Header Ads

Λικέρ πορτοκάλι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Από τα πιο γνωστά, ελαφριά σπιτικά λικέρ, με λεπτό φίνο άρωμα και καταπληκτική γεύση.
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και θα σας λύσει το πρόβλημα του λικέρ στο σπίτι.
Αν το δοκιμάσετε, θα σας κερδίσει σίγουρα.


Λικέρ πορτοκάλι

Υλικά

•   5  πορτοκάλια μέτρια (περίπου 800 γραμ.)
•   700  γραμ. τσίπουρο, κονιάκ, ή βότκα
•   500  γραμ. ζάχαρη
•   500  γραμ. νερό
•   12  γαρύφαλλα
•   2  ξύλα κανέλλας
•   1  μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση



Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε στη μέση, τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 25 - 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Μετά τις 25 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει, το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα πορτοκάλια (αλλιώς τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη).
Τα πορτοκάλια τα στίβουμε πάνω απ᾿ το σουρωτήρι, πιέζοντάς τα στη χούφτα μας, για να βγάλουμε όλα τα υγρά τους.
Έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ πορτοκάλι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5', φτιάχνοντας ένα σιρόπι.
Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί για δυο - τρεις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.


-- Εναλλακτικά, αντί να κόψουμε τα πορτοκάλια στη μέση, τα τρυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα 5 - 6 φορές, καρφώνουμε από δύο - τρία γαρύφαλλα στο καθένα και τα βάζουμε στο γυάλινο βάζο.


Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΛΙΚΕΡ.ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιήσω πλαστικό βαζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πλαστικό αποφεύγω να το χρησιμοποιήσω στα ποτά, θα σου πρότεινα καλύτερα το γυάλινο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Βγήκε λίγο αραιο το Λικέρ. Να βαλω 2 ζάχαρη προς 1 νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν καταλαβαίνω σε πιο στάδιο της παρασκευής αναφέρεσαι. Το λικέρ πορτοκάλι, πριν μπει το σιρόπι, πρέπει να είναι αραιό. Αν δεν του έχεις βάλει σιρόπι, φτιάξ' το με τις αναλογίες που γράφεις.

      Διαγραφή
  4. Πειραζει αν το τσιπουρο εχει γλυκανισο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου αν το τσίπουρο έχει γλυκάνισο, απλά το άρωμά του θα περάσει και στο λικέρ. Αν εσένα σου αρέσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.