Header Ads

Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο

Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια έξυπνη ιδέα για να ανακυκλώσουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που μας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα, είναι να το κάνουμε μια πάρα πολύ νόστιμη και εύκολη κοτόπιτα.
Γίνεται και με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, που έχουμε βράσει για να φτιάξουμε ζωμό κοτόπουλου.


Πίτα με γαλοπούλα ή κοτόπουλo που περίσσεψε και σπιτικό φύλλο


 Υλικά

•    400 γραμ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ψαχνό
•    3 πράσα σε ροδέλες (450 γραμ. καθαρισμένα)
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
•    3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•    2 κουτ. σούπας γεμάτες φυτίνη
•    2
κουτ. σούπας γεμάτες κρέμα γάλακτος
•    1
κουτ. σούπας γεμάτη σιμιγδάλι ψιλό
•    2
κουτ. σούπας  μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
•    κανέλλα - κύμινο - μπαχάρι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για το φύλλο

•    500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    100 ml. χλιαρό νερό
•    4
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    3
κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
•    1 αυγό
•    2
κουτ. σούπας ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•    ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που μας έχει μείνει, το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομματάκια, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. 
Σ᾿ ένα τηγάνι βάζουμε τη φυτίνη, τα πράσα και τα κρεμμύδια και σε μέτρια φωτιά, τα σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα ζουμιά τους.
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τ᾿ αυγά (χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος), όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο, κι ένα μικρότερο για το επάνω.
Παίρνουμε πρώτα το μεγαλύτερο κομμάτι, το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με πλάστη.

Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, (διαμ. 36 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει.

Με τον πλάστη, απλώνουμε στο ταψί και το δεύτερο φύλλο, κι αν είναι μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί, το κόβουμε κι αυτό με τον πλάστη.
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω.
Λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50' με 60', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια