Header Ads

Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού

Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Tα πορτοκάλια είναι από τα φρούτα, που μπορούμε να τα φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, με δύο τρόπους.
Ο ένας και πιο συνηθισμένος, είναι να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις φλούδες τους, χωρίς την ψίχα, κι ο άλλος είναι με ολόκληρο το φρούτο, όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή.
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

 

Πορτοκάλι ολόκληρο γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    10 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα (1900 γρ. ξυσμένα)
•    1
½ κιλό ζάχαρη
•    3 κούπες νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.

Τα ξεπλένουμε και στη συνέχεια τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο τρεχούμενο νερό.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα και την ξεπλένουμε κι αυτή με λίγο νερό.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, άλλες δύο φορές.

Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με νερό και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν
τα πορτοκάλια μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό να ξεπικρίσουν τελείως, αλλάζοντάς το όσες φορές χρειαστεί. 
Όταν μας αρέσουν στη γεύση, ξεκινάμε το δέσιμο.
Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά, τυχόν κουκούτσια και όσες άσπρες ίνες, από την σάρκα των πορτοκαλιών, μπορούμε.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' - 6' και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 20 - 24 ώρες.


Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.



-- Το φυλάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα είναι καλύτερα να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

-- Αν θέλουμε, φυλάμε το ξύσμα για να φτιάξουμε λικέρ.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί αραιό - άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει, γιατί αλλιώς το γλυκό θα μας μουχλιάσει .
Αν μας φανεί πηχτό - σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση, γιατί αλλιώς το γλυκό θα μας ζαχαρώσει.


 -- Τα πορτοκάλια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη, γιατί αλλιώς, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
 

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΧ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΩΤΑ.... ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ, ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!
    ΦΡΟΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Φρόσω μου, χωρίς τύψεις. Τα γλυκά του κουταλιού έχουν τις λιγότερες θερμίδες!

      Διαγραφή
  3. ΓΙΩΤΑ ΑΝ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΤΡΙΨΩ ΛΙΓΟ, ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΤΟ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΨΩ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΣΕ ΛΩΡΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΥΔΩΝΙ ,ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΣΩ ΜΕΤΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΟ ΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα, γίνεται και έτσι. Προσοχή μόνο, μην σου παραβράσει.

      Διαγραφή
  4. Ξάχνω για συνταγή για γλυκό πορτοκάλι και σε βρήκα. Αυτή ακριβώς τη συνταγή θέλω. γλυκό πορτοκάλι με την ψύχα του. Το Σάββατο θα τη φτιάξω. Το ξύσμα που θα βγάλλω μπορώ να το κάνω λικεράκι? Ενδιαφέρον ακούγεται. Έχεις συνταγή για λικέρ πορτοκάλι?
    φιλάκια
    Χάρηκα που σε βρήκα.
    Πέρνα και από μένα καμιά βόλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το ξύσμα γίνεται λικέρ όπως το νεράτζι, ή το περγαμόντο. Δες όποια από τις δύο θέλεις και φτιάξτω, γίνεται φοβερό.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. με το ξύσμα πορτοκαλιού φτιάχνεις ωραιότατο αρωματικό λάδι για σαλάτα, δίνει μια εξαιρετική μυρωδιά. απλά βάζω σε μια γυάλα το ξύσμα και γεμίζω με ελαιόλαδο.

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα γίνεται πολύ αρωματικό το λάδι.

      Διαγραφή
  5. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΑ ΒΟΥΤΑΤΕ ΣΕ ΛΙΩΜΕΝΗ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ Η ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία συνταγή. Μετά απο τόσα χρόνια στην Αμερική νομίζω ότι είμαι στην Ελλάδα ξανά. Ευχαριστώ πολύ για τις νοστιμότατες συνταγές σου Γιώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Nick, εγώ σε ευχαριστώ πολύ. Τα λόγια σου μιλάνε στην καρδιά μου, γιατί έχω κι εγώ αγαπημένους μου στην ξενιτιά.

      Διαγραφή
  7. Εγω το ξυσμα το στεγνωνω στον ηλιο κ το χρησιμοποιω σε μαριναδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για ακόμη μια χρονιά έγινε εξαιρετικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΛΙΚΑ
    2 ΚΙΛΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΞΥΣΜΕΝΑ
    1800 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
    3 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ
    ΧΥΜΟ ΕΝΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
    2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΓΛΥΚΟΖΗ
    4 ΣΤΙΚ ΒΑΝΙΛΑ

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ ΣΤΟ ΨΙΛΟ. ΞΑΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ. ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 12 ΩΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΩΡΕΣ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΣΕ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ ΝΑ ΣΡΑΓΓΙΞΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ. ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΣΕ 4 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΝΩ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΕ 6 ΚΟΜΜΑΤΙΑ. ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΕΣ ΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΓΑΛΟΥΤΣΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ 1800ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ 3 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΞΕΠΙΚΡΙΣΑΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ. ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ. ΣΥΝΑΙΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ. ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΓΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΑΝ ΕΔΕΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΙΣ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΟ ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ ΤΙΣ 4 ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΔΕΣΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΑΣ ΤΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΓΛΥΚΟΖΗ ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΒΑΝΙΛΙΕΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ. ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΚΡΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ( ΖΟΥΜΙ ) ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΓΕΥΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ. ΑΝ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΤΕ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ Alexandros Loukianos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την πικριλα πως μπορω να την διορθωσω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου το ξεπίκρισμα το κάνουμε πριν δέσουμε το γλυκό. Αν το έχεις ήδη δέσει, δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα.

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία συνταγή!!!Ευχαριστούμε πολύ!Τη δοκίμασα και ήταν άκρως επιτυχημένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.