλοζίνη | Αντιβιοτικό |
Ε900 - Ε999 (διάφορα)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
E900 | Διμεθυλο - πολυσιλοξάνη ( οργανοπυριτική ουσία) | Αντι-αφριστικός παράγοντας | |
E901 | Κερί μέλισσας | Παράγοντας επικάλυψης | |
E902 | Kανδελιλλικό κερί | Παράγοντας επικάλυψης | |
E903 | Kαρναουβικό κερί | Παράγοντας επικάλυψης | |
E904 | Σελάκ | Παράγοντας επικάλυψης | |
Ε905 | Παραφίνη, βαζελίνη | Παράγοντας επικάλυψης | |
Ε906 | Βενζοϊκό κόμμι | Γεύση, παράγοντας επικάλυψης | |
Ε907 | Μικρο-κρυσταλλικό κερί | Παράγοντας επικάλυψης | Ζαχαρώδη τρόφιμα, αποξηραμένα φρούτα |
Ε908 | Κερί από όρυζα πίτουρου | Παράγοντας επικάλυψης | |
E912 | Εστέρες του μοντανικού οξέος | Παράγοντας επικάλυψης | Νωπά εσπεριδοειδή |
Ε913 | Λανολίνη | Παράγοντας επικάλυψης | |
E914 | Οξειδωμένο κερί πολυαιθυλενίου | Παράγοντας επικάλυψης | Νωπά πεπόνια, μάγκο, παπάγια |
Ε915 | Εστέρες του κολοφωνίου (πευκορητίνη) | Σταθεροποιητής, γεύση | |
E920 | Κυστεΐνη | Βελτιωτικό του ψωμιού | Αλεύρι |
E921 | Κυστίνη | Βελτιωτικό του ψωμιού | |
Ε922 | Υπερθειικό κάλιο | Βελτιωτικό του ψωμιού | |
Ε923 | Υπερθειικό αμμώνιο | Βελτιωτικό του ψωμιού | |
Ε924 | Βρωμικό κάλιο (άκυρος αριθμός) | Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι | |
Ε925 | Χλώριο | Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι | |
Ε926 | Διοξείδιο του χλωρίου | Παράγοντας αποχρωματισμού και συντηρητικό | |
E927a | Αζωδικαρβοναμίδιο | Βελτιωτικό του ψωμιού | |
E927b | Ουρία | Ρυθμιστικό | Τσίχλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
928 | Υπεροξείδιο του βενζολίου | Βελτιωτικό του ψωμιού | |
930 | Υπεροξείδιο του ασβεστίου | Βελτιωτικό του ψωμιού | |
E938 | Αργό | Προωθητικό αέριο | Ποικίλα τρόφιμα |
E939 | Ήλιο | Προωθητικό αέριο | Ποικίλα τρόφιμα |
E940 | Διχλωρο-διφθορο-μεθάνιο | Προωθητικό αέριο, αντιψυκτικό | |
E941 | Άζωτο | Προωθητικό αέριο | Ποικίλα τρόφιμα |
E942 | Υποξείδια του αζώτου | Προωθητικό αέριο | Ποικίλα τρόφιμα |
E943 | (Ισο)βουτάνιο | Προωθητικό αέριο | Ψεκαζόμενα υδατικά γαλακτώματα |
E944 | Προπάνιο | Προωθητικό αέριο | Ψεκαζόμενα υδατικά γαλακτώματα |
E948 | Οξυγόνο | Προωθητικό αέριο | Ποικίλα τρόφιμα |
E949 | Υδρογόνο | Προωθητικό αέριο | Ποικίλα τρόφιμα |
E950 | Ακετοσουλφάμη Κ | Γλυκαντικό | |
E951 | Ασπαρτάμη | Γλυκαντικό | |
E952 | Άλατα του κυκλοεξυλαμινοσουλφονικού οξέος | Γλυκαντικό | |
E953 | Ισομαλτόζη | Γλυκαντικό | |
E954 | Σακχαρίνη | Γλυκαντικό | |
E955 | Σουκραλόζη | Γλυκαντικό | |
E957 | Θαυματίνη | Γλυκαντικό | |
E959 | Νεοεσπεριδίνη | Γλυκαντικό | |
E965 | Μαλτιτόλη | Γλυκαντικό | |
E966 | Λακτιτόλη | Γλυκαντικό | |
E967 | Ξυλιτόλη | Γλυκαντικό | |
E999 | Εκχύλισμα κιλάϊας | Αφριστικός παράγοντας | Αρωματικά μη αλκοολούχα ποτά |
Ε1000 - Ε1399 (διάφορα)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | χρήση |
---|---|---|---|
Ε1000 | Χολικό οξύ | Γαλακτωματοποιητής | |
E1105 | Λυσοζύμη | Συντηρητικό | |
E1200 | Πολυδεξτρόζη | Πηκτικός παράγοντας | Βελτιωτικό υφής τροφίμων |
E1201 | Πολυβινυλοπυρρολιδόνη | Πηκτικό, Σταθεροποιητικό | Συμπληρώματα διαιτητικών τροφών |
E1202 | Αδιάλυτη Πολυβινυλοπυρρολιδόνη | Παράγοντας Διαχωρισμού | Συμπληρώματα διαιτητικών τροφών |
Ε1400 - Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
Ε1400 | Δεξτρίνες | Πηκτικός παράγοντας | |
Ε1401 | Άμυλο επεξεργασμένο με οξύ | Πηκτικός παράγοντας | |
Ε1402 | Άμυλο επεξεργασμένο με άλκαλι (βάση) | Πηκτικός παράγοντας | |
Ε1403 | Aποχρωματισμένο άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | |
E1404 | Οξειδωμένο άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
E1410 | Φωσφορικό μονο-άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1411 | Δι-αμυλική γλυκερόλη | Πηκτικός παράγοντας | |
Ε1412 | Όξινο φωσφορικό άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1413 | Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1414 | Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1420 | Ακετυλιωμένο άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1421 | - | Πηκτικός παράγοντας | |
Ε1422 | Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1440 | Υδροξυ προπυλ άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1442 | Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1450 | Οκτενυλ ηλεκτρικό αμυλονάτριο | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
E1451 | Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000 | Πηκτικός παράγοντας | Παιδικές τροφές, τροφές απογαλακτισμού κ.ά. |
Ε1500 - Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)
Κωδικός | Ονομασία | Λειτουργία | Χρήση |
---|---|---|---|
Ε1501 | Βενζολιωμένοι υδρογονάνθρακες | Γευστικοί παράγοντες | |
Ε1502 | Βουταν-1,3-διόλη | Διαλύτης γεύσης | |
Ε1503 | Καστορέλαιο | Γευστικός παράγοντας και διαλύτης | |
Ε1504 | Οξικός αιθυλεστέρας | Διαλύτης γεύσης | |
E1505 | Κιτρικός τριαιθυλεστέρας (Κιτρικό τριαιθύλιο) | Διαλύτης γεύσης | Αρωματικές ύλες, λεύκωμα αυγού σε σκόνη |
Ε1516 | Μονοοξική γλυκερόλη | Διαλύτης γεύσης | |
Ε1517 | Δισοξική γλυκερόλη | Διαλύτης γεύσης | Αρωματικές ύλες |
E1518 | Τρισοξική γλυκερόλη (τριακετίνη) | Διαλύτης γεύσης | Αρωματικές ύλες, τσίχλες |
Ε1520 | Προπυλενογλυκόλη (Προπανο-1,2-διόλη) | Διαλύτης για αντι-οξειδωτικά | Αρωματικές ύλες |
Ε1525 | Υδροξυ-αιθυλική κυτταρίνη | Πηκτικός παράγοντας |
* Καρκινογόνο = ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινομάτων.
* Απαγορευμένο = από το γαλλικό υπουργείο υγείας.
* Ακίνδυνο = ακίνδυνες ουσίες.
* Ύποπτο = εξετάζονται οι παρενέργειες.
Τα ασφαλή πρόσθετα «Ε»
Ένας συνασπισμός 28 οργανώσεων καταναλωτών και οικολογικά σκεπτόμενων ατόμων στη Σουηδία, γνωστός ως KRAV, έχει δημιουργήσει τον δικό του πίνακα και από τις 300 περίπου αποδεκτές ουσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε προϊόντα που εκείνο εγκρίνει και πιστοποιεί, που επιτρέπει να θεωρεί ο καταναλωτής εντελώς ακίνδυνα μόνο τις 32.
Τα παραθέτουμε για όποιον θέλει να έχει έναν πιο αυστηρά καθορισμένο και πιο «υγιεινό» κατάλογο από επιτρεπόμενα πρόσθετα:
Μέσα διατήρησης
• Ε-220: διοξείδιο του θείου
• Ε-270: γαλακτικό οξύ
• Ε-290: διοξείδιο του άνθρακα
• Ε-296: μηλικό οξύ
Αντιοξειδωτικά
• Ε-300: ασκορβικό οξύ
• Ε-306: εκχύλισμα τοκοφερόλης
• Ε-322: λεκιθίνη
• Ε-330: κιτρικό οξύ
• Ε-331: κιτρικό νάτριο
• Ε-333: κιτρικό ασβέστιο
• Ε-334: L-τρυγικό οξύ
• Ε-335: μονο- και δι-τρυγικό νάτριο
• Ε-336: L-τρυγικό μονοκάλιο
Γαλακτωματοποιητές - σταθεροποιητές
• Ε-401: αλγινικό νάτριο
• Ε-406: άγαρ
• Ε-407: καραγενάνη
• Ε-410: κόμμι χαρουπιών
• Ε-412: κόμμι γκουάρ
• Ε-415: κόμμι ξανθάνης
• Ε-440: πηκτίνη
Οξέα, βάσεις, άλατα
• Ε-170: ανθρακικό ασβέστιο
• Ε-500: ανθρακικό νάτριο
• Ε-501: ανθρακικό κάλιο
• Ε-503: ανθρακικό αμμώνιο
• Ε-509: χλωριούχο ασβέστιο
Αέρια συσκευασίας
• Ε-938: αργόν
• Ε-941: άζωτο
• Ε-948: οξυγόνο
Υπόλοιπα
• Ε-341: ορθοφωσφορικό ασβέστιο
• Ε-400: αλγινικό οξύ
• Ε-402: αλγινικό κάλιο
• Ε-504: ανθρακικό μαγνήσιο
Όλες αυτές, αλλά και οι παρακάτω ουσίες αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων.
Περιορίστε τη χρήση αυτών διαλέγοντας τα προιόντα που αγοράζετε.
Θυμηθείτε: ο καταναλωτής αποφασίζει και επιβάλλει τις επιλογές του στο κατασκευαστή τροφίμων.
Σκεφτείτε την υγεία των παιδιών σας!!!
Δείτε επίσης: Δέκα συμβουλές για σωστή διατροφή και υγεία
2 Σχόλια
Πολύ κατατοπιστικό. Αναφέρει όμως την καραγενάνη ως καρκινογόνο, και στο τέλος, στη "Σουηδική λίστα επιτρεπόμενων", ως ακίνδυνη. Ποιό είναι το σωστό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου η καραγενάνη (Ε407) είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του και οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες λίστες να θεωρείται ασφαλές, ενώ σε κάποιες άλλες άλλες όχι.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.