Μια έξυπνη ιδέα για να ανακυκλώσουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που μας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα, είναι να το κάνουμε μια πάρα πολύ νόστιμη και εύκολη κοτόπιτα.
Γίνεται και με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, που έχουμε βράσει για να φτιάξουμε ζωμό κοτόπουλου.
Υλικά
• 400 γραμ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ψαχνό
• 3 πράσα σε ροδέλες (450 γραμ. καθαρισμένα)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες φυτίνη
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες κρέμα γάλακτος
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη σιμιγδάλι ψιλό
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
• κανέλλα - κύμινο - μπαχάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml. χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Γίνεται και με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, που έχουμε βράσει για να φτιάξουμε ζωμό κοτόπουλου.
Πίτα με γαλοπούλα ή κοτόπουλo που περίσσεψε και σπιτικό φύλλο
Υλικά
• 400 γραμ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ψαχνό
• 3 πράσα σε ροδέλες (450 γραμ. καθαρισμένα)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες φυτίνη
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες κρέμα γάλακτος
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη σιμιγδάλι ψιλό
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
• κανέλλα - κύμινο - μπαχάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml. χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα. | |
Παίρνουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που μας έχει μείνει, το
ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομματάκια, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σ᾿ ένα
μπολ. Σ᾿ ένα τηγάνι βάζουμε τη φυτίνη, τα πράσα και τα κρεμμύδια και σε μέτρια φωτιά, τα σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα ζουμιά τους. |
|
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τ᾿ αυγά (χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος), όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. | |
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο, κι ένα μικρότερο για το επάνω. Παίρνουμε πρώτα το μεγαλύτερο κομμάτι, το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με πλάστη. Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, (διαμ. 36 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει. |
|
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω. Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει. Με τον πλάστη, απλώνουμε στο ταψί και το δεύτερο φύλλο, κι αν είναι μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί, το κόβουμε κι αυτό με τον πλάστη. |
|
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω. Λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50' με 60', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας. |
|
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.