Νεράντζι γλυκό του κουταλιού

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τους χειμώνες, η γιαγιά μου έφτιαχνε κάθε χρονιά, τρία γλυκά του κουταλιού. Νεράντζι, πορτοκάλι και περγαμόντο.
Έτσι ένα γλυκάκι υπήρχε πάντα στο σπίτι, για να κεράσουμε ένα "μουσαφίρη", ή για να μας γλυκαίνει τα απογεύματα.


Νεράντζι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    12 νεράντζια (570 γρ. ξυσμένες φλούδες, 48 κομμάτια)
•    1 κιλό ζάχαρη
•    2½ κούπες νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε τα νεράντζια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη (το ξύσμα, αν θέλουμε, το φυλάμε για να φτιάξουμε Λικέρ Νεράντζι).
Αν τα νεράντζια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, αν τα κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, περνάμε τα νεράντζια (αφού τα τυλίξουμε), σε κλωστές φτιάχνοντας κολιέ, βάζοντας περίπου 12 με 14 κομμάτια.
Αντί για κλωστή (και αν θέλουμε να αποφύγουμε τη φασαρία), τα τυλίγουμε και να καρφώσουμε ένα - ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε.
Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα νεράντζια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα και την ξεπλένουμε κι αυτή, με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα βάζουμε σε μπολ, με κρύο νερό βρύσης.
Τους αλλάζουμε το νερό, δυο - τρεις φορές συνεχόμενες, για να κρυώσουν.
Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για 18 - 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 - 5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).
Αν μας αρέσουνε πικρούτσικα, τ᾿ αφήνουμε γύρω στις 16 με 18 ώρες.
Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά.
(Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα νεράντζια.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 7 - 8 ώρες.
Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 5' - 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται.
Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.


-- Το φυλάμε εκτός ή καλύτερα εντός ψυγείου.

-- Τα νεράντια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερες ώρες, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.

-- Θα πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.

-- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.

-- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.

-- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.


19 σχόλια:

  1. Πολύ καλή και πολύ αναλυτική η συνταγή.Ευχαριστώ πολύ.Την φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο αλλά δε βρίσκω το τετράδιο με τις συνταγές μου αυτή τη στιγμή και έτσι πολύ με βοήθησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιο αναλυτικα δεν γινοταν!!! τωρα το ξεκινησα είιμαι στην φαση ξεπικρισματος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΞΕΠΙΚΡΙΣΜΑ!!Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΟΚ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!!!!!!!!! ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ!!!!!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pio analitika den tha mporouse na itan to exo ftiaksei pano apo tris fores fetos ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το γλυκο βγηκε τελειο!!!σε ευχαριστω για την συνταγη!!!!μηπως ξερετε αν γινετε μαρμελαδα με την σαρκα του νεραντζιου η απλα να την πεταξω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου η σάρκα από το νεράντζι είναι πολύ πικρή. Αν μπούμε στην διαδικασία να το ξεπικρίσουμε για να το κάνουμε μαρμελάδα, δεν πρόκειται να μείνει καθόλου γεύση και θρεπτικά συστατικά, οπότε το πετάμε.

      Διαγραφή
    2. Πως μπορω να το ξαναξεπικρισω εαν το εχω σιροπιαση;;

      Διαγραφή
    3. Φίλη/ε, δυστυχώς, όπως γράφω και πιο πάνω, αν δεν ξεπικρίσουμε τα εσπεριδοειδή στην αρχή, μετά το «δέσιμο» δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
      Ανάλογα την ποσότητα που έχουμε και για να μην το πετάξουμε, μπορούμε να ψιλοκόβουμε 3 - 4 κομμάτια κάθε φορά και να τα ενσωματώνουμε σε μαρμελάδες που θα φτιάχνουμε.

      Διαγραφή
  7. Για διπλάσια ποσότητα νερατζιών, θέλει διπλάσιο σιρόπι; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. gia sas ithela na sas rotiso an den vgalume to ksizma apo ta neratzia ti tha gini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου με το ξύσμα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα ξεπικρίσουμε και θα γίνουν πολύ σκληρά.

      Διαγραφή
  9. Το σιρόπι είναι λίγο και δεν καλυπεί το γλυκό τι κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα.οι φλουδες βγαινουν ενα κιλο εξ ου και το ενα κιλο ζαχαρης;ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου όχι, όπως γράφω στη συνταγή, το βάρος των νεραντζιών (καθαρισμένων), είναι 570 γραμ. Αν και η ζάχαρη πάει με το κομμάτια, για 550 - 600 γραμ. φλούδες νεραντζιών, βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη.

      Διαγραφή
  11. Λοιπον,εγινε εξαιρετικο!! Μπραβο για τη συνταγη! Λεω να κανω και πορτοκαλι τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους