Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Η πρασόπιτα με φέτα, κεφαλοτύρι και καρότα, σε αφράτο φτιαχτό φύλλο, είναι με λίγα λόγια, αυτό που σκεφτόμαστε, όταν μιλάμε για χωριάτικη πίτα.
Αν δεν την έχετε δοκιμάσει, τότε δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση!
Ιδανική και για το γιορτινό σας τραπέζι.


 

Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο

Υλικά

•     800 γρ. πράσα καθαρισμένα σε ροδέλες (8 - 10 πράσα)

•     8 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
•     1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•     1 μεγάλο καρότο τριμμένο
•     2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
•     ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•     4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
•     2 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό

•     300 γρ. φέτα ή τρίμμα
•     50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•     1 κ. σ. βούτυρο ή φυτίνη
•     3 κ. σ. ελαιόλαδο
•     μοσχοκάρυδο
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     ελαιόλαδο, για το άλειμμα

   Για το φύλλο

•     500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
•     1 φακελάκι ξερή μαγιά
•     100 ml χλιαρό νερό
•     4 κ. σ. ελαιόλαδο
•     3 κ. σ. γάλα
•     1 αυγό
•     2 κ. σ. ξύδι
•     αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•     ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα (αναλυτικές οδηγίες Εδώ). 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα, πολύ καλά, κρατώντας το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα κόβουμε σε ροδέλες, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για 1' - 2' και τα σουρώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε  τα πράσα, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το καρότο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Έπειτα ρίχνουμε τη φέτα, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), το κεφαλοτύρι τριμμένο, τ᾿ αυγά χτυπημένα ελαφριά, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά). 

Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, (διαμ. 36 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν. 
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, (ή στον αέρα στους 165°C) για περίπου 60' με 80', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, αλλά και για βραδινό, μια χαρά είναι. 
Τρώγεται και ζεστή και κρύα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους