Header Ads

Σφολιάτα σπιτική

Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η σφολιάτα είναι ένα φύλλο φτιαγμένο από πολλές λεπτές στρώσεις ζύμης και λίπους, που όταν ψήνεται, φουσκώνει και γίνεται πολύ τραγανό.
Τη χρησιμοποιούμε όπως και του εμπορίου, για να φτιάξουμε αλμυρές ή γλυκές πίτες, για αφράτες τάρτες, για κρουασάν ή στρούντελ, αλλά και για μιλφέιγ, κορνέ...


Σφολιάτα σπιτική


Υλικά

•      550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      1 κουτ. γλυκού αλάτι
•      1½ νεροπότηρο χλιαρό νερό, περίπου
•      2 κουτ. σούπας ξύδι
•      4
κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη, λιωμένη
•      150 γραμ. βούτυρο ή φυτίνη λιωμένη για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε μια μικρή λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τις 4 κουταλιές φυτίνη, το αλάτι και το ξύδι.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μία ζύμη ελαστική, μαλακή στην αφή, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν πέσει λίγο παραπάνω νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνουμε.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 10΄, μέχρι να γίνει μια μπάλα ελαστική και μαλακή.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Xωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, παίρνουμε το πρώτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε σε φύλλο.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού ανοίξουμε το φύλλο, τοποθετούμε στη μέση του, ένα πιατάκι του καφέ και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε και κόβουμε το φύλλο σε οκτώ κομμάτια.
Μετά αφαιρούμε το πιατάκι, αφού το πιέσουμε να αφήσει το αποτύπωμά του και βουτυρώνουμε με πινέλο καλά, το σημείο που σκέπαζε.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, κλείνουμε σταυρωτά τα κομμάτια του φύλλου, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, στο σημείο που ήταν το πιατάκι.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε εναλλάξ, μέχρι να διπλώσουμε όλο το φύλλο, ώστε να γίνει μια μπάλα καλά βουτυρωμένη, που να αποτελείται από 8 στρώσεις.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε το διπλωμένο φύλλο με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 30΄, να ξεκουραστεί.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το 2ο φύλλο και το αφήνουμε κι αυτό να ξεκουραστεί στο ψυγείο. 
Την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα την επαναλάβουμε και για τα δύο φύλλα μας, άλλη μία φορά και θα τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ αυτό το σημείο, οι σφολιάτες μας είναι έτοιμες να τις ανοίξουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, να τις βάλουμε σε ταψί και να φτιάξουμε ό,τι πίτα μας αρέσει.
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε, όταν δείτε πόσο πολύ φουσκώνει και πόσο τραγανή γίνεται!
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφολιάτα σπιτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν θέλουμε ακόμη πιο αφράτη σφολιάτα μας, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία και τρίτη φορά, βάζοντας λίγη ακόμα φυτίνη και να έχουμε φύλλα σφολιάτας με 24 στρώσεις.


Δημοσίευση σχολίου

29 Σχόλια

  1. Η διαδικασια μου αρεσε,θα τη δοκιμασω συντομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι τελεια συνταγη ! Την εχω κανει! Ειναι καταπληκτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Axia μου, καλώς όρισες. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε. Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Την γνωρίζω χρόνια αυτήν την διαδικασία..είναι πραγματικά η καλύτερη για μένα! θα προτείνω κάτι ακόμη πάνω σε αυτήν.όταν κόβουμε το ζυμάρι κυκλικά και δημιουργούμε τον "ήλιο" σε 8 κομμάτια ,μπορούμε να κόψουμε το καθένα στη μέση οριζόντια...δοκιμάστε το!

      Διαγραφή
  3. Στην μακεδονια οι ντόπιοι πληθυσμοί χρησιμοποιούμε αυτόν τον τροπο για να κανουμε χωριάτικες πιτες απλώς το βουτυρο το βαζουμε μισο μισο με λαδι ή σπορέλαιο και κανουμε τρια φυλλα την στρώση,αντί για δύο.
    Παρεπιπτοντως εχεις πολυ ωραιες συντάγες και ιδέες, ανακάλυψα το ιστολόγιο πρόφατα και σκοπευω να το χρησιμοποιήσω,ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικη σφολιατα . Εβαλα γεμιση κατσικισια φετα , κιτρινα τυρια και πιπερι .
    Κορυφαια απολαυση . Να εισαι καλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε η σφολιάτα, όσο για τη γέμιση πρέπει να είναι πολύ ωραία.

      Διαγραφή
  5. Γινεται να αντικαταστησω την μαργαρινη με ελαιολαδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε την φυτίνη με οποιοδήποτε λάδι, (και ειδικά ελαιόλαδο), γιατί θα γίνει πολύ βαρύ το φύλλο και δεν θα φουσκώσει.
      Με λίγα λόγια, για να γίνει το φύλλο σφολιάτα, θέλει ζωικό, ή φυτικό βούτυρο.

      Διαγραφή
  6. Οταν λετε Την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα την επαναλάβουμε και για τα δύο φύλλα μας, άλλη μία φορά και θα τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα τι ακριβως εννοειτε τα ξαναζυμωνουμε απο την αρχη και τα χαραζουμε σε 8 μερη και τα χαναβαζουμε στο ψυγειο? ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χρίστο, κάνουμε όλα τα πιο πάνω στάδια, χωρίς το ζύμωμα. Τ' ανοίγουμε, τα χαράζουμε, κλπ.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα!
    Τη ζύμη αυτή αφού την ανοιξουμε και την διπλώσουμε δυο φορές, μπορούμε να την καταψύξουμε; Και αν ναι, μετά η απόψυξη γίνεται στο ψυγείο; Και μετά απλά ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε στο ταψί;
    Ευχαριστώ
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mporoume na to baloume stin katapsiksi an theloume na to xrisimopioisoume kapoia alli mera?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τι μέγεθος ταψί είναι αυτά τα υλικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε lurpak αντί φυτίνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έκανα τυλιχτη ζαμπονοτυροπιτα. Φοβερή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπεροχο φυλλο αψογη τεχνικη.
    Ακολουθησα τα βηματα οπως ακριβως στην περιγραφη σαςωκ χρησιμοποιησα φυτινη.
    Εξαιρετικη,μπραβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα. Επίσης η γιαγιά μου, που μου έμαθε αυτό το ζυμάρι, μου έδειξε επίσης και το εξής κόλπο. Όταν χαράσεις τα κομμάτια τα κόβεις όσο στα δύο (όπως σχολίασε και πιο πάνω μια φίλη) και επίσης τα τεντώνεις τραβώντας τα ώστε να γίνουν λεπτά σαν τσιγαρόχαρτο. Το μυστικό είναι πολύ λίπος και πολλές στρώσεις. Αυτή τη ζύμη τη χρησιμοποιούσαν πολύ στην Κων/πολη, τη Σμύρνη και γενικά σε εκείνα τα περίχωρα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βούτυρο ζωϊκό ή Φυτίνη βάλατε; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σφολιάτα μπορεί να γίνει με όποιο από τα δύο θέλουμε. Εγώ βάζω μισό - μισό, για να έχει και το άρωμα του βουτύρου.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.