Μια πεντανόστιμη, χωριάτικη πίτα, με κολοκυθάκια και φέτα, που αρέσει πολύ σ᾿όλη την οικογένεια.
Επειδή τρώγεται πολύ ευχάριστα και παγωμένη, είναι ιδανική να την πάρουν στο σχολείο τα παιδιά για κολατσιό, αλλά κι εμείς για τη λιγούρα στη δουλειά.
Φτιάξτε την σε μεγάλο ταψί!
Υλικά
• 2 φύλλα σπιτική σφολιάτα
• 1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
• ½ κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• 250 γραμ. φέτα τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
• 3 αυγά
• 3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• μαργαρίνη για τα φύλλα
Εκτέλεση
Επειδή τρώγεται πολύ ευχάριστα και παγωμένη, είναι ιδανική να την πάρουν στο σχολείο τα παιδιά για κολατσιό, αλλά κι εμείς για τη λιγούρα στη δουλειά.
Φτιάξτε την σε μεγάλο ταψί!
Κολοκυθοτυρόπιτα χωριάτικη με σπιτική σφολιάτα
Υλικά
• 2 φύλλα σπιτική σφολιάτα
• 1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
• ½ κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• 250 γραμ. φέτα τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
• 3 αυγά
• 3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• μαργαρίνη για τα φύλλα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την ζύμη για φύλλο, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, τ' ανοίγουμε, τα βουτυρώνουμε, τα διπλώνουμε, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο, για 30΄. | |
Ώσπου
να γίνουν οι ζύμες μας, τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τ᾿ αφήνουμε σε
σουρωτήρι για 20΄- 30΄, αφού τα πασπαλίσουμε και τ᾿ ανακατέψουμε με 1
κουτάλι της σούπας αλάτι, να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα στύβουμε καλά τα κολοκύθια, τα βάζουμε σ' ένα μπολ, ή μια λεκάνη (ν'ανακατεύονται καλύτερα), προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. |
|
Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού, ανάλογα τη φέτα μας. Όταν περάσει το μισάωρο, βγάζουμε τις ζύμες τις ανοίγουμε, τις βουτυρώνουμε, τις διπλώνουμε, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις ξαναβάζουμε να σταθούν στο ψυγείο, για άλλα 30΄. |
|
Παίρνουμε
τις δύο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δύο φύλλα,
(το κάτω μεγαλύτερο απ᾿ το πάνω) και λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας. Σ' ένα βουτυρωμένο ρηχό ταψί για πίτες, Ν°30 ή 32 (30 ή 32 εκατοστών), στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο. |
|
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε μ' ένα κουτάλι,
φροντίζοντας να πάει παντού. Έπειτα, με τον πλάστη απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο. |
|
Στη συνέχεια αλείφουμε το επάνω φύλλο με μαργαρίνη, μετά πιάνουμε και τα δύο φύλλα και τα κλείνουμε κάνοντας κόθρο γύρω - γύρω, χαράζουμε την κολοκυθοτυρόπιτα σε κομμάτια και τέλος ραντίζουμε με τα δάχτυλα την πίτα, με λίγο νερό. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθοτυρόπιτα. |
1 Σχόλια
Τη φτιάχνω έτσι ακριβώς και είναι καταπληκτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.