Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού
Ο βασιλιάς των εσπεριδοειδών, το πορτοκάλι, είναι από τα φρούτα, που μπορούμε να τα φτιάξουμε γλυκό, με πολλούς τρόπους.
Γίνεται ωραιότατο φτιάχνοντας μόνο τις φλούδες, αλλά και ολόκληρο, όπως αυτό εδώ.



 

Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

•    10 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα (1900 γρ. ξυσμένα)
•    1
½ κιλό ζάχαρη
•    3 κούπες νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.

Τα ξεπλένουμε και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο τρεχούμενο νερό.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα και την ξεπλένουμε κι αυτή, με λίγο νερό.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, άλλες δύο φορές.

Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 - 3 ώρες, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).

Όταν μας αρέσουν στη γεύση, ξεκινάμε το δέσιμο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά, τυχόν κουκούτσια και όσες άσπρες ίνες, από την σάρκα των πορτοκαλιών, μπορούμε.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' - 6' και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 20 - 24 ώρες.


Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.



 -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
-- Το φυλάμε εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου.
-- Αν θέλουμε, φυλάμε το ξύσμα για να φτιάξουμε λικέρ.
-- Τα πορτοκάλια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
-- Θα πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
-- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
-- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
-- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.


12 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΧ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΩΤΑ.... ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ, ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!
    ΦΡΟΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Φρόσω μου, χωρίς τύψεις. Τα γλυκά του κουταλιού έχουν τις λιγότερες θερμίδες!

      Διαγραφή
  3. ΓΙΩΤΑ ΑΝ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΤΡΙΨΩ ΛΙΓΟ, ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΤΟ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΨΩ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΣΕ ΛΩΡΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΥΔΩΝΙ ,ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΣΩ ΜΕΤΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΟ ΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα, γίνεται και έτσι. Προσοχή μόνο, μην σου παραβράσει.

      Διαγραφή
  4. Ξάχνω για συνταγή για γλυκό πορτοκάλι και σε βρήκα. Αυτή ακριβώς τη συνταγή θέλω. γλυκό πορτοκάλι με την ψύχα του. Το Σάββατο θα τη φτιάξω. Το ξύσμα που θα βγάλλω μπορώ να το κάνω λικεράκι? Ενδιαφέρον ακούγεται. Έχεις συνταγή για λικέρ πορτοκάλι?
    φιλάκια
    Χάρηκα που σε βρήκα.
    Πέρνα και από μένα καμιά βόλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το ξύσμα γίνεται λικέρ όπως το νεράτζι, ή το περγαμόντο. Δες όποια από τις δύο θέλεις και φτιάξτω, γίνεται φοβερό.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  5. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΑ ΒΟΥΤΑΤΕ ΣΕ ΛΙΩΜΕΝΗ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ Η ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία συνταγή. Μετά απο τόσα χρόνια στην Αμερική νομίζω ότι είμαι στην Ελλάδα ξανά. Ευχαριστώ πολύ για τις νοστιμότατες συνταγές σου Γιώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Nick, εγώ σε ευχαριστώ πολύ. Τα λόγια σου μιλάνε στην καρδιά μου, γιατί έχω κι εγώ αγαπημένους μου στην ξενιτιά.

      Διαγραφή
  7. Εγω το ξυσμα το στεγνωνω στον ηλιο κ το χρησιμοποιω σε μαριναδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους